Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota Gazoo Racing

odlazi u Nürburgring

TOYOTA GAZOO Racing nastavlja svoju sezonu FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2017. sa kratkim izletom u Eifel, ovaj vikend za trku 6 sati Nürburgringa.

Uprkos duboko razočaravajućoj trci u Le Mansu prošlog mjeseca, ekipa ostaje u žestokoj borbi sa Porsche-om za tiltulu na Svjetskom prvenstvu proizvođača i vozača, a cilj je povratak u pobjedničku formu za Nürburgring.

Toyota zaostaje 32.5 poena na poziciji proizvođača, dok je ekipa bolida broj 8 u TS050 HYBRID u sastavu Sébastien Buemi, Anthony Davidson i Kazuki Nakajima druga na poziciji vozača, uz zaostatak od 17 bodova, nakon što su osvojili dvije od tri trke do sada.

U automobil TS050 HYBRID sa takmičarskim brojem 7, vraća se njegova uobičajena ekipa, jer će se José María López ponovo pridružiti Mike Conway i Kamui Kobayashi do kraja sezone. Stéphane Sarrazin je vozio automobil u Le Mans-u, a José María se takmičio u automobilu broj 9.
gazoo racing
Osvajanje mjesta na podijumu je za oba automobila jasan cilj u Nürburgringu, stazi na kojoj je je uspjeh izmicao ekipi TOYOTA GAZOO Racing u poslednje dvije godine, otkada je ova staza u kalendaru trka na WEC. U Nürburgringu, koji je samo 90km udaljen od baze ekipe, najbolji rezultat ekipa je postigla osvajanjem petog mjesta 2015. i 2016.godine.

5.137km dugačka Nürburgring Grand Prix staza, sastiji se od sporih i srednje brzih krivina i predstavlja veoma različit tehnički izazov u odnosu na Le Mans, koji je poznat po svojim dugim ravnicama i brzim krivinama

Zbog toga će se TS050 HYBRID takmičiti sa podešavanjima sa velikim downforceom ove nedelje, što omogućava više prijanjanja kroz zahtjevne krivine, na račun maksimalne brzine. Ovaj aerodinamički paket, jedan od dva dozvoljena u toku sezone, je onaj koji je doveo do pobjede u Silverstoneu i Spa.

Akcija počinje u petak sa dva 90-minutna treninga pre subotnjeg kvalifikacionog treninga koji određuje pozicije na startu. Trka, tokom koje vozači mogu da očekuju da će preći preko 1.000km, počinje u nedelju u 13 časova.
/
Toshio Sato, predsjednik tima:"Nedelje nakon Le Mansa iskoristili smo da povratimo energiju i fokusiramo se da budemo u potpunosti spremni za preostale 6-časovne trke, počevši od Nürburgringa. Želio bih da se zahvalim svim našim navijačima za veliku podšku koju su nam pružili u toku i posle Le Mansa; sada se trudimo da Vam pružimo uzbudljivu trku u Nurburgringu.
Biće to interesantan vikend, gdje ćemo vidjeti prvi put Porsche-ov paket sa velikim downforceom, tako da ne znamo šta tačno da očekujemo. Naš cilj je jasan; želimo da osvojimo što je više moguće bodova i ojačamo naše obije pozicije za Svjetsko prvenstvo."
Mike Conway (TS050 HYBRID broj 7): ""Radujem se trci u Nürburgringu i ponovnom vraćanju za volan. Vraćamo se u automobil sa paketom za veliki downforce koji je bio odličan u prve dvije trke, tako da vjerujem da ćemo biti dobri. Automobil broj 7 nije imao previše sreće tokom godine, ali smo pokazali da imamo brzinu, pa se nadam da ćemo se ponovo naći na frontu i osvojiti značajne bodove za ekipu za Svjetsko prvenstvo.""

Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID broj 7): "Staza u Nürburgringu je lijepa staza i ova trka je jako važna za ekipu jer je blizu fabrike i svi želimo da se vratimo snažno posle Le Mans-a. Siguran sam da će biti dosta kolega koji će pratiti trku i dati nam veliku podršku, pa se nadam da ćemo ostvariti rezultate za proslavu u nedelju. Znam da svako od nas daje sve od sebe za ostvarenje ovog cilja."
gazoo racing
José María López (TS050 HYBRID broj 7): "Dobro je ponovo voziti zajedno uz Mikea i Kamuia; nadam se da ćemo po prvi put zajedno stati na podijum. Učim o WEC korak po korak tokom sezone i mislim da smo napravili zaista veliki napredak, tako da ne mogu da dočekam trku u Nürburgringu. To će mi biti prvi put da vozim automobil klase LMP1 i jako sam zainteresovan da to iskusim."

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID broj 8): "Jako smo motivisani i spremni za ovu trku. Nürburgring je sjajna staza, dobro sam je upoznao kroz svoju raniju karijeru. Nije to laka staza za vožnju, a vremenski uslovi često mogu dodatno da utiču na to. Da budemo iskreni, nismo imali najbolje rezultate u Nürburgringu poslednje dvije godine, ali radimo naporno da to promjenimo."

Anthony Davidson (TS050 HYBRID broj 8): "Naš cilj je očigledno osvojiti Evropsko Prvenstvo. Nakon Le Mansa malo zostajemo ali imamo još šest trka, tako da imamo dobre šanse a i naš automobil je jako brz, što smo već pokazali. Zaista uživam u Nürburgringu, gdje su krivine puno oštrije i zahtjevnije nego u Le Mansu. To je i tradicionalna staza, sa odličnom atmosferom i entuzijastičnim navijačima."

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID broj 8): "Dobro poznajem Nürburgring i radujem se ovoj trci. Ovo je dobra prilika da se osvoje bodovi za ekipu za Svjetsko prvenstvo, budući da nam je to cilj u ovoj sezoni. Sébastien, Anthony i ja smo i dalje na jakim pozicijama u prvenstvu vozača, tako da želimo da ostvarimo dobar rezultat, koji bi nam pomogao u osvajanju i te titule. Nadam se dobrom rezultatu."
TOYOTA GAZOO Racing u trci 6 sati u Nürburgringu:

2015 broj 1: kvalifikacije 5. mjesto; Trka broj 5 broj 2: kvalifikacije 6. mjesto; Trka broj 6

2016 broj 1: kvalifikacije 6. mjesto; Trka broj 5 broj 6: kvalifikacije 5. mjesto; Trka broj 6

Njemački prevod ovog izdanja za štampu dostupan je na www.RacingByTMG.com. Fotografije visoke rezolucije, bez zaštite autorskih prava dostupne su za uređivačku upotrebu na www.toyota-motorsport-photos.com.
toyota gazoo
O TOYOTA GAZOO Racing na Svjetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti:

TOYOTA se prvi put takmičila na Svjetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti 1983. godine, obiljeležavajući početak dugog perioda učešća na trkama. Od 1985. godine, TOYOTA automobili su se trkali u 19 Le Mans 24 sata trkama gdje su ostvarili najbolji rezultat osvajanjem drugog mjesta u pet navrata. TOYOTA se priključila obnovljenom takmičenju na WEC 2012. godine, kombinujući stručnost Tehničkog centra TOYOTA Higashi-Fuji, gdje se razvija hibridni pogon, uz podršku i opremu TOYOTA Motorsport GmbH.
Multinacionalna ekipa ima sjedište u Kelnu, u Njemačkoj, a uključuje inženjere iz TOYOTA motorsport i hibridnog odjeljenja, koji tehnologiju i znanje vraćaju u razvoj automobila. Od 2012. godine, TOYOTA je zaradila 12 vodećih startnih pozicija i osvojila 13 trka, završivši na podijumu ukupno 34 puta.
U 2014. godini, ekipa je osvojila Svjetsko prvenstvo vozača i proizvođača sa TS040 HIBRID, a godinu dana kasnije TOYOTA je proslavila 30 godina od svog prvog nastupa u Le Mans. TOYOTA Motorsport GmbH kombinuje svoju ulogu u WEC projektu sa svojim drugim aktivnostima, kao što je isporuka motora za Svjetsko reli prvenstvo u koje se TOYOTA vratila 2017. godine, kao i u aktivnosti u oblasti inženjerskih usluga u motosportu za klijente.

Pročitajte više o Toyoti

Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Tommi Mäkinen imenovan je Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation počevši od januara 2021., s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila. Toyota osvojila vrh kao najbolja marka prema Which? istraživanju pouzdanosti automobila Toyota osvojila vrh kao najbolja marka prema Which? istraživanju pouzdanosti automobila Toyota je izbila na vodeće mjesto najvećih marki u zadnjem istraživanju pouzdanosti automobila. Slijedeći svoju sestrinsku marku, Lexus, Toyota se našla na drugom mjestu prema zadovoljstvu „iskustvom vlasništva''. Briga za vaše vozilo Briga za vaše vozilo Ako namjeravate voziti automobil nakon dužeg razdoblja neupotrebe, dobra je ideja provjeriti svoje vjetrobransko staklo prije nego što krenete u vožnju. Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Sa predstavljanjem prve generacije Toyota Mirai, pogonjenog na gorive ćelije vodika, Toyota je još jednom postala predvodnik na polju tehnološki naprednih rješenja,ovaj put sa modelim bez negativnog utjecaja na okoliš.