Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Dva Ginisova rekorda

za Kirobo-a

Čak dve titule Ginisovih rekorda pripale su Kirobu, robotu astronautu razvijenom u zajedničkom istraživačkom projektu u kojem učestvuju Dentsu Inc, Istraživački centar za naprednu tehnologiju Univerziteta u Tokiju, Robo Garage Co. Ltd, Toyota Motor Corporation i Japanska svemirska agencija (JAXA).

Kirobo je stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 9. avgusta 2013. godine gde je ukupno u svemiru proveo 18 meseci, pri tome odradivši prvu svemirsku komunikaciju između robota i čoveka (s JAXA-inim astronautom Koichijem Wakatom), a nakon čega su izvršeni napredni eksperimenti za viziju budućnosti u kojoj ljudska bića i roboti savršeno koegzistiraju.
10. februara ove godine, Kirobo se bezbedno vratio na Zemlju u SpaceX-ovoj letelici CRS-5 Dragon koja inače služi kao brod za snabdevanje ISS-a, a pri povratku na Zemlju zajedno sa Kirobom se spustila u Tihi okean blizu kalifornijske obale. Robot Kirobo se vratio u Japan 12. marta, pri čemu su njegove prve reči bile: „Gledano iz svemira, Zemlja svetli poput plave LED lampice.“
/
Nakon današnje održane konferencije u Nacionalnom muzeju nauke i inovacija u Tokiju, članovi projekta predali su zaključni izveštaj i prikazali video s najboljim trenucima Kirobo-a na ISS-u. 
Konferencija je vođena od strane Fuminorija Kataoke, rukovodioca projekta pri Sektoru za planiranje proizvoda iz kompanije Toyota Motor Corporation, a kao ostala dva sagovornika su nastupali Tomotaka Takahashi, predsednik ROBO GARAGE Co. Ltd, koji je takođe spoljni saradnik na projektu u Istraživačkom centru za naprednu tehnologiju Univerziteta u Tokiju i Yorichika Nishijima – pisac u Dentsu-ovom poslovno-kreativnom centru i čelni čovek Dentsu robotskog centra.
Vrhunac konferencije bila je pojava Kirobo-a i njegov tečni razgovor s kolegama, navedenim članovima projekta.
/
Zatim je Erika Ogawa, potpredsednica Ginisovih svetskih rekorda u Japanu, Kirobu predala dve titule Ginisovih svetskih rekorda:

  1. „Prvi robot-saputnik u Svemiru je Kirobo (Japan)“, koji je 9. avgusta 2013. stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu
  2. „Razgovor između robota i čoveka na najvišoj visini od 412,2 kilometra iznad nivoa mora odradio je Kirobo (Japan) na Međunarodnoj svemirskoj stanici, 7. decembra 2013. godine.“

Osnovne specifikacije Kirobo-a
Dimenzije Visina: 34 cm; širina: 18 cm; dubina: 15 cm (otprilike); masa: 1000 g (otprilike)
Jezik Japanski
Glavne karakteristike prepoznavanje govora, prirodno procesuiranje govora, telekomunikacione mogućnosti, gestikulacija, kamera koja prepoznaje lica i izraze lica, kamera za snimanje
Ključni datumi projekta do danas
29.11.2012. Projekt je najavljen, javnost predlaže ime robota
26.07.2013. Kirobo i pomoćni član posade na Zemlji (Mirata) su upoznati na konferenciji za novinare
04.08.2013. Kirobo odlazi iz Japana prema ISS-u na letelici Kounotori 4, iz svemirskog centra Tanegashima 
10.08.2013. Kirobo stiže na ISS
21.08.2013. Kirobo progovara svoje prve reči u svemiru: „21. avgusta 2013. godine, robot je preduzeo mali korak napred ka boljoj budućnosti za sve nas.“
07.11.2013. JAXA-in astronaut Koichi Wakata stiže na ISS ruskom letelicom Soyuz
06.12.2013. Kirobo i JAXA-in astronaut Koichi Wakata održavaju prvu svemirsku komunikaciju između robota i čoveka
14.05.2014. JAXA-in astronaut Koichi Wakata vraća se na Zemlju
11.02.2015. Kirobo se vraća na Zemlju
12.03.2015. Kirobo se vraća u Japan
27.03.2014. Kirobo učestvuje na završnoj konferenciji o rezultatima projekta

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.