Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Budućnost je stigla u

Evropu

Evropa je dočekala novu Toyotu Mirai, prvu serijsku limuzinu na svijetu sa pogonom na gorive ćelije.

  • Evropa je dočekala novu Toyotu Mirai, prvu serijsku limuzinu na svijetu sa pogonom na gorive ćelije.
  • Prvi serijski primjerci Toyote Mirai službeno su kročili na evropsko tržište prošlog vikenda, u engleskom Bristolu i belgijskom Zeebrugge-u.
  • Toyota i dalje donosi inovacije u automobilskoj industriji: cijelih 15 godina razdvaja dolazak prvog serijskog hibrida na evropsko tržište, prve generacije Priusa 2000. godine i dolazak nove Toyote Mirai danas, 2015. godine.
Bilo je to ljeto 2000. godine. Svijet je s lakoćom preživjeo „Milenijumsku bubu“, Kajli Minog sa svojom pjesmom „Spinning Around“ našla se na vrhu britanskih top lista, a Google je upravo objavio prvih 10 verzija najpoznatije svijetske pretrage Google.com na stranim jezicima– na francuskom, njemačkom, italijanskom, švedskom, finskom, španskom, portugalskom, holandskom, norveškom i danskom.
S druge strane, u Roterdam je stigao prvi serijski primjerak hibridne Toyote Prius, spreman za prodaju na Starom kontinentu.
Prius znači „ići ispred“ – što je savršeno označilo novu eru u električnoj mobilnosti. Danas, prvi serijski primerak Toyote Mirai – što na japanskom jeziku znači „budućnost“ – stigao je u izdanju za evropsko tržište. Kao i njegov tehnološki prethodnik, ovdje je kako bi prvi napravio slijedeći korak u još čistijoj mobilnosti, koristeći vodonik kao gorivo i pri tome emitujući ništa više od obične vodene pare.
/
Prvih pet primjeraka Toyote Mirai istovareno je sa broda u Bristolu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Zeebruggeu (Belgija), sa preciznim datumom dolaska na evropsko tržište 8. i 10. avgusta.
„Ovim započinje nova era u nikad čistijoj mobilnosti – prava prekretnica u istoriji automobilske industrije. Sa novim modelom Mirai, Toyota radi na donošenju čistije, sigurnije i još udobnije mobilnosti za narednih 100 godina, zahvaljujući tehnologiji gorivih ćelija. Izuzetno se radujemo prvim isporukama nove Toyote Mirai od septembra, kako bismo vidjeli prve nagovještaje budućnosti na evropskim putevima. Kao što je bio slučaj sa Priusom pre 15 godina, ponosni smo na lansiranje još jedne revolucionarne inovacije na evropskom tlu“, rekao je gospodin Karl Schlicht, izvršni potpredsjednik Toyota Motor Europe.
/
/
Toyota Mirai je prvi na svijetu serijski automobil na vodonične ćelije. Nakon prvog javnog evropskog predstavljanja u martu na Ženevskom salonu automobila, današnji dan označava dolazak prvih serijskih primjeraka na evropsko tržište. Već dostupan u prodaji na japanskom tržištu, još od prošlog decembra, Toyota Mirai će se službeno naći u prodaji od septembra, na engleskom, danskom i njemačkom1 tržištu.
Sa novim modelom Mirai, Toyota je na samom vrhu napretka tehnologije gorivih ćelija, prvenstveno zahvaljujući izuzetnim inženjerskim sposobnostima i velikom iskustvu i znanju u hibridnoj tehnologiji.
Mirai će u mnogome pridonijeti podizanju nivoa svijesti, podizanju znanja i prihvatanju tehnologije gorivih ćelija, kao i daljem razvitku infrastrukturne mreže za punjenje vodonika. Takođe, pomoći će u razumijevanju iskustva korisnika ove napredne tehnologije, pravih pionira koji žele da budu pokretači novog „vodonočnog“ pokreta.
/
Mirai koristi revolucionarnu tehnologiju Toyota Fuel Cell System (TFCS) – Toyotin sistem gorivih ćelija, koja u najboljem izdanju kombinuje naprednu tehnologiju vodoničnih ćelija i provjerenu hibridnu tehnologiju, a ujedno uključuje samostalno razvijeni sklop vodoničnih ćelija i rezervoara vodonika pod visokim pritiskom.
Koristeći vodonik kao gorivo za generisanje električne energije, Mirai postiže superiorne ekološke performanse bez i najmanje emisije CO2 ili ostalih zagađivača tokom vožnje, uz zadržavanje iste autonomije i jednostavnosti korišćenja kao kod automobila sa benzinskim motorom, sa velikim dometom i vremenom punjenja rezervoara vodonika pod visokim pritiskom za 3 do 5 minuta.
Prodaja u Evropi
Lansiranje: septembar 2015.
Tržišta: Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Nemačka za 2015, nova tržišta će se uvesti 2017. širenjem infrastrukturne mreže za punjenje vodonika
Godišnji volumen: 50 – 100 automobila/godišnje tokom 2015. i 2016.
Cena: 66.000 € + porez (Nemačka) 
Napomena: 1 Prodaja Toyote Mirai započinje na tržištima gde je dostupna mreža za punjenje vodonika, počevši sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Danskom i Nemačkom.

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.