Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota Mirai:

inovacija decenije

Toyota Mirai je izuzetna inovacija u posljednjoj deceniji: ovo vozilo na gorive ćelije, zauzelo je prvo mjesto na listi njemačkog „Center of Automotive Management’s (CAM)“ među 100 najznačajnijih automobilskih inženjerskih inovacija.

  • Njemački „Center of Automotive Management“ odabirao je 100 automobilskih inovacija koje su napravile pravi „bum“
  • Poređenje više od 8000 inovacija u automobilskoj industriji u posljednjoj deceniji, dovelo je do toga da vozila na gorive ćelije zauzmu prva mjesta na listi
  • Lansiran 2012. godine, Toyota Prius Plug-in hibrid zauzeo je treće mjesto
Sa prvim porudžbinama evropskih kupaca, koje treba da stignu sljedeće neđelje u Njemačku, Dansku i Ujedinjeno Kraljevstvo, ovaj sedan sa pogonom na vodonik i nula emisijama uvodi novu eru u automobilski svijet kakvog danas poznajemo.
Kako bi sastavili svoju rang listu, CAM tim, stacioniran u Bergisch Gladbach, na čelu sa prof. dr Stefanom Bracelom (Stefan Bratzel), detaljno je pregledao više od 8000 novih inovacija u periodu od 2005. do 2015. Ocjenjivane su u odnosu na svoju primjenjivost na tržištu i u industriji, kao i u odnosu na stepen inovativnosti.
/
Pobjednik je bio prvi svjetski sedan sa pogonom na gorive ćelije sa serijskom proizvodnjom, koji će postati dostupan široj publici. Vodonik se u rezervoaru gorive ćelije prevodi u elektricitet koji napaja 114 kW/155 KS električni motor.
Vozila na gorive ćelije imaju nula emisija, emitujući samo vodu tokom vožnje. Oni su laki za vožnju kao i konvencionalna vozila i sposobni su za duga putovanja zahvaljujući njihovom dometu i vremenu potrebnom da se napuni rezervoar. Obje ove vrijednosti komparativne su sa vrijednostima koje pokazuju benzinski automobili.
/
Toyota Prius Plug-in hibrid je još jedan od pobjednika CAM testa i prvi u svojoj klasi: prvi plug-in sa serijskom proizvodnjom, koji može da se puni korišćenjem bilo koje standardne kućne utičnice, i kao dodatak struji od 5.2 kW/h koristi samo 2.1 litra goriva na 100 km, što odgovara emisiji CO2 od 49 g/km.
U konkurenciji između 100 najznačajnijih inovacija, ove karakteristike su mu donijele treće mjesto.
/
*Za više informacija o „Center of Automotive Management“ molimo klinite ovdje.

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.