Novi AYGO

U novom ruhu i zabavniji za vožnju, priča o ovom modelu se nastavlja

Novi Toyota AYGO debituje na sajmu automobila u Ženevi 2018. Jačajući jedinstvenu srž modela i pozicionirajući visoko u okviru konkurentnog A-segmenta, Toyotini dizajneri i inžinjeri nisu samo ojačali Aygov mladalački i prepoznatljiv imidž, već su kako bi ga učinili zabavnijim za vožnju poboljšali performanse i karakteristike upravljanja.

Od lansiranja 2014. godine, AYGO je ostvario značajan uspjeh za Toyotu u evropskom A-segmentu. Njegov lako prepoznatljiv “X” prednji dizajn i širok spektar opcija prilagođavanja koje nudi, osiguravaju da se uvjek izdvaja iz gomile.

Dopadljiviji publici koja svjesnijoj stila nego onima koja kupuju automobile iz čisto racionalnih razloga, Aygov dobar izgled i angažovanje voznih karakteristika čine ga jednim od najuspješnijih Toyota modela za privlačenje novih kupaca i osvajanje prodaje.

2017. godine, AYGO je bio među top prodavanim u A segmentu sa više od 85.000 prodatih jedinica, sa udjelom od 6,6% u segmentu.

DIZAJN

Novi AYGO zadržava prednji ikonski X potpis, ali je transformisan iz dvodimenzionalne grafike u moćniji, trodimenzionalni arhitektonski element.

Novi prednji dizajn uključuje redizajnirane klapne prednjih farova (Keen Look), sa integrisanim dnevnim svjetlima (DRL) koji na prvi pogled dodatno ojačavaju Aygov upečatljiv izgled.

Donji dio uokviruje prednju rešetku, naglašavajući stabilni stav Ayga i agilnost koja je sastavni dio kompaktnog vozila. Dok podna svjetiljka – dostupna u crnoj, sjajno crnoj ili srebrnoj boji – naglašava širinu vozila.

Iz profila, trodimenzionalnija prednja forma je kombinovana sa novim dizajnom spoljnih sočiva u klapnama zadnjih farova kako bi vizuelno povezala prednje i zadnje, davajući utisak kretanja unaprijed i povećane dinamike.

/

Na zadnjem dijelu, nova LED DRL svjetla pružaju Aygu sofisticiran izgled i čine model prepoznatljivim. Jedinstveni svjetlosni potpis stvara percepciju kompaktne kabine iznad donjih branika, naglašavajući širinu zadnjeg dijela i stabilnost vozila.

Novi stil eksterijera upotpunjuju dvije nove boje karoserije – Magenta i plava – i kao dodatak 15” aluminijumski naplatci – sa jedinstvenim dizajnom za svaki paket opreme – jačajući vrhunski izgled novog Ayga.

Na ploči, nadograđena instrumentna grafika ima više trodimenzionalni efekat i novu boju osvjetljenja. Usavršene su nove, premijum boje Quartz Grey i Piano Black, a za većinu paketa opreme su napravljene nove tkanine za sjedišta.

STRUKTURA PAKETA OPREME

Nova struktura Ayga je razvijena sa ciljem privlačenja šire publike, fokusirajući se na premium segment. Svaki paket opreme sadrži jedinstveno dizajnirane elemente, lako prepoznatljive po prednjem braniku, aluminijumskim naplatcima i unutrašnjom završnom obradom.

Od početnog paketa opreme x, do srednjeg x-play, i premium x-clusiv, svaki paket opreme je prilagođen kako bi bio dopadljiv ukusima i potrebama različitih kupaca.

U srcu nove Aygove strategije leži x-play. X-play ima nekoliko opcija koje omogućavaju kupcima da prilagode svoj automobil ličnom ukusu. Izuzetno vrijedna i obimna standardna oprema x-play uključuje komforne funkcije kao što su klima uređaj i 7” multimedijalni x-touch ekran osjetljiv na dodir.

Novi premium paket opreme x-clusiv nadograđuje se na x-play standardnu opremu i može se pohvaliti prepoznatljivim bi-tone kombinacijama u tri boje, jedinstvenim 15” aluminijumskim naplatcima i dizajnom sa dvostrukim krakom, sjedištima sa tapaciranim kožnim detaljima, automatskom klimom, funkcijom pametnog ulaza (Smart Entry) i sistemom bezbjednosti Toyota Safety Sense.

Pored toga, dva specijalna izdanja modela, x-cite i x-trend, će osvježiti redovnu Aygovu ponudu.

X-cite je najistaknutija varijanta Aygo serije zahvaljujući jedinstvenoj Magneta boji u bi-tone kombinaciji, 15” aluminijumskim naplatcima crne boje, Mahatten boji tkanine sjedišta sa štepom u Magneta boji, okvirima ventilacionih otvora u boji karoserije i instrument tablom i ručicom mjenjača u Piano Black boji.

Korisnici koji su u potrazi za dinamičnijim modelom Toyote biće privučeni x-trend-u. Njegovu crnu spoljašnjost upotpunjuju crni detalji prednjih farova, upadljivi retrovizori Cyan boje, jedinstveni set sportskih naljepnica, 15” aluminijumski 10-kraki naplatci, tapacirung sa kožnim detaljima i elementi unutrašnjosti u Cyan boji.

/
DINAMIKA VOŽNJE

Novi Aygo posjeduje poboljšane performanse i dinamiku vožnje za još veću gradsku agilnost, uz održavanje vodeće efikasnosti u vožnji. Za povećanu udobnost vozila u toku vožnje, Aygu pomaže izuzetno smanjenje NVH (buke, vibracije i krutosti).

Toyotin nagrađivan 998cc, 3-cilindrični, 12-ventilni, DOHC benzinski motor je sada Euro 6.2 kompatibilan. Revidiranom motoru, kod kojeg je kombinovan idealan balans snage i potrošnje goriva, sa ciljem boljeg iskustva u gradskoj vožnji poboljšan je obrtni momenat pri manjem broju obrtaja motora.

Novi Aygov motor ima koristi od novog sistema dvostrukog ubrizgavanja goriva, veće stope kompresije, niza novih komponenata sa niskim trenjem, hlađenog sistema za recirkulaciju izduvnog gasa (EGR) i poboljšane ravnoteže za smanjenje vibracija kod brzine u praznom hodu.

Motor sada razvija 53 kW (72 DIN KS) pri 6,000 o/m, i 93 Nm obrtnog momenta pri 4,400 o/m. Novi AYGO može ubrzati od 0-100 km/h za 13.8 sekundi, i dostiže maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Novi AYGO dolazi u standardnoj i Eco varijanti. Druga varijanta ima koristi od 4. i 5. stepena prenosa, niskih koeficijenata otpora kotrljanja (RRC), Toyotinog Stop&Start sistema i aerodinamičkih poboljšanja.

Standardna verzija postiže smanjenje potrošnje goriva od 4.1 na 3.9 l/100 km1, što znači da se smanjuje emisija CO2 do 5 g/km na samo 90 g/km1. Eco verzija je još bolja, sa ekonomičnom potrošnjom od 3.6 l/100 km1 i emisijom CO2 od samo 83 g/km1.

Dopunjavajući ova poboljšanja performansi i efikasnosti motora, podešavanja suspenzije novog Ayga su promjenjena i ažuriran je softver za upravljanje vozilom, omogućavajući brzo i precizno reagovanje na pokrete vozača za još veću agilnost i uživanje u gradskoj vožnji.

Na kraju, dodati su materijali za zaptivanje i absorpciju na instrument tabli i stubovima vrata. Vrata i zadnja klupa sjedišta rezultirali su značajnim smanjenjem NVH (buke, vibracije i krutosti) u kabini.

1Na osnovu Uredbe EC 2017/1153 sa izmjenama EC 2017/1231 - do završne homologacije

TOYOTA SAFETY SENSE

Toyota Safety Sense se sastoji od aktivnih sigurnosnih tehnologija osmišljenih tako da pomognu u prevenciji ili ublažavanju sudara u širokom spektru saobraćajnih situacija.

Sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara (PCS)1, pri brzinama od 10-80km/h, otkriva druga vozila ispred i smanjuje rizik od udarca od pozadi. Kada postoji opasnost od sudara, zvučno i vizuelno upozorava vozača da ukoči.

PCS takođe primorava kočioni sistem da isporučuje dodatnu silu za zaustavljanje kada vozač pritisne pedalu kočnice. Ako vozač ne reaguje na vrijeme, sistem automatski koči, smanjujući brzinu za oko 30km/h2 ili čak zaustavi automobil do kraja, kako bi se spriječio sudar ili ublažila sila udara.

Sistem za upozorenje o napuštanju trake (LDA) prati oznake saobraćajne trake i pomaže u sprječavanju nesreća i sudara uzrokovanih napuštanjem trake. Ako vozilo počne naglo da napušta traku, bez uključenih indikatora, LDA upozorava vozača zvučno i vizuelno.

/

1Tehnički naziv: Pre-Crash sistem
2Rezultati postignuti tokom testiranja koristeći vozilo koje se kreće 30km/h ka vozilu koje je stacionirano. Rad Sistema zavisi od uslova (uključujući put i vremenske prilike) i okolnosti vozila.

Pročitajte više o Toyoti

CROATIA RALLY CROATIA RALLY U nevjerovatnoj završnici TOYOTA GAZOO Racing ostvario dvostruku pobjedu Aygo X prologue Aygo X prologue Nova Toyotina vizija za A segment Toyota Motor Europe postigla rekordnih 6% tržišnog udjela u 2020. godini  i značajno nadmašila tržište Toyota Motor Europe postigla rekordnih 6% tržišnog udjela u 2020. godini i značajno nadmašila tržište Toyota Motor Europe (TME) danas je objavila rezultate prodaje za 2020. godinu. Od januara do decembra, ukupno je prodato 993.113 vozila Toyota i Lexus, što je pad od samo 9,0% u odnosu na prošlu godinu, na tržištu koje je palo za 20%. Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Tommi Mäkinen imenovan je Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation počevši od januara 2021., s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila.