Optimizacija protoka u okviru

sistema mobilnosti sa AI

Turing i Toyota Mobility fondacija sarađuju na modernizaciji urbanizma i upravljanju saobraćajem

Institut Alan Turing i Toyota Mobility fondacija zajedno sarađuju na projektu promjene načina projektovanja gradova i njihovog upravljanja. Cilj ovog novog projekta „Optimizacija protoka u okviru sistema mobilnosti sa AI“, koji je dio novog Turingovog programa AI (Artifical Intelligance – vještačka inteligencija) je prebacivanje upravljanja složenim saobraćajnim sistemom sa statičkih sistema na dinamičke, optimizovane sisteme kojima se upravlja u realnom vremenu, za razne vrste mobilnosti.

Mogući ishodi uključuju:

• integraciju AI sistema upravljanja semaforima
• izgradnju platforme za interaktivnu obradu podataka radi praćenja i predviđanja ponašanja prometa i testiranja scenarija planiranja,
• pronalaženje mehanizama za saradnju flotnih operatora i gradova, na primjer dijeljenjem podataka o gužvama ili mjestima najvećeg zagađenja i preusmjeravanja prometa prije nego što problem postane ozbiljan.

Naša vizija je da urbanisti i operatori imaju sistem koji im u realnom vremenu dostavlja podatke, omogućava analizu djelovanja grada, objedinjuje matematičko i kompjutersko modelovanje, kao i modele za mašinsko učenje, sa ciljem testiranja scenarija i davanja uvida u promjene uzroka ponašanja. Zahvaljujući podacima i novoj tehnologiji, saobraćajni obrasci se sada mogu drastično promijeniti u veoma kratkom vremenskom periodu. Nadamo se da će to dovesti do poboljšanja zdravlja i mobilnosti za stanovnike gradova, kao i povećanje sigurnosti i efikasnosti u upravljanju prometom.
Alan Wilson, CEO Instituta Alan Turing i glavni istraživač

Uvođenju vještačke inteligencije (AI) u vozila posvećeno je dosta pažnje. Međutim, radujemo se saradnji sa Turingom na uvođenju obrade podataka i AI u komplementarnu aktivnost: u infrastrukturu. Vjerujemo da je mobilnost ključna za promociju društvenog napretka i poboljšanje uslova života širom svijeta. Ovaj projekat predstavlja važan korak u poboljšanju društvenog stanja i pomaže u postizanju ujednačenog kvaliteta svih vidova mobilnosti, za sve građane.
Ryan Klem, Direktor programa u Toyotinoj Mobility fondaciji

O Toyota Mobility fondaciji

Toyota Mobility fondacija (Toyota Mobility Foundation) osnovana je u avgustu 2014. godine sa ciljem podrške razvoju društva bolje mobilnosti. Fondacija nastoji da podrži snažne sisteme mobilnosti istovremeno uklanjajući neusklađenosti u mobilnosti. Fondacija koristi Toyotinu tehnološku, sigurnosnu stručnost, kao i stručnost u zaštiti okoline sarađujući sa univerzitetima, vladama država, neprofitnim organizacijama, istraživačkim institucijama i drugim organizacijama radi rješavanja problema mobilnosti širom svijeta. Programi uključuju rješavanje problema prevoza u gradovima, širenje korišćenja lične mobilnosti i razvoj rješenja za mobilnost sljedeće generacije.

O Institutu Alan Turning

Institut Alan Turing je nacionalni institut Ujedinjenog Kraljevstva za nauku podataka i vještačku inteligenciju.

Institut nosi ime Alana Turinga u čast naučnika čiji pionirski rad na području teorijske i primjenjene matematike čini temelje savremene nauke podataka i vještačke inteligencije. Ciljevi Instituta su sprovođenje svjetskih istraživanja na području nauke podataka i vještačke inteligencije, primjena istraživanja na stvarne probleme, pokretanje ekonomskog uticaja i društvenog napretka, vođenje treninga za nove generacije naučnika i vođenje javnih rasprava na bazi podataka. turing.ac.uk

Saznajte više

 Toyota predstavlja rafinirani Highlander sa sedam sedišta u Evropi Toyota predstavlja rafinirani Highlander sa sedam sedišta u Evropi Najveći Toyotin hibridni SUV uskoro kreće u prodaju širom Starog kontinenta TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Europu u martu 2020. TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Europu u martu 2020. TOYOTA GAZOO Racing je potvrdio danas da će započeti prodaju GR Supra GT4*1, trkačkog automobila, za kupce u Evropi od marta 2020. Istorijska pobjeda u reli šampionatu Istorijska pobjeda u reli šampionatu TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team i vozač Ott Tänak sa suvozačem Martinom Järveojom upisali su se u istoriju osiguravanjem svojih prvih titula u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju zahvaljujući rezultatu na Španskom reliju. Pobjeda na Finskom reliju Pobjeda na Finskom reliju Tänak i Toyota Yaris WRC osvojili su još jednu pobjedu u Finskoj