Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Novi Prius Plug-in

hibrid

Nudeći dvostruko veću autonomiju, snagu i maksimalnu brzinu u EV načinu vožnje, druga generacija Toyotine revolucionarne PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) tehnologije ima svjetsku premijeru na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku.

  • Svjetska premijera novog Priusa Plug-in na ovogodišnjem međunarodnom Sajmu automobila u Njujorku
  • Autonomija u potpuno električnom načinu vožnje je dvostruko veća – do 50 km, a EV kretanje je podržano do brzine od 135 km/h
  • Prosječna potrošnja goriva iznosi svega 1,4 l/100 km – rekordno najniža potrošnja goriva među svim plug-in hibridnim modelima na tržištu, uz emisije CO2 od 32 g/km
  • Nova TNGA platforma za bolje vozne osobine i veći užitak u vožnji
  • Napredna tehnologija sa prvim u svijetu solarnim krovom koji ima mogućnosti punjenja baterija i novom generacijom klima uređaja sa minimalnim utroškom energije
Evolucija direktnog osjećaja u vožnji, intuitivne i napredne tehnologije i izuzetno tih način rada u svim uslovima – u čemu se već može uživati u ostalih sedam Toyotinih hibrida, novi Prius Plug-in hibrid zasnovan je na novim vrijednostima zadnje generacije standardnog Priusa: novoj modularnoj TNGA platformi, revolucionarnom dizajnu i stilu i potpuno novom hibridnom sistemu.
Savršeno prilagođen potrebama kupaca koji traže hibridni automobil, ali ujedno žele da uživaju u dodatnim mogućnostima tihe i prijatne vožnje u EV načinu rada, novi Prius Plug-in hibrid biće dostupan u prodaji krajem godine.
Sa većom Li-Ion baterijom, sada kapaciteta 8,8 kWh, hibridni pogon omogućava novoj generaciji Priusa PHEV potpuno električni režim vožnje u većem opsegu situacija u saobraćaju, značajno smanjujući potrošnju goriva. U odnosu na prethodni model, riječ je o zaista velikom napretku, obzirom da je prosječna potrošnja novog automobila svega 1,4 l/100 km, uz isto tako rekordno male emisije CO2 od 32 g/km.
/
Novi Prius Plug-in hibrid takođe koristi Toyotin prvi dvostruki sistem elektromotora/generatora, koji stvara veći obrtni moment istovremeno koristeći oba elektromotora – što značajno poboljšava ubrzanje i sveukupne performanse.
Kao rezultat navedenih poboljšanja, druga generacija Priusa sa produženim dosegom je puno direktnija u vožnji, nudi bolji osjećaj za upravljačem i veći užitak u vožnji. U potpuno električnom načinu vožnje moguće je dostići brzinu od 135 km/h, i tako preći dvostruko više kilometara bez ikakvih emisija štetnih gasova i buke – sa prethodnih 25 km do čak 50 km.
Nakon što se kapacitet baterije smanji do te mjere da nije moguće dalje održavanje vožnje isključivo u EV režimu rada – Prius Plug-in hibrid nastavlja dalje kao standardni Prius nove generacije, koristeći prednosti oba motora i bestrzajno mijenja pogon uz vrlo tihu vožnju i minimalnu potrošnju goriva. Bez obzira na povećani kapacitet baterije, punjenje baterije preko standardne kućne utičnice od 230 V traje svega 2 sata i 20 minuta.
Velika tehnološka novost kod novog Priusa Plug-in hibrida je i prvi u svijetu solarni krov sa pripadajućom baterijom, koji je premijerno prikazan 2010. godine na konceptnom modelu Auris hibrid, a koji smanjuje potrošnju energije iz glavne pogonske baterije i koristi se za rad manjih sistema – poput klime i ostalih električnih potrošača.