TOYOTA GT86 pomjera granice

Mnogo veća i bolja platforma za promociju vrhunskih performansi GT86 kupea

Zaboravite ogromne bilborde i TV kampanje, Toyota je željela mnogo veću i bolju platformu za promociju vrhunskih performansi GT86 kupea. Cilj joj je bio da pošalje poruku vidljivu iz svemira.

Tako je svjetski šampion u driftingu uspio da „zapali gumu“ oko Britanskog skidinga i oboji čuveni logo „86-ice“ u tragovima gume, dovoljno velike da se vide sa satelita.

Projekat „The Donuts from Space“ snimljen je u kratak film i pušten na oficijalnom Toyotinom UK Youtube portalu. Link za video nalazi se u nastavku teksta.

Cilj projekta nije bio da se vožnjom brzog automobila u krugnapravi mrlja u obliku krofne na zemlji. Projekat je zahtijevao dodatne mjere za vozača. Ekipa kamermana, zajedno sa timom, izračunala je tačno vrijeme za koje će satelit proći i zabilježiti fotografiju.

/

Čovjek sa najboljom kontrolom nad automobilom, Fredric Aasbo, bio je logičan izbor Toyote. Fredric je svjetski šampion u driftingu formule. Zadatak je obavio vozeći svoj Icom Toyota Express Service 86-X, jedinstvenu takmičarsku verziju automobila GT86, pojačanu sa 3.4 litarskim turbo kompaktnim šestočlanim motorom, jačine do 1.150 KS.

/

„Kada su mi rekli za ovaj projekat pitao sam se da li je to stvarno, onda sam sebi rekao da ću to da uradim“, izjavio je Fredric Aasbo. Sa poboljšanim dizajnom upravljača prečnika 137mm, na Millbrook stazi u Bedfordširu, zadatak je obavio sa dva perfektno sinhronizovana GT86 automobila.

„Drifting znači kontrolisati automobil koji je u potpunosti van kontrole“, objasnio je, „ali ovo je bio prvi put da sam za neki zadatak koristio svoj auto. Bilo je nestvarno. Projekat je obilježio moju godinu.“

U saradnji sa Airbusom, svjetskim gigantom u vazduhoplovnoj industriji, Toyotin tim uspio je da postavi tačno vrijeme kada će satelit, koji se nalazi 800km iznad zemlje, zabilježiti fotografiju „86“ loga u punoj rezoluciji. Eksperti iz National Geo centra pomogli su da se precizno izračuna vrijeme kada će satelit i „86“ logo biti u savršenoj ravni.

Jedini faktor koji nije mogao da se kontroliše, bilo je vrijeme. Međutim, 4 mjeseca planiranja i 2 dana snimanja u avgustu protekli su u odličnim vremenskim uslovima, što je bio preduslov za dobijanje slike velike rezolucije.

Video o tome kako je snimljen ovaj kratki film, možete pogledati ovdje: https://youtu.be/lh8eq1aEJNs