Pobjeda u Kini za TOYOTA GAZOO Racing

Toyota Gazoo Racing je potpunom dominacijom na trci “6 sati Šangaja” osigurao svoju četvrtu pobjedu

Toyota Gazoo Racing je potpunom dominacijom na trci “6 sati Šangaja” osigurao svoju četvrtu pobjedu na FIA Svjetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti (WEC) 2017. na dan obilježen razočarenjima.

Sébastien Buemi, Anthony Davidson i Kazuki Nakajima u TS050 Hybrid broj 8, osvojili su prvo mjesto sa više od jednog kruga prednosti. Ovo je Toyotina treća pobjeda u Šangaju, a tom prilikom postavljen je najbrži krug trke

/

Međutim, tim je bio na putu da osvoji drugu uzastopnu pobjedu prije nego što je automobil broj 7 TS050 HYBRID sa Mikijem Conwayem, Kamuijem Kobayashijem i José María Lópezom doživio nesreću pred kraj trke. Oni su trku završili na četvrtom mjestu.

Ovakav rezultat doveo je Toyotu do finalne trke za 2017. godinu u Behreinu. Trka će biti održana 18. novembra, a Toyota je izjednačena sa Porscheom, jer svaki tim ima četiri pobjede. Međutim, borba za oba naslova je završena, jer su Porshe i vozači Timo Bernhard, Earl Bamber i Brendon Hartley već osvojili titulu svjetskog prvaka.

Jose Maria je na početku trke vodio u automobilu broj 7, dok je Sebastien pao za jedno mjesto, ali isto tako naknadno pretekao oba Porshea. Sa 26 automobila na stazi, promet je veoma gust, pa je Jose nakon 30 minuta trke udario automobil 26, koji se takmičio u kategoriji LMP2. Sa izgubljenih 8 sekundi, pao je na treće mjesto.

Jose je uspio da se vrati na drugu poziciju, a po završetku prvog sata trke, predao je automobil broj 7 Kamuiju tokom prvog zaustavljanja u boksu. Sa druge strane, tim sestrinskog automobila sa brojem 8, odlučio je produžiti smjenu, pa je Sebastien nastavio trku u vođstvu.

/

Međutim, nakon dva sata trke, svi vodeći automobili završili su zaustavljanje u boksovima, nakon čega je Kamui vodio u automobilu #7, a slijedio ga je Anthony sa zamjenjenim gumama u automobilu #8. Oba automobila su bila u prednosti u odnosu na Porshe #2, dok je automobil broj #1 zaostao cio krug.

Anthony je dobro iskoristio nove gume, te je pretekavši Kamuija prešao na prvo mjesto. Sa nekoliko vrlo brzih krugova, povećao je svoju prednost prije nego što je cijela staza bila pod žutom zastavom. Oba TS050 Hybrida otišla su u boks. Automobil #7 je zamijenio dvije gume, a volan je preuzeo Mike.

/

Obije Toyote TS050 Hybrid nastavile su da vode i nakon završene polovine trke, pa su stalno bile brže od konkurencije. Kazuki je 2 sata prije završetka trke za skoro cio jedan krug pretekao Porshe #2 na trećem mjestu, pa su oba automobila usporila tempo kako bi izbjegli nepotreban rizik.

Kada su, manje od sat vremena do kraja trke, bolidi zadnji put ušli u boksove, Sébastien je uzeo nove gume u broju 8, a José je samo dolio gorivo, što znači da je bio u vodstvu. Međutim, u dodiru s Porscheom GT broj 91 oštećen je zadnji lijevi kraj automobila broj 7 zbog čega je izgubio 13 minuta u boksu.

/

Zahvaljujući brzoj intervenciji mehaničara, automobil se vratio u trku i završio na četvrtom mjestu, sa sedam krugova zaostatka.Sébastien je zaokružio pobjedu koja je bila dominantna, ali je ostavila gorak ukus u ustima jer je tim pokazao kvalitete sa kojima je zaslužio dvostruku pobjedu.

Hisatake Murata, predsjednik tima: „Osvojiti četvrtu pobjedu sezone je izuzetan osjećaj. Čestitam svima u timu na sjajno obavljenom poslu ovaog vikenda. Bili smo najbrži na svakom treningu, osvojili smo prvo startno mjesto, a sada smo i pobjedili u trci. Mislim da smo zaslužili dvostruku pobjedu i velika je šteta da smo izgubili tako puno vremena na samom kraju trke zbog dodira s automobilom koji je zaostajao cijeli jedan krug.

Čestitam Porscheu na osvajanju titule svjetskog prvaka i u konkurenciji vozača i u konkurenciji konstruktora. Nastavićemo da se borimo i na završnoj trci jer želimo da završimo sezonu još jednom pobjedom.”

/

TS050 HYBRID broj 7 (Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López)
Trka: 4., 188 krugova, 7 zaustavljanja. Start: 1. Najbrži krug: 1min 46,033s

Mike Conway(TS050 HYBRID broj 7): “Danas nije bilo lako čuvati gume, posebno u drugoj smjeni, ali smo izdržali. Na žalost, dva puta smo izgubili vodstvo zbog nezgoda. Mogli smo da osvojimo dvostruku pobjedu danas i puno bodova za tim, ali to se nije dogodilo. Čestitam automobilu broj 8; zaslužili su pobjedu i za to im treba odati priznanje.”

Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID broj 7): “Bila je ovo jako nesretna trka za nas. Imamo dobar automobil, ali smo se malo mučili s gumama. Svejedno smo se borili za pobjedu. Nismo se predavali i šteta je da nas je taj zadnji sudar bacio na četvrto mjesto. Trudićemo se da budemo bolji u Bahreinu.”

/

José María López (TS050 HYBRID broj 7): “U mojoj drugoj smjeni bilo je teško s gumama. Nakon toga sam imao dodir s GT automobilom. Nema sumnje da sam ja pogriješio, ali nije to lagana situacija. Išao sam po unutrašnjoj strani u krivini 13; to je nešto što radiš nekoliko puta na svakoj trci i nema problema. Pogledaću snimak i naučiti iz toga da bih se vratio jači.”

TS050 HYBRID broj 8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakajima)
Trka: 1., 195 krugova, 6 zaustavljanja. Start: 3. Najbrži krug: 1min 45,892s

Sébastien Buemi(TS050 HYBRID broj 8): “Ovo je nevjerojatan rezultat za naš automobil. Vodili smo veliku borbu s našim sestrinskim automobilom i stvarno je velika nesreća da nismo uspjeli da osvojimo dvostruku pobjedu. Tim je napravio sjajan posao osvajanjem uzastopnih pobjeda nakon prethodnih neuspjeha. Nadam se da se možemo boriti za petu pobjedu u Bahreinu i tako osvojiti više pobjeda ove sezone od Porschea. Za sada treba da proslavimo ovu pobjedu i uživamo u zadnjoj borbi u Bahreinu.”

/

Anthony Davidson (TS050 HYBRID broj 8): “Sjajno je opet pobjediti kad stvarno voziš automobil, za razliku od Fujija! Ovu pobjedu stvarno mogu da proslavim. U kvalifikacijama smo se malo mučili u poredjenju sa automobilom broj 7, ali smo imali najbolji automobil u trci. Želim da se zahvalim ekipi našeg automobila jer smo imali ispravnu strategiju i dobra zaustavljanja u boksu. To nam je dalo temelj za današnju pobjedu.”

Kazuki Nakajima(TS050 HYBRID broj 8): „Puno hvala timu što nam je osigurao tako dobar automobil kao i mehaničarskoj ekipi u boksovima. Ostala dvojica članova naše posade su odlično odradila posao, ali sam se ja jako mučio u automobilu, zbog gužve i sve te gume na stazi. Izgubio sam nešto vremena, ali sam preživio i imali smo dovoljno brzine da pobjedimo za jedan krug. Sretan sam rezultatom trke i sada nam je cilj da ponovno pobjedimo u Bahreinu.”

/

Rezultati 6 sati Šangaja: 
1. broj 8 TOYOTA GAZOO Racing195 krugova
2. broj 2 Porsche (Bernhard/Bamber/Hartley) +1 krug 
3. broj 1 Porsche (Jani/Lotterer/Tandy) +1 krug 
4. broj 7 TOYOTA GAZOO Racing +7 krugova 
5. broj 31 Rebellion (Canal/Prost/Senna) +12 krugova 
6. broj 36 Alpine (Lapierre/Menezes/Negrao) +12 krugova

/

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.