Toyota Yaris GRMN

Inspirisan motosportovima, projektovan za put

Intenzivni razvojni rad nastavljen je na Toyota Yaris GRMNu od njegovog predstavljanja javnosti na ovogodišnjem sajmu u Ženevi, kao priprema za model visokih performansi, koji ide u proizvodnju krajem ove godine.

Inspiracija za Toyota Yaris GRMN dolazi od modela Yaris WRC, automobila kojim se Toyota vratila na FIA Svjetski reli šampionat (FIA World Rally Championship), ostvarujući pobjede. Njegov fokus na performanse primjećuje se po 17 – inčnim BBS aluminijumskim naplatcima, većim kočnicama, centralnom ovalnom izduvnom cijevi i prilagođenim eksterijerom, predstavljenim bojama Toyota Gazoo Racinga – bijelom, crnom i crvenom. Pod haubom je 1.8 litarski motor, koji proizvodi 212 KS, sa benefitima punjača, jedinstvenih karakeristika automobila B segmenta.

Razvoj u Nürburgringu

Od završetka prvog koncepta Yaris GRMNa 2015. godine, prototip je poslat u Toyotin pogon u blizini legendarne staze u Nürburgringu u Njemačkoj. Odabrana grupa Toyotinih specijalista za dorade iz Evrope i Japana vrijedno je radila na jačanju voznih karakteristika i performansi automobila. Promjene su ispitane na čuvenoj Nordschleife stazi i na putevima u neposrednoj blizini, od ultra brzih autoputeva do uskih planinskih puteva. Toyota vjeruje da ukoliko automobil dokaže svoje sposobnosti u ovakvom okruženju, dokazaće ih bilo gdje.

/

Sam naziv GRMN ukazuje na velike napore uložene u automobil od strane tima koji na njemu radi. Učešćem u motornim sportovima, tim koji na automobilu radi razvio je svoje vještine, radeći rame uz rame sa profesionalnim učesnicima automobilskih trka, kao i kroz same programe razvoja sportskih automobila. Velika prednost je i iskustvo stečeno na Toyota Gazoo trkama.

Prije debitovanja automobila u Ženevi, tim je radio na unapređenju ključnih dijelova karoserije automobila. Svaki dio je pažljivo rađen i provjeren, kako bi u potpunosti bio pripremljen za početak proizvodnje ove jeseni u Toyotinoj fabrici u Francuskoj (Toyota Motor Manufacturing France – TMMF). Proizvodnju automobila nadgledaće najstručniji tim zaposlenih u TMMF fabrici. Svaki automobil biće podvrgnut posebnoj kontroli kvaliteta, uključujući i posebne test vožnje.

Motor i performanse

Glavni dio Toyota Yaris GRMN automobila je njegov 1,798 cm3 četvorocilindrični motor sa 16 ventila opremljenih sa Magnusson Eaton punjačem, kao i inteligentnim Dual VVT upravljanjem za ulazne i izduvne ventile. Toyota proizvodni tim u Velikoj Britaniji razvio je motor oznake 2ZR-FE , specijalno prilagođen za korišćenje na manjim platformama, kao što je Yaris.

Sa razmjerom kompresije od 10:1, automobil isporučuje maksimalno 212 KS (156 Kw) pri 6.800 obr/min i maksimalni obrtni momenat od 250 Nm pri 5000 okr/min. Sa pogonom na prednjim točkovima i mjenjačem sa 6 brzina, motor omogućava ubrzanje od 0 do 100km/h za oko 6.3* sek, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 230 km/h.

/

Postavljanje punjača je predstavljalo poseban izazov, obzirom na ograničen prostor u dijelu gde se nalazi motor. Rješenje ovog izazova bilo je kombinovanje punjača, hladnjaka i dovoda vazduha u jedan prostor. Hlađenje je najvažnije, tako da postoji dodatno hlađenje za kompresor i ulje. Oba su smještena ispred radijatora sa povećanim dovodom vazduha radi boljeg funkcionisanja motora. Sistem dovoda goriva je takođe unaprijeđen, koristeći komponente iz B6 motora.

Sa težinom vozila od 1.135 kg, Yaris GRMN pokazuje najbolji odnos snage i težine sa 5.35kg na 1 KS.

Šasija i rukovanje

Da bi se osiguralo neometano prenošenje snage Yaris GRMNa na put, automobil je opremljen Torsen diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem. Čvrstoća same šasije dodatno je osigurana bočnom šipkom postavljenom preko ležišta samog motora, između unutrašnjih blatobrana, uz dodatno ojačanje prednjeg i zadnjeg dijela šasije.

Kraće opruge omogućavaju automobilu stabilnost na putu (24mm niže od standardnog Toyota Yarisa), udruženi sa sportskim amortizerima, razvijenim u saradnji sa Sachsom i prednjim stabilizatorom većeg prečnika (26mm). Suspenzija je dio razvoja Yarisovog prednjeg MacPherson stuba i dizajna zadnje tornizon grede.

Sa ciljem da se postigne veća kontrola pri oštrom kočenju, prednji kočioni diskovi su prečnika 275mm, opremljeni sa četvoročeljusnim klipovima, dok se na zadnjem dijelu nalaze diskovi od 278mm. Klipovi su obojeni bijelom bojom Toyota Gazoo Racing, vidljivom u tankim slojevima i na aluminijumskim naplatcima.

BBS 17-inčni višekraki naplatci, ne samo da smajuju težinu, već i pružaju mogućnost ugradnje većih kočnica. Sa gumama Bridgestone Potenza RE050 205/45R17 Yaris GRMN omogućava osjećaj preciznijeg upravljanja.

Performanse izduvnog sistema

Prepravljanje izduvnog sistema je zadatak koji je morao biti ostvaren bez obzira na prostorna ograničenja i bez ikakvog uticaja na grejni sistem. Postavljen je cilj smanjenja pritiska izduvnog sistema, kontrola emisije i nivoa buke. Uspješno realizovan izazov, povećao je snagu motora i dobijena je bolja izlazna nota. Dizajn je takođe uticao na smanjenje težine automobila.

/
Karoserija i izgled

Kao i njegov rođak za reli trke, Yaris GRMN koristi školjku Yarisa sa 3 vrata. Takođe, uveden je i veliki broj specijalnih funkcija: crni zadnji spojler, prilagođeni dizajn zadnjeg branika, zadnji difuzer, maska hladnjaka u obliku saća, i još jedan detalj iz svijeta relija - centralna ovalna izduvna cijev.

Urađena je i specijalna završna obrada boja – bijela sa crvenim i crnim sjajnim detaljima na haubi i podnicama, što ukazuje na povezanost sa Toyota Yaris WRCom, crni krov sa antenom u obliku ajkulinog peraja, jedinstvenim rješenjem u ovom segmentu. Prednji dio je crvene boje, a LED glavna svjetla upotpunjuju vizuelni utisak sa dodatkom crne gornje ornamentike.

Dizajn kabine

Izgled kabine je isto tako odraz usmjerenosti ovog automobila na performanse sa prednjim sportskim sjedištima dizajniranim od strane Toyota Boshoku specijalno za ovaj tip automobila i pruža najbolje držanje i podršku u klasi.

/

Jedinstveni detalji iz reli svijeta uključuju i dugme za pokretanje motora i upravljač manjeg prečnika, obložen kožom, preuzet od Toyota GT86 kupea i posebno prilagođen da odgovara specifičnim zahtjevima Toyota Yaris GRMNa. Tu su kočnica i kvačilo napravljeni od alumunijuma, aluminijumski trim i prilagođeni vrhunski kombinator sa TFT ekranom, dizajniran da prikaže poseban karakter performansi automobila.

Prodaja i cene

Samo 400 primeraka Yaris GRMNa biće dostupno Evropskom tržištu, uključujući oba modela – sa volanom na lijevoj i sa volanom na desnoj strani automobila. Cijena automobila je 29.900 EUR, sa malim varijacijama u zavisnosti od taksi i drugih lokanih faktora samih tržišta.
* U zavisnosti od finalne homologacije

Pročitajte više o Toyoti

Potpuno nova Toyota Yaris Potpuno nova Toyota Yaris Potpuno nova, četvrta generacija Yarisa je automobil koji zadovoljava zahtjeve gradskog života, ali i pruža užitak na otvorenoj cesti. Početak proizvodnje nove Toyote Yaris u Francuskoj Početak proizvodnje nove Toyote Yaris u Francuskoj Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je pokrenula proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svojem proizvodnom pogonu u Valenciennesu u sjevernoj Francuskoj. Toyota predstavlja potpuno novi  kompaktni SUV - YARIS CROSS Toyota predstavlja potpuno novi kompaktni SUV - YARIS CROSS Gradski život nosi svoje izazove. Kada je riječ o vožnji, to je okruženje u kome vozači sve više cijene robusnost i visoki položaj za vožnju koje pruža SUV, ali u mjeri prilagođenoj gradskim ulicama, uz istinski naglasak na zaštitu okoliša. Predstavljena Toyota Yaris WRC za novu sezonu Predstavljena Toyota Yaris WRC za novu sezonu Toyota Gazoo Racing je na Sajmu automobila u Tokiju predstavio Yaris WRC sa specifikacijama za 2020. godinu.