1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2020
  4. Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju
Odaberite

Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju

Toyota Motor Europe (TME) je objavila da je ostvarila 100% potrošnje obnovljive električne energije u svom cjelokupnom poslovanju u Europi u 2019. godini. Toyotino poslovanje u Europi uključuje 9 proizvodnih pogona, 14 distribucijskih centara za rezervne dijelove, 7 logističkih centara za vozila, 29 nacionalnih kompanija za marketing i prodaju (NMSC), glavno sjedište TME-a i njihove podružnice, te Toyotin tehnički centar, koji su imali ukupnu potrošnju električne energije od oko 500 GWh.

„Prebacivanje na 100% obnovljivu električnu energiju za potrebe našeg cjelokupnog poslovanja u Europi je značajan korak prema našem Ekološkom izazovu 2050.“ rekao je Dr.Johan van Zyl, Predsjednik i CEO u Toyota Motor Europe. „Ostvarivanje održivog poslovanja u Europi je vrlo važno ako želimo da građani i potrošači nastave podržavati Toyotu. Zahvaljujući tržišnom uspjehu naših hibridnih električnih vozila, na dobrom smo putu ispunjavanju naših europskih ciljeva o emisiji CO2 za nova vozila – ali kada je riječ o okolišu, usvojili smo pristup od 360° te se ne želimo zaustaviti samo na emisiji iz vozila.”

Potrošnju 100% obnovljive električne energije moguće je ostvariti u svim vidovima poslovanja kroz poticanje proizvodnje obnovljive električne energije u Toyotinim objektima (solarni paneli u TPCEsolarni paneli u TMUKsolarni zid u TMMF , vjetroelektrana u Zeebruggesolarni paneli u Toyotinom logističkom centru u Madridu,…) ili kupovinu obnovljive električne energije tamo gdje je dostupna.

Dostignuće u isključivanju ugljika iz potreba za električnom energijom je nadogradnja Toyotinih neprestanih napora za smanjenje ukupne potrošnje energije u poslovanju. Na primjer, u našim proizvodnim pogonima, od 2013. godine (referentna godina za Izazov 2050.), utrošak energije po proizvedenom automobilu je smanjen za 18%. U usporedbi s industrijskim prosjekom za EU28 od 2.3 MWh energije po proizvedenom vozilu, Toyota treba 48% manje energije po proizvedenom vozilu.

Ekološka održivost je za Toyotu uvijek najvažnija. Pitanja okoliša su predmet razgovora vrha Toyotine uprave od 1963. kada je osnovan Odbor za okoliš. Od 1973. tvrtka promiče svijest svojih zaposlenika o okolišu kroz Mjesec okoliša. Kompanija je 1992. pokrenula 5-godišnje akcijske planove radi smanjenja svojeg ekološkog otiska i očuvanja resursa važnih za planetu; ne samo smanjenjem ekološkog utjecaja automobila, nego posvećujući pažnju i svim pratećim djelatnostima.

Toyotin ekološki izazov 2050. je predstavljen 2015. On sadrži 6 izazova te je temelj Toyotine dugoročne strategije koja pokriva Toyotine najveće utjecaje na okoliš.

Ostvarivanje 100% obnovljive električne energije doprinosi ciljevima kompanije za Izazov 2 (Životni ciklus s nultom emisijom CO2) i Izazov 3 (Proizvodni pogon s nultom emisijom CO2), koji ima za cilj eliminirati emisiju CO2 kroz cijeli životni ciklus vozila, uključujući prateće djelatnosti i proizvodne pogone.