1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2020
  4. Toyotin grad budućnosti
Odaberite

TOYOTIN GRAD BUDUĆNOSTI

Toyota će u Japanu izgraditi prototip "grada budućnosti" koji će se koristiti za razvoj i testiranje budućih tehnologija

Toyota je na Sajmu elektronike u Los Angelesu, otkrila planove za izgradnju prototipa „grada budućnosti“ na lokaciji od 175 hektara u podnožju planine Fuji u Japanu. Nazvan „Istkani grad“ – „Woven City“, bit će u potpunosti povezani ekosistem koji će kao osnovni izvor energije koristiti gorive ćelije vodika.

Zamišljen kao "živa laboratorija", Woven City služiće kao dom istraživačima koji će moći testirati i razvijati tehnologije poput autonomije, robotike, lične mobilnosti, pametnih domova i umjetne inteligencije u stvarnom okruženju.

"Izgradnja kompletnog grada iz temelja, pa makar i u malom obimu, jedinstvena je prilika za razvoj budućih tehnologija, uključujući digitalni operativni sistem za gradsku infrastrukturu. Sa ljudima, zgradama i vozilima koji su povezani i međusobno komuniciraju putem podataka i senzora moći ćemo testirati povezanu AI tehnologiju kako u virtuelnom tako i u fizičkom području, maksimizirajući njen potencijal ", rekao je Akio Toyoda, predsjednik, Toyota Motor Corporation.

Toyota će uputiti otvoreni poziv za saradnju s drugim komercijalnim i akademskim partnerima i pozvat će zainteresirane naučnike i istraživače iz cijelog svijeta da dođu raditi na vlastitim projektima u ovom jedinstvenom inkubatoru budućnosti.

"Pozdravljamo sve one nadahnute da poboljšaju sadašnji način života, da iskoriste ovaj jedinstveni istraživački ekosistem i da nam se pridruže u našem nastojanju da stvorimo sve bolji način života i mobilnost za sve", rekao je Toyoda.

Toyota je za dizajn Woven City-a angažovala danskog arhitektu, Bjarke Ingelsa, osnivača i kreativnog direktora, Bjarke Ingels Group (BIG). Njegov tim iz BIG-a dizajnirao je mnoge čuvene projekte: od novog Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i Lego Housea u Danskoj, do Google-ovog Mountain Viewa i Google-ovog sjedišta u Londonu.

"Cijeli jedan skup različitih tehnologija počinje iz korijena da mijenja način na koji živimo i upravljamo našim gradovima. Povezana, autonomna, rješenja za mobilnost bez emisija emisija i dijeljenje imaju priliju da pokrenu novi svijet mogućnosti za nove oblike gradskog života. Sa širinom tehnologija i industrije kojima smo mogli pristupiti i sarađivati u sklopu Toyota kompanije, vjerujemo da imamo jedinstvenu priliku za istraživanje novih oblika urbanog života s Woven City-em koji bi mogao trasirati nove staze razvoja.“ – izjavio je Bjarke Ingels, osnivač i kreativni direktor, BIG.

Dizajn grada

Glavni plan grada uključuje odvojene trake za različite vrste kretanja: samo za brža vozila, za kombinaciju nižih brzina, osobnu mobilnost i pješake, te odvojen sistem, namjijenjen za šetnju nalik parku, isključivo za pješake. Ove tri vrste ulica spajaju se zajedno u oblik organske mreže kako bi se ubrzalo testiranje autonomne mobilnosti.

Planirano je da grad bude u potpunosti održiv, sa zgradama izrađenim od drveta kako bi se minimalizirao ugljični otisak, koristeći tradicionalnu japansku drvenu stolariju u kombinaciji s robotički proizvodnim metodama.

Krovovi će biti pokriveni solarnim pločama kako bi se generisala i sunčeva energija, osim energije koju generišu vodikove gorive ćelije. Kompletan grad bit će povezan i obogaćen lokalnom vegetacijom.

Rezidencije će biti opremljene najnovijim tehnologijama podrške, poput kućne robotike za pomoć u svakodnevnom životu. Kuće će pomoću AI zasnovanog na senzorima provjeravati zdravlje stanovnika, brinuti se o njihovim osnovnim potrebama i poboljšati svakodnevni život.

Za kretanje stanovnika kroz grad bit će dozvoljena samo potpuno autonomna vozila sa nultom emisijom gasova. U i oko grada Woven City, autonomna Toyota vozila e-Palette koristit će se za prevoz i isporuku, kao i za promjenjivu mobilnu maloprodaju.

2 parka u naseljima i veliki središnji park za rekreaciju, kao i središnji prostor za druženje osmišljeni su tako da okupljaju zajednicu. Toyota vjeruje da će podsticanje ljudske povezanosti biti podjednako važan aspekt ovog iskustva kao i tehnologija.

Toyota planira naseliti Woven City zaposlenicima Toyota Motor Corporation i njihovim porodicama, parovima u penziji, trgovcima, gostujućim znanstvenicima i partnerima u industriji. Inicijalni broj od 2000 stanovnika, rasti će kako se projekat bude razvijao. Početak gradnje planiran je za 2021. godinu.