1. Company
  2. News, Stories and Events
  3. 2020
  4. Potpuno nova toyota yaris
Odaberite

POTPUNO NOVA TOYOTA YARIS

Potpuno nova, četvrta generacija Yarisa je automobil koji zadovoljava zahtjeve gradskog života, ali i pruža užitak na otvorenoj cesti. Osmišljen je da bude okretan u gustom saobraćaju na uskim gradskim ulicama, što se otkrivaju njegove kompaktne proporcije i najmanji krug okretanja u klasi, uz istovremeno prostranu i udobnu unutrašnjost visoke kvalitete sa specifikacijom opreme koja zadovoljava sve potrebe današnjih kupaca za povezivanjem i jednostavnim pristupom informacijama.

Ključ Toyotinog zadovoljavanja ovih ciljeva, kada je riječ o Yarisu, je prva primjena filozofije Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture – TNGA) na malom automobilu, uvođenjem modularne platforme GA-B koja će biti i temelj za niz novih modela. Platforma GA-B je ključna za poboljšane dinamičke performanse Yarisa, jer mu daje sniženo težište i puno veću krutost karoserije. Osim toga, omogućava dizajnerima stvaranje izraženijeg automobila snažnijeg izgleda, privlačnog i individualnog identiteta.

Ovaj novi model koristi zadnju razvojnu stepenicu Toyotine četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih plinova kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, većom brzinom i na veće udaljenosti. U gradskoj vožnji novi Yaris se može kretati značajan dio vremena uz nultu emisiju štetnih plinova, baš kao neko baterijsko električno vozilo, ali bez brige oko punjenja baterije.

Jačajući svoju reputaciju kao predvodnika u svom segmentu u pogledu sigurnosti, Toyota Yaris ponovno podiže standarde. U skladu s Toyotinom posvećenošću širenju dostupnosti sigurnosti, novi Yaris uživa pogodnosti još šireg sistema aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense kao standardne opreme, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS), kao što su pomoć u zadržavanju u prometnoj traci (Lane Trace Assist), pomoć u zakretanju upravljača u nuždi (Emergency Steering Assist) i sistem pomoći u skretanju na raskrsnici (Intersection Turn Assistance).

Funkcionalnost sistema predsudarne zaštite je proširena tako da sada može prepoznati pješake danju i noću te bicikliste danju, te je prva Toyota opremljena središnjim zračnim jastucima. Oni sprečavaju međusobni udar vozača i suvozača prilikom bočnog sudara.
Uz sve ove dodatke i pogodnost značajno povećane krutosti karoserije zahvaljujući platformi GA-B, Toyota ima za cilj učiniti novi Yaris najsigurnijim malim automobilom na svijetu.

Razvoj proizvoda

Yasunori Suezawa, glavni inženjer za novi Yaris imao je jasnu sliku o tome kakav taj automobil treba biti u vrijeme radikalnih promjena u automobilskoj industriji. Rekao je: „Iznova smo promišljali vrijednosti koje kompaktno vozilo mora imati na prelasku u sljedeću generaciju. Osnovne stvari su mala potrošnja goriva, sigurnost, prostranost, praktičnost i performanse. Ali, moramo pružiti i vožnju punu užitka svakom našem kupcu – odlika koju u novom Yarisu izražavamo kao „spremnost za polazak“.

Yarisovo naslijeđe

Toyota Yaris ima zavidno naslijeđe. Model prve generacije, predstavljen 1999., je bio prvi Toyotin model koji je osvojio titulu Europskog automobila godine, te se isticao svojim karakterom „velikog malog“ automobila zahvaljujući zavidno prostranoj unutrašnjosti.
Druga generacija Yarisa je bio prvi model u segmentu B koji je osvojio pet zvjezdica u programu ispitivanja sigurnosti Euro NCAP, dok je treća generacija po prvi put uvela hibridni električni pogon na tržište malih automobila te učinila dodatne iskorake u sigurnosti zahvaljujući sklopu naprednih sistema pomoći vozaču Toyota Safety Sense kao standardnoj opremi.

Yaris i europsko tržište

U 20 godina, Yaris je postao najvažniji Toyotin model u Europi, neprestano povećavajući ukupni broj prodatih vozila i tržišni udio. Prošle godine zabilježio je prodaju od oko 224.000 vozila.
Toyota predviđa da će segment B ostati velik dio tržišta u Europi u sljedećih nekoliko godina te da će Yaris nastaviti biti jedan od najvažnijih modela, odgovarajući na zahtjeve tržišta za automobilima koji troše još manje goriva i ispuštaju još manje štetnih tvari radi zadovoljavanja sve strožih ekoloških propisa.

U 20 godina, Yaris je postao najvažniji Toyotin model u Europi, neprestano povećavajući ukupni broj prodatih vozila i tržišni udio. Prošle godine zabilježio je prodaju od oko 224.000 vozila.
Toyota predviđa da će segment B ostati velik dio tržišta u Europi u sljedećih nekoliko godina te da će Yaris nastaviti biti jedan od najvažnijih modela, odgovarajući na zahtjeve tržišta za automobilima koji troše još manje goriva i ispuštaju još manje štetnih tvari radi zadovoljavanja sve strožih ekoloških propisa.

Proizvodnja

Novi Yaris se proizvodi u pogonu Toyota Motor Manufacturing France u Onnaingu, u blizini Valenciennesa, gdje je uloženo 300 miliona eura u omogućavanje proizvodnje vozila TNGA. 1,5-litarski motor Hybrid Dynamic Force i hibridni mjenjač proizvode se u Toyota Motor Manufacturing Poland.

DIZAJN

Vanjski dizajn

Novi Yaris se vraća konceptu „veliki mali“ koji je nadahnuo model prve generacije, ali interpretirajući ga iznova kroz „komprimirani i okretni“ izgled koji izražava osjećaj automobila koji je pun energije i dinamičnosti te je uvijek spreman za pokret.
Glavni inženjer Yasunori Suezawa objasnio je: „Želio sam da dizajn oslikava položaj trkača u startnim blokovima. To se može vidjeti u stražnjim blatobranima i novim proporcijama automobila – širi, niži i kompaktniji – odajući dojam sabijene snage.“

Dok su mnogi modeli iz segmenta B postupno postajali sve duži, novi Yaris je zapravo kraći od trenutnog modela. Ali, iako je ukupna dužina sada ispod četiri metra, osovinski razmak je povećan za 50 mm, čime je povećana prostranost kabine.
Platforma GA-B je omogućila smanjenje ukupne visine za 40 mm, dok je povećanje širine vozila za 50 mm te dodatnih 57 mm širine traga točkova pridonijelo ukupnom niskom, širokom i snažnom stavu automobila.

Prednji i stražnji prepusti su također smanjeni, prednji za 10 mm (800 mm), a stražnji za 48 mm (580 mm), dodatno naglašavajući ukupno kompaktne dimenzije i dajući najmanji radijus okretanja u klasi, što je idealno za kretanje po gradskim ulicama i parkiranje na skučenim mjestima.
Nova platforma je dizajnerima dala i slobodu da stvore privlačan i impresivan dizajn i naglase Toyotin individualni dizajnerski identitet u odnosu na njene konkurente.

Učinak sabijenih proporcija je naglašen snažnim linijama uzduž boka automobila koje odaju dojam kretanja prema naprijed. Mišićavi prednji i stražnji blatobrani pojačavaju ukupni dojam napetosti te, zajedno s profiliranim vratima, izražavaju dojam okretnosti i karakter „spreman za pokret“.
Čeoni izgled je usmjeren prema velikoj masci hladnjaka i središnjem Toyotinom znaku. Dizajneri su pojačali dinamičan izgled povlačenjem prednjeg stupa prema natrag (što ujedno poboljšava vozačevu preglednost prema naprijed) te povećanjem dužine poklopca motora.

 

Novi sklopovi svjetala se odlikuju tehnologijom LED te uključuju pokazivače smjera koji se izmjenjuju s dnevnim svjetlima. Glavna svjetla se pružaju prema prednjim točkovina i tako daju snažan pečat, istovremeno vizualno smanjujući dužinu prednjeg prevjesa.
Naplatci mogu biti promjera 15“, 16“ ili 17“, ovisno o pogonskom sklopu i nivou opreme.

Unutrašnji izgled i paketi opreme

Unutrašnjost ocrtava koncept „manje je više“ koji se provlači kroz cijeli automobil. Pažljivo oblikovan prostor se ponosi odličnom kvalitetom korištenih materijala i prostranošću koji kao da su iz klase iznad.
Vozačko mjesto je oblikovano po konceptu „pogled na cesti, ruke na upravljaču“ uz raspored pokazivača i upravljačkih sklopki koji osigurava da se vozač može fokusirati na cestu i očitavati sve ključne podatke za automobil uz minimalno skretanje pažnje s vožnje i vrhunsku preglednost u svim smjerovima.

„Radili smo na dva glavna elementa kako bismo to postigli“ rekao je Glavni inženjer Suezawa. „Prvo smo maksimalno povećali preglednost postavljajući ploču s instrumentima niže i pomičući prednji stup unazad. Prednja sjedišta su pomaknuta prema van, pa je između vozača i suvozača više prostora. Drugo, željeli smo da vozač dobija informacije uz minimalno skretanje pogleda, pa nudimo veliki virtuelni ekran u boji (10 inča) na vjetrobranu.“
Dodatni detalji uključuju veće područje mekanih obloga na armaturnoj ploči, mekane umetke na oblogama vrata, širu prednju konzolu, niže sjenilo ploče s instrumentima i sportski obruč upravljača manjeg promjera.

Položaj vozača

Snažniji osjećaj nadzora i povezanosti vozača s automobilom je naglašen njegovim položajem za upravljačem. U novom Yarisu su napravljene tri temeljne izmjene radi stvaranja udobnijeg položaja vozača zahvaljujući čemu vozač može u potpunosti uživati u zabavnom karakteru ovog automobila.
Sjedalo je pomaknuto unazad za 60 mm (zahvaljujući čemu je poboljšan i raspored masa u automobilu); položaj kuka je spušten za 21 mm čime je postignuti dinamičniji položaj za vožnju, ali i osigurano više prostora za glavu unutar manje ukupne visine automobila, a obruč upravljača je uspravljen za šest stepeni prema vertikali.

Povećana je mogućnost namještanja obruča upravljača po dubini, pa ga je sada moguće privući za 77 mm bliže vozaču.
Obruč upravljača je sada manji i sportskiji te ima nove pomoćne prekidače uz još kvalitetnije materijale. To čini njihovo korištenje instinktivnijim, bez potrebe za spuštanjem pogleda - još jedan element koncepta „ruke na upravljaču, pogled na cesti“.
Ometanje pažnje vozača je svedeno na najmanju mjeru zahvaljujući rasporedu ploče s instrumentima s dva velika pokazivača i TFT višenamjenskom ekranom između njih, središnjem dodirnom ekranu smještenom nadohvat ruke koji se odlikuje oštrom slikom velike rezolucije.

POGONSKI SKLOPOVI

Četvrta generacija hibridnog električnog sistema

Novi Yaris koristi zadnju, četvrtu generacije Toyotine hibridne tehnologije i uvodi nove komponente koje su konstruisane da budu kompaktne, lagane i učinkovite. Time je ovaj automobil dobio svoj prvi motor TNGA. Za konstruktorski tim, fokus je bio ne samo na stvaranju učinkovitijeg sistema, nego i na povećanju užitka u vožnji koji automobil pruža, uz prilagođavanje europskim cestama.

Ukupna učinkovitost je povećana za 20%, što se obično postiže na račun performansi. Međutim, snaga je veća za 16% pa je sada ukupna snaga sistema 116 KS, uz poboljšanje ubrzanja 0-100 km/h za 15%, pa Yarisu sada treba 9,72 sekunde, a odziv na pritisak papučice gasa je brži.

Sposobnosti ovog automobila u vožnji isključivo na električni pogon su značajno poboljšane: sada može postići brzinu do 130 km/h, a povećana je i njegova sposobnost vožnje na električni pogon u gradskom prometu. To znači da vozači mogu uživati u mnogim pogodnostima baterijskog električnog vozila, ali uz nižu cijenu i bez brige o tome kada i gdje će moći napuniti bateriju.
Emisija CO2 je smanjena na 85 g/km, a vrijednost potrošnje goriva prema mješovitom ciklusu WLTP je 3,7 l/100/km, što predstavlja umanjenje za 20%

Ove vrijednosti su bez premca za neki Toyotin model te ocrtavaju mogućnosti hibridne električne tehnologije u pružanju još veće učinkovitosti bez žrtvovanja performansi.
Inženjerski tim je bio odlučan u rješavanju najčešćeg prigovora koji su Toyoti upućivali vozači Yaris Hybrida. Riječ je o ubrzanju kod pretjecanja pri brzinama na autocesti (ubrzanje 80 do 120 km/h je skraćeno za dvije sekunde, na 8,1 sekundu); bolje ubrzanje pri manjim brzinama, na primjer u vožnji kroz kružni tok, te linearnije, prirodnije ubrzanje u vožnji na otvorenoj, zavojitoj cesti, radi pojačavanja užitka u vožnji.

Svaki od četiri glavna sklopa hibridnog sistema pridonosi poboljšanim voznim svojstvima novog Yarisa: potpuno novi motor Hybrid Dynamic Force doživljava svoju premijeru u ovom automobilu; nova litij-ionska baterija; potpuno novi hibridni mjenjač, te upravljačka jedinica snage. Svi ovi sklopovi su razvijeni uz korištenje filozofije TNGA, zahvaljujući čemu su ostvareni učinkovito oblikovanje i jednostavnost proizvodnje u velikim količinama.

1,5-litarski motor Hybrid Dynamic Force

Potpuno novi 1,5-litarski motor Hybrid Dynamic Force je iz iste obitelji motora TNGA kao i 2,0-litarski, četverocilindrični motor koji se ugrađuje u modele Corolla i C-HR. Ima dugačak hod, kompresijski omjer 14,0:1 i brzo izgaranje s boljim nadzorom temperature i pritiska. To pridonosi njegovoj izuzetno visokoj toplinskoj učinkovitosti – 40% – zahvaljujući čemu se iskoristi više energetskog potencijala svake kapi goriva.

Kao i svi drugi Toyotini hibridni motori, koristi Atkinsonov proces, kod kojeg je usisni ventil duže otvoren, čime se odgađa takt kompresije. Na taj način se poboljšava učinkovitost i smanjuje potrošnja goriva, ali se i smanjuje snaga. Unatoč tome, novi motor ima najveću snagu od 93 KS/68 kW i najveći okretni moment od 120 Nm pri manjem broju okretaja (3.600 okr/min).
Trocilindrična konfiguracija donosi prednosti i u pogledu buke. U radu pri 4.000 okr/min, performanse su kao kod četverocilindričnog motora pri 3.000 okr/min, pa daje više snage i okretnog momenta, ali uz tiši rad.

Mjenjač je automatski e-CVT – električno stalno promjenljivi mjenjač – koji omogućava linearno ubrzanje i tiši rad.

Elektromotori/generatori

Hibridni sistem u novom Yarisu ima dva elektromotora/generatora – MG1 i MG2. MG2 je spojen na prednje točkove i može se koristiti kao izvor snage za pogon vozila. Broj okretaja elektromotora kod kojeg se snaga može prenositi na točkove određuje najveću brzinu koju automobil može postići uz električni pogon (EV), zbog čega je MG2 ključan za vozna svojstva na električni pogon ovog automobila.
MG1 se koristi za pokretanje benzinskog motora i za generiranje električne energije za punjenje baterije.

Litij-ionska hibridna baterija

Novi Yaris se odlikuje litij-ionskom hibridnom baterijom, čiji je napon povećan sa 144 na 177,6 V. Broj članaka je smanjen, sa 120 na 48. Električni tok je značajno poboljšan, za 100% na ulazu u bateriju, odnosno 50% na izlazu.
Uz značajno veću gustoću električne energije, baterija je i manja i lakša, za 12 kg. Zbog malih dimenzija moguće ju je smjestiti ispod stražnjih sjedišta, zajedno s akumulatorom čime se oslobađa prostor u prtljažniku.
Tehnologija litij-ionskih baterija stvara bolji električni tok, što je ključno u postizanju snažnih performansi Yarisa u vožnji na električni pogon po gradu.

Hibridni mjenjač

Potpuno novi hibridni mjenjač je manji i lakši, pri čemu su elektromotori/generatori postavljeni na različita vratila, umjesto jedan iza drugoga, čime je smanjena širina sklopa za oko 37 mm. Elektromotor/generator 2 ima novu segmentnu statorsku zavojnicu, zahvaljujući čemu je sklop kompaktniji. Njegova snaga je 59 kW, a okretni moment 141 Nm na prednjim točkovima pri maksimalnih 17.000 okr/min. Ključna prednost je veliko povećanje performansi, pa sada benzinski motor može mirovati, a vozilo se kretati isključivo na električni pogon brzinom do 130 km/h.

Ovaj mjenjač ima i novu uljnu pumpu koju pogoni zupčasto kolo, a koja osigurava podmazivanje zupčanika i elektromotora/generatora 2.

Upravljačka jedinica snage

Upravljačka jedinica snage podnosi jakost struje 100 A, mijenjajući 177 V iz baterije na 580 V te koristeći tranzistorsko upravljanje u invereteru za transformaciju iz istosmjerne u izmjeničnu struju. Na učinkovitost tranzistora utječe upravljanje toplinom unutar sklopa; kada su vertikalno postavljeni moguće ih je hladiti s obje strane, pa je moguće preciznije upravljanje toplinom, a time i visoka frekvencija struje - do 10.000 puta u sekundi. Na taj način je značajno povećana učinkovitost sistema i prenos električne energije u elektromotor.

Transformator u upravljačkoj jedinici snage pretvara 177 V iz hibridne baterije u 12 V za napajanje pomoćnih agregata u automobilu.

Power Split Device (Uređaj za raspodjelu snage)

Uređaj za raspodjelu snage je u srcu hibridnog sistema i upravlja uzajamnim djelovanjem sklopova. On omogućava da automobil djeluje kao paralelni hibrid pri čemu elektromotor/ generator 2 sam pogoni automobil, ili uz sudjelovanje hibridnog benzinskog motora.

Dodatni pogonski sklopovi

Novi Yaris je dostupan i s 1,5-litarskim benzinskim motorom i ručnim mjenjačem sa šest brzina ili stalno promjenljivim mjenjačem (W-CVT) s dugim hodom – W (Wide range) – u prvoj brzini. To je u osnovi isti novi trocilindrični motor koji je dio hibridnog sistema; u uporedbi s motorima malog obima koji nudi malu emisiju štetnih plinova i malu potrošnju goriva.
Na nekim tržištima dostupan je i 1,0-litarski, trocilindrični benzinski motor, sličan onom koji se ugrađivao u Yaris prethodne generacije, kao ulazni model u paleti novog Yarisa.

DINAMIKA VOŽNJE

Nova platforma GA-B

Platforma GA-B novog Yaris je ključna za njegove dinamičke kvalitete, konstruisana je kako bi pružala pouzdanu i prirodnu vožnju. Stabilnost ovog automobila učvršćuje povjerenje, dok je njegov odziv na poteze vozača prirodan i precizan, odajući osjećaj agilnosti.
Kombinacija kompaktnih, niskih i širokih dimenzija ovog automobila, kvaliteta platforme GA-B i performanse četvrte generacije hibridnog pogonskog sklopa, daje ovom automobilu iskonsku kvalitetu užitka u vožnji koja jača njegovu emotivnu privlačnost.

 

U gradskoj vožnji nudi okretnost i upravljivost s najmanjim krugom okretanja u klasi od 4,9 m, dok odličan odziv upravljača značajno olakšava manevre i parkiranje u gustom gradskom prometu, a u vožnji na autocesti i otvorenoj cesti, vožnja je mirna i opuštajuća uz odličnu stabilnost pravca.

„Želio sam transformisati voznu dinamiku Yarisa, stvarajući nešto što zovemo pouzdana i prirodna vožnja“ rekao je Glavni inženjer Suezawa. „To je vožnja koja je mirna, precizna i okretna, pridonoseći zabavi u vožnji. Podvozje TNGA je ono koje je to omogućilo.“

Platforma GA-će se koristiti na svim budućim Toyotinim malim automobilima, uključujući novim model u segmentu B-SUV.

Velika krutost karoserije

Velika krutost karoserije doprinosi većoj sigurnosti, vrhunskoj upravljivosti i odzivu, udobnosti u vožnji i nižim razinama buke i vibracija.
Platforma GA-B novog Yarisa – uključujući podvozje i pogonski sklop – ima 37% veću torzijsku krutost, čime doseže najbolju razinu u svom segmentu. To je postignuto kroz niz ojačanja karoserije, čvršću armaturnu ploču i veću primjenu točkastog zavarivanja i lijepljenja u konstrukciji ovog automobila.

Uzdužni nosači automobila su spojeni na ojačanja branika, a na prednjem ovjesu, vrh amortizera služi kao gornje uporište krajnika upravljača. Krutost je dodatno povećana novom prstenastom konstrukcijom područja armaturne ploče dok su u središnjem dijelu automobila postavljena ojačanja tunela i stražnje strukture čime je stvorena još jedna čvrsta prstenasta struktura.
Straga su dodane upore podnice, pri čemu ojačanja unutarnjih blatobrana i stražnji stup čine još jednu prstenastu strukturu.

Nisko težište

Kao i na svim modelima koji se zasnivaju na TNGA, novi Yaris ima nisko težište – oko 12 mm niže od aktualnog modela – što mu daje bolje inercijske karakteristike i poboljšavaju stabilnost pri brzim prolascima kroz zavoje. Ovo smanjenje je postignuto pomicanjem teških sklopova bliže središtu automobila te njihovim postavljanjem niže, počevši s krovom, uključujući i motor i sjedala.
Pored nižeg težišta, poboljšan je i raspored masa u automobilu, podjednako naprijed/natrag i lijevo/desno, zbog čega se karoserija manje valja, poboljšana je stabilnosti pri kočenju i skraćen zaustavni put.

Ovjes

Konstrukcija ovjesa je ključna za dinamičke karakteristike automobila. Jedna od najvažnijih primjena filozofije TNGA je osiguravanje da svaki novi model uživa pogodnosti optimalnih postavki. Yaris ima potpuno novi raspored, s MacPhersonovim nogama sprijeda koje su postavljene pod drugačijim uglom pa u svom djelovanju izazivaju manje trenja. Vrh amortizera ovdje služi kao uporište krajnika upravljača, dok je promjena ugla ovjesa omogućilo bolji raspored amortizera i opruga čime su smanjene vibracije.

Stražnja torzijska opruga je 80% kruća, a krutost u odnosu na valjanje je povećana za više od 80% čime je smanjeno valjanje u zavoju i općenito poboljšana okretnost automobila. Povećanje krutosti ovjesa je omogućilo korištenje mekših opruga. Uz poboljšanu ravnotežu podvozja naprijed/natrag, postignuta je veća udobnost u vožnji.

Smanjena buka i vibracije

Platforma GA-B donosi dodatne prednosti u pogledu smanjenja buke i vibracija, pa je vožnja u kabini tiša i profinjenija.
Arhitektura platforme i gornji dio karoserije su konstruirani tako da se smanji buka u kabini. Inženjeri su prepoznali mjesta na kojima buka najviše prodire – armaturna ploča i podnice – te podesili svoju konstrukciju tako da izoliraju vanjsku buku.

OPREMA

Izdašna specifikacija

Kvaliteta konstrukcije nove Toyote Yaris i njezine performanse popraćene su izdašnom specifikacijom opreme i dostupnošću funkcija koje se češće mogu naći na većim modelima iz klase iznad.
Toyota očekuje da će 60% prodaje činiti modeli više razine opreme. To uključuje Mid+, „težište“ ponude; Elegant, koja ima klasičan izgled, i Style koju krasi mladenačkiji i dinamičniji profil.
U cijeloj paleti, standardna oprema uključuje Toyota Safety Sense, zadnju kameru i elektronsku parking kočnicu. Opcije uključuju upozorenje za promet iza vozila s automatskim kočenjem koje olakšava izlazak sa parking mjesta, monitor mrtvog ugla i inteligentne sonare za otkrivanje prepreka.

Virtuelni ekran u boji

Novi Yaris je jedini model u segmentu B koji nudi opciju virtualnog ekrana u boji veličine 10“. On projecira ključne podatke na podnožje vjetrobrana, u vidnom polju vozača, u skladu s konceptom „ruke na upravljaču, pogled na cesti“. Prikazani podaci uključuju brzinu vozila, sigurnosna upozorenja (povezana sa sistemima Toyota Safety Sense), upute navigacije i informacije multimedije. Vozač može odabrati koje informacije želi vidjeti putem izbornika postavki na višenamjenskom ekranu.

Vrhunske funkcionalnosti

Primjeri funkcionalnosti vrhunske kvalitete koje je moguće naručiti za novi Yaris uključuju vrhunski audio sistem JBL s osam zvučnika, grijani obruč upravljača i plava ambijentalna rasvjeta kabine u prostorima za noge, oblogama vrata i središnjoj konzoli. Na raspolaganju je i paket s kompletom LED svjetala, uključujući svjetla za maglu.

Jednostavno povezivanje

Sve izvedbe novog Yarisa omogućavaju jednostavnu, bežičnu integraciju pametnog telefona putem aplikacije Apple CarPlay i Android Auto, što omogućava korisniku jednostavan pristup omiljenoj aplikaciji uz korištenje središnjeg ekrana multimedije od 8“ za upravljanje.
Korisnim internetskim uslugama je moguće pristupiti uz Toyotinu aplikaciju MyT. Funkcionalnosti uključuju praktične i korisne informacije o Toyoti, funkciju „pronađi moj automobil“ i navođenje „do vrata“, koje pruža upute korak po korak ako ne možete parkirati na svom odredištu. „Pošalji u automobil“ omogućava vozaču planiranje putovanja i kada nisu uz svoje vozilo i slanje tog plana u navigacijski sistem u vozilu.

Ova aplikacija isto tako bilježi podatke o vožnji, pa je naknadno moguće očitavati podatke kao što su kilometraža, brzina i ubrzanje. MyT može isto tako slati podsjetnike za redovno održavanje automobila.

Bežični punjač pametnog telefona

Za novi Yaris je na raspolaganju i bežični punjač pametnog telefona. Dimenzija 150 sa 80 mm, dovoljno je velik da je na njega moguće postaviti zadnju generaciju mobilnih uređaja.

SIGURNOST

Novi Yaris podiže sigurnost malog automobila na najviše razine, te je opremljen da bude najsigurniji model u svojem segmentu. Njegova najveća snaga je značajno povećana krutost karoserije, što je izravna pogodnost nove platforme GA-B te veliki iskorak u sistemima koji čine sklop Toyota Safety Sense. Cijeli niz novih funkcionalnosti i sistema se sada po prvi put ugrađuje u neku Toyotu, podcrtavajući Toyotinu posvećenost širenju dostupnosti najviše razine sigurnosti, kako bi postale pristupačne čim većem broju ljudi.
Novi Yaris, zahvaljujući modulu za prikupljanje podataka, uživa pogodnost sustava eCall koji automatski poziva hitne službe na lokaciju vozila u slučaju jakog sudara.

Povećana krutost karoserije

Izgradnja Yarisa na platformi GA-B je donijela povećanje torzijske krutosti automobila za 37%, čime je došao na najvišu razinu u segmentu B.
Takva čvrsta konstrukcija je postignuta dodatnim zavarima i lijepljenjima, dodatnim ojačanjima i stvaranjem čvrstih prstenastih struktura unutar karoserije radi pojačanja krutosti. Dodatna čvrstoća omogućava bolju zaštitu u slučaju sudara jer je kabina bolje zaštićena, a time pruža veću sigurnost putnicima.

Toyota Safety Sense

Iako malih dimenzija, novi Yaris uživa u svim prednostima najnovijih naprednih sistema pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS). Kao potvrđeni predvodnik u svojoj klasi u pogledu aktivne sigurnosti, Yaris sada kreće i dalje – ponoseći se ne samo zadnjom generacijom brojnih funkcija, nego usvajajući i cijeli niz funkcija koje se po prvi put pojavljuju u Toyoti.

Paket Toyota Safety Sense za novi Yaris nudi više funkcija nego ijedan trenutni Toyotin model ili bilo koji njegov konkurent u segmentu B, te uključuje:

• Sistem predsudarne zaštite s otkrivanjem vozila, otkrivanjem pješaka (danju/noću), otkrivanjem biciklista (danju), pomoć u raskrsnici (otkrivanje vozila i pješaka), pomoć u zakretanju upravljača u nuždi
• Inteligentni prilagodljivi tempomat (puni raspon brzine za Yaris Hybrid)
• Čitanje prometnih znakova
• Upozorenje za nenamjerno prestrojavanje sa zakretanjem upravljača i pomoć u zadržavanju u prometnoj traci
• Automatska duga svjetla

Pomoć u izbjegavanju sudara

Pomoć u izbjegavanju sudara je unaprijeđena uz poboljšano djelovanje, kao i povećanje broja funkcija. Prije svega, brzina pri kojoj je moguće održavanje razmaka od vozila u sklopu sistema predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) je povećana na 180 km/h.
PCS isto tako sada ima mogućnost otkrivanja pješaka na putanji vozila, u vožnji danju ili noću, pri brzinama do 80 km/h, te biciklista u vožnji danju.

Pomoć u skretanju na raskrsnici

Novi Yaris je prva Toyota opremljena sistemom pomoći u skretanju na raskrsnici. Ovaj sistem pomaže u izbjegavanju uobičajene opasnosti od sudara s nekim vozilom ili naleta na pješaka prilikom skretanja na križanju.
Ako sistem otkrije pješaka koji prelazi cestu u koju vozilo skreće, ili ako postoji opasnost da vozilo uđe u putanju nadolazećeg vozila, oglasit će se zvučno upozorenje i, ako vozač ne reaguje, automatski će se uključiti kočnice. Ova funkcija djeluje pri brzinama između 10 i 25 km/h.

Prilagodljivi tempomat

Unapređenje sistema Toyota Safety Sense uključuje prilagodljivi tempomat na Yarisu Hybridu, koji djeluje pri brzinama od 0 do 180 km/h. Zaustavit će automobil ako se vozilo ispred zaustavi. Ako zaustavljanje traje kraće od tri sekunde, sistem ponovno pokreće automobil, ako zaustavljanje traje duže, automobil je moguće pokrenuti laganim pritiskom na papučicu gasa ili pritiskom na prekidač ACC. Pored povećanja sigurnosti, ovime se omogućava opuštenija vožnja u gustom prometu s čestim zaustavljanjima.

Upozorenje za nenamjerno prestrojavanje sa zakretanjem upravljača i pomoć u zadržavanju u prometnom traku

Pomoć u zadržavanju u prometnom traku isto tako je po prvi put u ponudi u Yarisu, zajedno s upozorenjem za nenamjerno prestrojavanje sa zakretanjem upravljača.
Ako automobil nenamjerno počne izlaziti iz prometnog traka, prelazeći kolničku crtu, oglašava se zvučno upozorenje. Vozač sada može uključiti zakretanje upravljača, koje automatski vraća vozilo u središte prometnog traka.

Ovaj sistem prepoznaje standardne bijele i žute kolničke trake, kao i rubove kolnika (rubni kamen, travu ili zemlju), pa je zakretanje upravljača raspoloživo više vremena, na ravnoj cesti, ali i na zavojitoj.
Ako su kolničke crte blijede ili ih sustav ne može prepoznati, on će pratiti putanju vozila ispred, održavajući vozilo unutar prometnog traka.

Zakretanje upravljača u nuždi

Zakretanje upravljača u nuždi je još jedan Toyotin novitet. Ova funkcija pomaže vozaču kada postoji opasnost od naleta na pješaka ili prepreke na putanji kretanja i kada je potrebno manevrom izbjeći udarac. Sistem pruža dodatni zakretni moment na obruč u upravljača radi povećanja stabilnosti vozila i sprečavanja izlaska automobila iz prometnog traka.

Upozorenje za promet iza vozila i monitor mrtvog ugla

Radi sprečavanja čestih udaraca prilikom manevara pri maloj brzini, kao opcija je dostupno upozorenje za promet iza vozila uključujući automatsko kočenje koje djeluje kada sistem otkrije nadolazeća vozila prilikom izlaska unatrag iz parkirnog mjesta ili kada postoji mogućnost udarca o vozilo u mirovanju prilikom parkiranja. Ova opcija uključuje i monitor mrtvog ugla koji će upozoriti vozača o moguće neuočenom vozilu s jedne ili druge strane.

Inteligentni sonar prepreka s automatskim kočenjem

Inteligentni sonar prepreka može pomoći vlasnicima u izbjegavanja manjih udaraca i ogrebotina koje se lako dogode prilikom parkiranja, a skupi su za popravak. Ako ultrazvučni senzori u stražnjem dijelu automobila otkriju neki predmet i utvrde da postoji mogućnost sudara s njim, uključuje se automatsko kočenje radi sprečavanja tog sudara.