1. Electrification
 2. Fuel Cell Electric
Odaberite

Saznajte više o Toyotinim električnim vozilima na gorive ćelije vodika

Naša napredna električna vozila na gorive ćelije vodika pogoni pionirska tehnologija i imaju velik potencijal donijeti revoluciju i značajne promjene u način kako se vozimo. S emisijama štetnih plinova koje su „bolje od nule” i zahvaljujući tehnologiju koja ispušta samo vodu, možete se opustiti i uživati u iznimno dinamičnoj vožnji koja pročišćava zrak preuzeti iz sustava gorivih ćelija dok vozite.

ZAŠTO ODABRATI ELEKTRIČNO VOZILO NA GORIVE ĆELIJE VODIKA?

Puni se u roku od pet minuta

Uz brzo i jednostavno punjenje, tehnologija električnog pogona na gorive ćelije vodila proizvodi struju putem kemijske reakcije između vodika i kisika u gorivim ćelijama. Nadopuna spremnika vodika na pumpi traje manje od pet minuta, što znači da se brzo možete vratiti na cestu i nastaviti uživati u ugodnoj vožnji.

Nevjerojatan doseg

Toyotina električna vozila na gorive ćelije vodika sadrže brojna inovativna rješenja koja su posebno dizajnirana kako bi vaše iskustvo pri vožnji bilo još bolje. S dosegom većim od bilo koje druge vrste električnog vozila, naša najnovija generacija električnih vozila na gorive ćelije vodika, kao što je primjerice Mirai, može prijeći do 650 km i to čistog uživanja u vožnji bez zagađenja.

Čisti zrak svugdje gdje vozite

Toyotina revolucionarna tehnologija električnog pogona na gorive ćelije vodika doista pruža vožnju s nula štetnih emisija. Električna vozila na gorive ćelije vodika, koja kroz ispušnu cijev ispuštaju samo par kapi vode, posjeduju potencijal za potpuno transformiranje načina vožnje i stvaranje čišćeg rješenja za mobilnost za čitavu planetu.

Kako to funkcionira?

Pogon na vodik naša je budućnost. U proteklom desetljeću vodik je postao nevjerojatan i glavni način pogona vozila koji može doprinijeti očuvanju planete za buduće generacije. Animacije u nastavku prikazuju kako funkcionira tehnologija električnog pogona na gorive ćelije vodika.
 • Nadopuna goriva

  Nadopuna goriva je jednostavna. Jednako je jednostavno i praktično kao nadopuna goriva kod klasičnih benzinskih ili dizelskih automobila. Samo treba napuniti spremnik vodika na posebnim stanicama za nadopunu vodika.

 • Vodik

  Nakon aktivacije, vodik pohranjen u spremniku goriva miješa se sa zrakom koji ulazi kroz usisnu rešetku. Ovom kemijskom reakcijom proizvodi se struja koja služi kao energija za punjenje baterije i omogućuje vožnju automobila.

 • Regenerativno kočenje

  Kad se aktiviraju kočnice, energija koja se obično rasipa usmjerava se u bateriju kao dopuna.

ČESTA PITANJA

Baterijska električna vozila pogoni baterija koju treba napuniti kad se isprazni, dok električna vozila na gorive ćelije vodika proizvode vlastitu struju putem kemijske reakcije u gorivim ćelijama. Vozila na gorive ćelije vodika pružaju impresivne performanse i omogućuju vožnju na dulje relacije, a emisije se svode na samo par kapi vode. 

Najnoviji Toyotini modeli električnih vozila na gorive ćelije vodika sad mogu prelaziti puno više kilometara od brojnih drugih elektrificiranih vozila. Doseg iznosi do 650 km s jednim spremnikom vodika i potpuno bez emisija.  

Električna vozila na gorive ćelije vodika ne pune se na isti način kao baterijski električni automobili. Oni se pune vodikovim plinom koji se nadopunjava na siguran i već poznat način kao i kod klasičnih benzinskih i dizelskih modela. A nadopuna traje vrlo kratko, tek 3 – 5 minuta za puni spremnik. 

Troškovi osiguranja slični su kao za ostale tipove vozila, a troškovi rada električnih automobila na gorive ćelije vodika slični su kao za klasične benzinske i dizelske automobile. Međutim, kao vozila koja su 100 % bez štetnih emisija, ovi automobili ispunjavaju uvjete za brojne poticaje, od poreznih olakšica ili poreznog odbitka za poslovna vozila do oslobađanja plaćanja posebnih naknada za vožnju centrom grada. Osim toga, niži troškovi održavanja znače da uz električno vozilo na gorive ćelije vodika možete uštedjeti novac. 

Što se vijeka trajanja tiče, svaka je goriva ćelija projektirana da traje jednako dugo koliko je predviđeni vijek trajanja automobila. A uz jamstvo do 100.000 km koje omogućuje bezbrižnu vožnju, Toyotin program povrata vam omogućuje da gorive ćelije pred kraj njihova životnog vijeka vratite kako bi se iskoristile u neke druge svrhe na siguran i odgovoran način. 

Udio vodika u materiji poznatoj u čitavom univerzumu jest 70 %. Možda je iznenađujuće, ali to zapravo znači da su ovi automobili sigurniji od benzinskih ili dizelskih modela. Kao stručnjak u pogledu inovacija koje donose nula štetnih emisija, Toyota je dugo testirala svoje automobile s pogonom na vodik u ekstremnim uvjetima i pri ekstremnim temperaturama kako bi se osiguralo da njihova upotreba bude jednako sigurna i pouzdana kao upotreba bilo kojeg drugog modela. Toyotini višeslojni spremnici vodila iznimno su dobro zaštićeni, čak su otporni na metke ispaljene iz blizine. Što znači da vozači mogu biti posve bezbrižni.

KAKO MAKSIMALNO ISKORISTITI ELEKTRIFICIRANU TOYOTU


 • Usluge MyToyota Connected Services

  Od provjere statusa automobila i hlađenja ili zagrijavanja putničkog prostora unaprijed, aplikacija MyToyota za pametni telefon pomaže vam da maksimalno iskoristite sve pogodnosti koje vam električna Toyota na gorive ćelije vodika nudi.


 • Toyota Kanzen

  Toyota nastoji sve aspekte iskustva vožnje s električnim vozilom na gorive ćelije vodika za vas učiniti što jednostavnijim i praktičnijim. Toyota Kanzen čini upravo to: jedan paket opreme koji sadrži sve ključne elemente* koji će vam pomoći da potpuno bezbrižno uživate u svim pogodnostima elektrificiranog vozila.

  *Dostupnost dolje navedenog proizvoda može se razlikovati ovisno o zemlji prodaje, a lokalne ponude mogu se razlikovati ovisno o tržištu. Preporučujemo kupcima da sve informacija o dostupnosti provjere u lokalnom Toyota centru.