Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota na Sajmu automobila u Parizu 2014.

Ljubitelji automobila, novinari i proizvođači sa svih strana sveta će ovih dana hrliti kroz vrata 'Mondial de l’Automobile 2014', a uzbuđenje će rasti kako se predstavljaju novi modeli i otkrivaju futuristički koncepti.

Toyota C-HR Concept

Svetska premijera i sredstvo za privlačenje pažnje na Sajmu je naša vizija budućnosti hibrida i rezultat 20 godina kreativnosti - C-HR koncept. Baš kao što je RAV4 1994. godine doneo svežu energiju u segment 4x4 vozila, Toyota C-HR koncept predstavlja Toyotin jedinstveni pogled na segment kompaktnih krosovera.

Uvodeći u ovaj segment upečatljiv novi dizajn inspirisan dijamantima, novi koncept je prepun atraktivnih detalja, izvajanih poput precizno brušenih dragulja.

Ovaj novi izgled je rezultat saradnje centara za dizajn širom sveta i predstavlja evulociju našeg 'prodornog' i 'naglašenog' dizajnerskog jezika, ali takođe donosi i neke nove detalje koji nagoveštavaju budući pravac dizajna Toyotinih vozila.

Ispod profila jednog kupea, sa tečnom linijom krova koja završava spojlerom i dramatičnim konturama, krije se nova platforma stvorena da zadovolji zahteve kupaca za vrhunskim voznim karakteristikama i kontrolom. Pored toga, novi napredni hibridni pogonski agregat nudi jedinstven doživljaj vožnje, uz izvanrednu efikasnost.

Sajam automobila u Parizu 2014. - početak puta

Svrha svih koncept automobila je merenje reakcije na novi stil i dizajnerski pravac. Zato se nadamo da će uz dizajn za kojim se svi okreću, agilne vozne performanse i napredni pogonski agregat, kompaktni krosover poput C-HR postati realnost za Toyotu.

Na drugim delovima štanda, naša vizija mobilnosti u budućnosti je više nego očigledna. Za razliku od mnogih drugih proizvođača, mi ne verujemo da će se u budućnosti koristiti samo jedna tehnologija, već smatramo da najbolji način pokretanja automobila zavisi isključivo od toga kako kupac namerava da ga koristi.

i-ROAD

Mi verujemo da je i-ROAD savršeno rešenje za poslednjih nekoliko kilometara na početku ili kraju putovanja po gradu. Prikazano pre gotovo dve godine kao koncept, naše kompaktno i zabavno vozilo za ličnu mobilnost sa nultim emisijama sada može da se registruje i spremno je za gradske ulice.

Ključ jedinstvenog iskustva vožnje i-ROAD-a je nova, potpuno intuitivna 'Active Lean' tehnologija. Uz ugrađen čitav set pametnih senzora, motora i prenosnih mehanizama, sistem automatski pomera točkove vozila gore ili dole u suprotnim smerovima, a u stanju je da se nagne na pravu stranu kada ulazi u krivinu.

Potpuno električno vozilo kombinuje agilnost motocikla i udobnost automobila, a zbog vodootporne kabine kaciga nije potrebna. Zahvaljujući ovakvom sistemu naginjanja nema potrebe da spustite noge na put u bilo kom trenutku, pa vozač ostaje u bezbednijoj zatvorenoj kabini, uz sve prednosti automobila kao što su grejanje, audio sistem i povezivanje sa mobilnim telefonom.

Nudeći odlično ubrzanje i gotovo bešumnu vožnju, i-ROAD može da putuje brzinom do 50 km/h i može da se napuni preko standardne kućne utičnice za samo tri sata. Kada pogledate njegov futuristički izgled i agilnost, teško je poverovati da srećni stanovnici Grenobla (Francuska) sada mogu da sednu za upravljač jednog ovakvog vozila kao deo potpuno novog sistema gradskog prevoza.

U partnerskom projektu Toyote i gradskih i regionalnih vlasti Grenobla, EDF-a, Sodetrel-a i firme za iznajmljivanje automobilam Citelib, 35 zabavnih Toyota i-ROAD i 35 COMS vozila za ličnu mobilnost sada su sastavni deo javnog gradskog saobraćaja Grenobla. Ovaj probni projekat, koji će trajati tri godine, stanovnicima nudi rešenje za kratke relacije, kao deo njihovih svakodnevnih putovanja po gradu, što će smanjiti saobraćajne gužve i emisije štetnih gasova, te stoga i poboljšati kvalitet vazduha u gradu.

Pokreće budućnost

Smatramo da su gorive ćelije ključna tehnologija za budućnost, a na našem štandu u Parizu imamo još jednog 'važnog igrača': Fuel Cell Sedan - limuzinu sa pogonom na gorive ćelije. Nakon 20 godina razvoja, naš prvi serijski automobil sa pogonom na vodonik - Fuel Cell Sedan dolazi na evropske puteve na leto 2015, a prvo će biti dostupan u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Danskoj.

Na prvi pogled možete da pomislite da se radi o 'običnoj' limuzini sa benzinskim motorom, ali ako priđete malo bliže videćete da se ispod haube krije budućnost održivog prevoza.

Na mestu dobro poznatog motora sa unutrašnjim sagorevanjem leži nešto potpuno novo: sklop gorivih ćelija. Vodonik, koji može da se proizvede iz prirodnih izvora energije kao što su sunce i vetar, reaguje sa kiseonikom iz vazduha i stvara električnu energiju. Radeći nezavisno ili u simbiozi, vodonične gorive ćelije, zajedno sa električnom energijom iz baterija, mogu da vas odvedu gde god poželite.

Najneverovatnije od svega su emisije: iz izduvne cevi izlazi samo vodena para! Spojite to sa vremenom punjenja rezervoara od samo tri minuta, dometom od preko 500 km i mestom za četiri osobe i uvidećete da Fuel Cell Sedan nudi fleksibilnost konvencionalnog automobila, bez bilo kakvog štetnog uticaja.

Biće potrebno neko vreme, i ići ćemo korak po korak, ali smo uvereni da će u ne tako dalekoj budućnosti automobili sa pogonom na gorive ćelije biti česta pojava na putevima. Nema sumnje da nas čeka svetla budućnost, ali sada i ovde hibridna tehnologija je ključna za naše poslovanje. Hibrid je postao sinomim za Toyotu i obratno, pa očekujemo da će taj pogon biti najčešći izbor na većini tržišta.

Kako gotovo polovinu prodatih Aurisa i preko trećine prodatih Yarisa pokreće hibridni pogon, ova tehnologija je postala ono po čemu se Toyota izdvaja od drugih.

Najsvežiji kompaktni automobil na tržištu

Za Toyotu, raspoloženje na ovom Sajmu odiše optimizmom. Poslednjih nekoliko meseci su bili uzbudljiv period, jer su dve nove 'face' stigle na scenu: AYGO i Yaris. Ova dva modela su najsvežija ponuda na tržištu kompaktnih automobila i sa njima smo ispunili obećanje da ćemo dovesti emocije u naš asortiman, jer oni 'pršte' od zabave, personalizacije, najmodernijeg dizajna i izvanrednih voznih karakteristika.

Mnoštvo filmova osmišljenih da vas dovedu u srce akcije na našem štandu u Parizu biće dostupni na YouTube kanalu tokom sledećih dana.

Više o ovoj temi

CROATIA RALLY CROATIA RALLY U nevjerovatnoj završnici TOYOTA GAZOO Racing ostvario dvostruku pobjedu Aygo X prologue Aygo X prologue Nova Toyotina vizija za A segment Toyota Motor Europe postigla rekordnih 6% tržišnog udjela u 2020. godini  i značajno nadmašila tržište Toyota Motor Europe postigla rekordnih 6% tržišnog udjela u 2020. godini i značajno nadmašila tržište Toyota Motor Europe (TME) danas je objavila rezultate prodaje za 2020. godinu. Od januara do decembra, ukupno je prodato 993.113 vozila Toyota i Lexus, što je pad od samo 9,0% u odnosu na prošlu godinu, na tržištu koje je palo za 20%. Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Tommi Mäkinen imenovan je Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation počevši od januara 2021., s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila.