Potpuno novi Toyota Prius Plug-in Hibrid

Hibrid koji putuje dalje na struju

Skoro pet godina nakon predstavljanja Toyotinog pionirskog modela, pozornica je spremna za potpuno novi Prius Plug-in Hibrid da redefiniše iskustvo hibridnih vozila "na utikač" ponovo. Otkrijte šta čini zaista posebnim potpuno električno iskustvo u vožnji našeg novog hibrida.

/

Kao i sa ostalim potpunim Toyota hibridima, Prius Plug-in Hibrid je u stanju da ide uz pomoć samo benzinskog ili električnog motora, ili zajedno, dok regenerativno kočenje sakuplja električnu energiju i skladišti u baterijij.
 
Razvojem na osnovama poslednje generacije Priusa - koji prikazuje dinamičniju vožnju i potpuno novi hibridni sistem - intuitivni, tihi i sa visokim odzivom PHV Prius Plug-in Hibrida je savršen izbor za one koji hoće hibridni automobil sa prednostima vožnje Električnog vozila (EV).

Brže i dalje na struju

Zamislite da možete da vozite brzinom do 135 km/h ili do 50km* bez upotrebe kapi goriva. Pa, došlo je takvo vreme zahvaljujući snazi od 68kW EV Prius Plug-in Hibrida.
Veći kapacititet litijum-jonskog kompleta baterija (duplo veći kapacitet u odnosu na prvu generaciju) pruža poboljšano ubrzanje i duže vreme vožnje u EV režimu. Korist? Što više punite bateriju, više možete da vozite u punom EV režimu. Rezultat? Još manje vremena provedenog na benzinskim stanicama!

Kada Vaša putovanja premaše EV domet od 50km*, novi Prius Plug-in Hybrid je procenjen da troši neznatnih 1.0l/100km*, što znači ređe dosipavanje goriva i još niže emisije izduvnih gasova: procenjeno na neverovatno niskih 22g/km*. 

Sa Toyotinim dualnim motor/generator sistemom pogona, novi Prius Plug-in Hibrid nudi nadahnuto ubrzanje i manje je zavisan na sopstvenom benzinskom motoru - čak i kada ubrzava ili koristi grejač tokom zime - zahvaljujući klima uređaju na principu toplotne pumpe sa ubrizgavanjem gasa, koji je prvi u svetu! Što se tiče punjenja baterije, za malo više od dva sata biće potpuno napunjena i spremna da upotrebi punu EV mogućnost.

/
/
Koristeći snagu Sunca

Toyotini inženjeri odgovorni za novi Prius Plug-in Hibrid su neumorno radili da opreme njihovo novo tehničko čudo inovativnim karakteristikama koje će ne samo iznenaditi i oduševiti vlasnike, već će doprineti i neverovatnom osećaju tokom vožnje.

Razvojem ventilacionog sistema na solarni pogon iz prve generacije, potpuno novi sistem punjenja preko solarnog krova je prvi put predstavljen u svetu. Ne samo da smanjuje potrošnju Prius Plug-in Hibrida, već i pokazuje kako će u budućnosti vozila moći da generišu sopstvenu električnu snagu.

Nudeći dve izrazite prednosti u svakodnevnoj upotrebi, novi solarni krov ne samo da napaja elektroniku unutar kabine Prius Plug-in Hibrida - poput svetla i multimedijalnog sistema tokom pokreta - već će i puniti bateriju kada je parkiran. Neverovatno, ovakav sistem može doneti dodatnih 1.000km* EV dometa godišnje, u zavisnosti od zemlje i uslova vožnje.

/
/
Tehnologija koja pravi razliku

Unutar napredne kabine Prius Plug-in Hibrida, bežični punjač mobilnog telefona u centralnoj konzoli dozvoljava Vam da punite kompatibilne pametne telefone bez kabla, dok ekran u boji na prednjem staklu prikazuje bitne informacije, kako ne biste morali da skidate pogled sa puta.

Prius Plug-in Hibrid takođe sadrži Toyota Safety Sense u okviru standardne opreme - napredni komplet aktivnih i preventivnih bezbednosnih tehnologija. Između ostalog, prisutan je podesivi tempomat (sa tehnologijom potpunog zaustavljanja) koji prepoznaje promenu u udaljenosti vozila ispred i čini da Prius Plug-in Hibrid uspori, potpuno stane ili ubrza lagano do ranije izabrane brzine, kada se smanji gužva u saobraćaju. Još je uključen i Sistem zaštite od sudara sa prepoznavanjem pešaka (Pre-Collision System), automatsko kočenje, sistem upozorenja za izlazak iz trake kao i automatska duga svetla. 

Prednja LED svetla koja čuvaju energiju Prius Plug-in Hibrida primenjuju unikatnu, osetljivu na brzinu i prilagodivu tehnologiju snopa svetlosti. Koristeći kameru sa senzorom svetla koja uočava prednja svetla dolazećeg vozila, kao i zadnja svetla vozila ispred, automatski podešava snop prednjih svetala kako ne bi ometala vozače ispred. Takođe menja ugao i dubinu svetlosnog snopa kako bi se prilagodio brzini vozila i pomoglo u osvetljavanju puta prilikom skretanja.

Kompletirajući impresivnu listu pogodnosti je i Monitor mrtvog ugla, Upozorenje o vozilima iza i Sistem jednostavne pametne pomoći pri parkiranju (S-IPA), koji koristi niz senzora kako bi se lakše parkiralo u i iz paralelnih mesta za parkiranje.

/
/
Električna vožnja, atletski dizajn

Poput poslednje generacije Prius, novi Prius Plug-in Hibrid je zasnovan na Toyota New Global Architecture (TNGA) platformi. Ovo stavlja vozača nisko u kabini za još bolji položaj i pruža još dinamičnije iskustvo u vožnji. Osećaj je povišen usled niskog centra gravitacije.

TNGA platforma je takođe dala našim dizajnerima slobodu da daju novom automobilu prepoznatljiv izgled. Aerodinamični dizajn sa duplim mehurom na zadnjem staklu i automatsko zatvaranje prednje maske koje smanjuje otpor vazduha kada hlađenje nije potrebno.
 
Prodaja novog Prius Plug-in Hibrida koja treba da počne u Evropi početkom 2017. predstavlja još jedno poglavlje u našoj hibridnoj priči. Počevši sa Priusom 1997. godine, ponosni smo što smo prodali preko 9 miliona hibridnih vozila širom sveta, time uštedevši preko 67 miliona tona CO2

Sa novim Prius Plug-in Hibridom koji predstavlja deo osmočlane Toyota Hibridne porodice, na početku smo puta da smanjimo CO2 emisije iz naših vozila do 90 procenata do 2050. u odnosu na nivoe koje smo imali u 2010. godini. 
 
Da bismo ovo ostvarili, napravićemo naša konvencionalno pogonjena vozila još efikasnijim i promovisaćemo razvoj vozila novih generacija sa malom ili nultom emisijom ugljenika, uključujući hibrid, plug-in hibrid, električna i vozila sa gorivnim ćelijama.
 
*Podložno finalnoj homologaciji vozila