Toyota na Salonu automobila u Parizu 2018.

Inovativni pružatelj mobilnosti

Kako automobilska industrija ulazi u razdoblje promjena kakve se događaju jednom u stoljeću, Toyota prelazi od čistog proizvođača automobila prema pružatelju mobilnosti - nudeći sve bolju mobilnost za sve. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Parizu, Toyota izlaže svoja dva ključna stuba inovacija: hibridnu tehnologiju i Toyotinu novu globalnu arhitekturu (Toyota New Global Architecture - TNGA), a obje inovacije se susreću u potpuno novoj Corolli Touring Sports, uz potpuno otkrivanje njene sestrinske izvedbe s 5 vrata, predstavljanju novog RAV4 Hibrida i povratku Camryja u Europu.

NOVA COROLLA

Potpuno nova Corolla zrači dinamičnijim izgledom koji se, više nego ikada prije, razlikuje za sportsku, kompaktnu izvedbu s 5 vrata od elegantne izvedbe Touring Sports. Potpuno novi samopunjivi hibridni pogonski sklop s motorom od 2,0 litre sada je pridružen paleti motora, pa novi model Corolle za 2019. označava i početak Toyotine strategije dvostrukih hibrida.

Zahvaljujući tome, svi osnovni modeli će od sada biti dostupni s izborom od dva hibridna pogonska sklopa. S jedne strane tu je motor od 1,8 litara i 122 KS koji nudi sve odlike četvrte generacije hibridnog sistema, uključujući poboljšani odziv uz već tradicionalne pogodnosti kao što su mala potrošnja goriva i opuštena vožnja. S druge strane, motor od 2,0 litre i 180 KS tim odlikama pridodaje veću snagu, ubrzanje bez napora i dinamičnije karakteristike koje ga čine dodatno zabavnim u vožnji.

Platforma TNGA GA-C na kojoj je zasnovana paleta nove Corollle garantuje veće zadovoljstvo u vožnji zahvaljujući činjenici da je težište sniženo za 10 mm, stražnjem ovjesu multi-link koji je standardni u cijeloj paleti i 60% većoj krutosti karoserije zahvaljujući ojačanjima od čelika visoke čvrstoće na ključnim mjestima.

/
/
/
NOVI RAV4

Potpuno nova, peta generacija modela RAV4 odvodi SUV u novo doba performansi, mogućnosti i sigurnosti, prednosti koje su podcrtane prvom upotrebnom platforme TNGA na nekom SUV-u i snažnim novim dizajnom. Osim što pruža više prostora i udobnosti, putnička kabina se odlikuje izuzetnom kvalitetom i ukupnom završnom obradom. Novi RAV4 ostaje jedinstven u svojoj klasi nudeći kupcima samopunjivi hibridni pogonski sklop - novi TNGA hibridni pogonski sklop s motorom od 2,5 litre i 222 KS koji se odlikuje velikim skokom u snazi, odzivu i učinkovitosti, uz najmanju potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova u segmentu. Istovremeno, električni pogon na sve točkove (AWD) novog RAV4 Hibrida je rekonstruiran i poboljšan kako bi osiguravao puno jače performanse u otežanim uslovima uz odlična vozna svojstva na skliskom terenu. Novi RAV4 je isto tako prva Toyota opremljena dodatnim funkcijama u okviru sistema Toyota Safety Sense koje povećavaju korištenje naprednih tehnologija radi sprečavanja nesreća i pružaju vozaču veću pomoć, uključujući sisteme koji u određenoj mjeri uvode automatiziranu vožnju.

/
/
/
NOVI CAMRY

Nakon 14 godina izbivanja, Toyota Camry se vraća u Europu, odlikujući se sada i hibridnom tehnologijom. Nova Toyota Camry Hibrid, koja je predstavljena na Salonu automobila u Parizu 2018., odlikuje se privlačnim izgledom i vrhunskom udobnošću te visokom učinkovitošću zadnje generacije samopunjivog hibridnog pogonskog sklopa. Potpuno novi Camry je zasnovan na svim temeljnim vrijednostima koje su ga učinile tako popularnim: vrhunski nivo kvalitete, trajnosti i pouzdanosti, tih rad i udobnost u vožnji, uz impresivan vanjski izgled i uređenje unutrašnjosti, izvanrednu udobnost i prostranost. Novi Camry dolazi i uz vrhunsku tehnologiju samopunjivog hibridnog pogonskog sklopa koji se odlikuje potpuno novim motorom od 2,5 litre koji objedinjuje malu potrošnju goriva, malu emisiju štetnih plinova i tihi rad s više snage i boljim odzivom za sasvim nove nivoe užitka u vožnji. Ključ poboljšanja dinamičkih mogućnosti i vrhunskih voznih svojstava novog Camrija je njegova potpuno nova platforma GA-K temeljena na TNGA. Dinamičnost vožnje osiguravaju povećana torzijska krutost, novi stražnji ovjes s dvostrukim remenima i značajno spušteno težište.

/
/
/
TOYOTA YARIS GR SPORT

Nadahnut ekskluzivnim Yarisom GRMN snažnih performansi, uloga novog Yarisa GR SPORT je unijeti više sportskog vozačkog užitka u Toyotinu paletu malih automobila. Toyotin povratak u Svjetsko prvenstvo u reliju 2017. godine je dovelo do razvoja Yarisa GRMN, automobila izuzetnih performansi koji je osvojio izvanredno povoljne ocjene te je svih 400 primjeraka rasprodano prije nego što je ijedan automobil stigao u prodajne salone. Novi GR SPORT se diči sportskim utjecajem TOYOTA GAZOO Racinga u svojoj srži, pružajući performanse i užitak u vožnji uz naglašeni sportski izgled. Izmjene nadahnute modelom GRMN su usmjerene na ovjes, dajući ovom automobilu izuzetne upravljačke i vozne karakteristike i izvanredan odziv. Odlikuje se amortizerima Sachs Performance sličnima onima ugrađivanima na GRMN te punim (umjesto cjevastim) stabilizatorom radi postizanja dodatne krutosti. Crni naplatci od lake legure, od 17“, ekskluzivno se ugrađuju na GR SPORT, ali su na njih postavljene gume Bridgestone Potenza RE50 205/45R17, iste kao na modelu GRMN. GR SPORT se proizvodi isključivo u izvedbi s 5 vrata, a bit će dostupan sa standardnim Yarisovim samopunjivim hibridnim pogonskim sklopom s motorom od 1,5 litre.

/
/
/
TOYOTA YARIS Y20

Toyota odaje počast izvornom Yarisu predstavljajući novi nivo opreme Y20 u ponudi modelske godine 2019., obilježavajući 20. godišnjicu uspješnog automobila u segmentu B, predstavljenog na Salonu automobila u Parizu 1998. godine. Kroz dva desetljeća i tri generacije, Yaris se čvrsto etablirao kao najprodavaniji Toyotin model u Europi. Izmijenjena paleta Yarisa, predstavljena po prvi put na Salonu automobila u Parizu, nudit će novi multimedijski sistem koji omogućava integraciju mobilnog telefona. Prikladno, inicijalno će biti proizvedeno 1.998 vozila Launch Edition Y20 u istoj zlatnoj boji koja je korištena za prvi Yaris 1998. godine, ali uz savremeni dodatak tamno sivog krova. U prodaji će se naći standardna i dvobojna izvedba, ova druga usklađena u srebrnoj, sedefastoj i crnoj boji karoserije s novom tamno sivom bojom krova. U uređenju vanjskog izgleda koriste se tamno sivi detalji kako bi se Y20 razlikovao unutar palete Yarisa.

/
/
/
DRUGA GENERACIJA TOYOTA SAFETY SENSE

Posvećena ostvarivanju društva sigurne mobilnosti, Toyota vjeruje da je važno promovirati pristup koji uključuje ljude, vozila i saobraćajno okruženje, kao i nastojanje ostvarenja „sigurnosti u stvarnom svijetu“ učenjem iz nesreća u uključivanjem tog znanja u razvoj automobila. Toyota sada predstavlja drugu generaciju sistema Toyota Safety Sense, čineći tako još jedan korak na putu do krajnjeg cilja, a to je društvo bez automobilskih nesreća.

Nadograđeni paket aktivne sigurnosti sada se odlikuje kamerom s jednim objektivom i milimetarskim valnim radarom. Djelovanje oba sistema je poboljšano radi proširenja obima prepoznavanja opasnih situacija i povećanja funkcionalnosti.

Veličina sklopa novog sistema je također smanjena kako bi se olakšala ugradnja u sve modele Toyotine ponude. Toyota Safety Sense sada uključuje dvije nadograđene izvedbe Sistema predsudarne zaštite (PCS), prilagodljivog tempomata (ACC), upozorenja za nenamjerno prestrojavanje (LDA), čitanja prometnih znakova (RSA) i automatskih dugih svjetala (AHB). Povrh toga, uvedena je i nova funkcija praćenja saobraćajnih traka (Lane Trace Assist - LTA) koja vozaču pruža dodatnu pomoć.

Sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara (PCS)
/
Adaptivni
tempomat
/
Sistem za nadgledanje saobraćajne trake pomoću automatskog usmeravanja (LDA)
/
Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (RSA)
/
Sistem automatskog prebacivanja dugih i kratkih svetala (AHB)
/
INOVATIVNI PRISTUP KONFERENCIJI ZA MEDIJE

Toyota unosi inovacije i u svoju medijsku komunikaciju, pa tako, umjesto tradicionalne konferencije za medije na štandu, uvodi novi, digitalni format koji je moguće posjetiti u bilo kojem trenutku, na zahtjev, bilo na štandu ili on-line, na samom salonu automobila ili bilo gdje u svijetu.

More about Toyota Motor Shows

Novi Rav4 i Corolla svečano predstavljeni u Efel Motors Novi Rav4 i Corolla svečano predstavljeni u Efel Motors U Efel Motors Toyota salonu u Podgorici je u četvrtak, 7. marta je poslovnim partnerima, osobama iz javnog života, dosadasnjim i budućim kupcima, u prijatnoj atmosferi i uz muziku Sergeja Ćetkovića, zvanično predstavljena nova generacija Toyota automobila - novi Rav4 i Corolla. Novi sedan pridružuje se Corolla porodici Novi sedan pridružuje se Corolla porodici Nakon predstavljanja hatchback izvedbe s 5 vrata na Salonu automobila u Ženevi 2018. godine, odnosno izvedbe Touring Sports na Pariškom salonu automobila kasnije ove godine, sedan je treća karoserijska izvedba koja čini ponudu dvanaeste generacije Corolle. Uzbudljivo novo razdoblje za Corollu Uzbudljivo novo razdoblje za Corollu Nova generacija Toyotinog automobila u C segmentu će, u sve tri karoserijske izvedbe – hatchback, sedan i karavan, nositi u cijelom svijetu ime Corolla Priče o Aurisu Priče o Aurisu Vozili smo novu Toyotu Auris - prvi utisci.