Istorijska pobjeda u reli šampionatu

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team i vozač Ott Tänak sa suvozačem Martinom Järveojom upisali su se u istoriju osiguravanjem svojih prvih titula u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju zahvaljujući rezultatu na Španskom reliju.

Tänak je tek treći vozač s krunom u WRC-u od 2004. godine, dok su on i Järveoja prvi Estonci ikad koji su ostvarili to postignuće. Ovo je peti put da je neki Toyotin vozač osvojio titulu svjetskog prvaka u WRC-u, a prvi put nakon trijumfa Didiera Auriola 1994.

Zahvaljujući pobjedama u šest od 12 dosadašnjih relija, Tänak je stigao na predzadnju trku sezone s 28 bodova prednosti u prvenstvu. Na jedinom reliju koji se zaista vozi na različitim podlogama, Tänak je bio na ukupno petom mjestu nakon prvog dana na makadamu, prije nego što su ga četiri uzastopne pobjede u brzincima na asfaltu u subotu pomakle na treće mjesto.

U nedjelju je stvorio značajnu prednost pred vozačem iza sebe, ali je i dalje trebao jako pritiskati na završnom Power Stageu kako bi osigurao titulu. U nevjerovatnoj vožnji na završnom ispitu dugom 20,72 km, bio je 3,6 sekundi brži od svih i tako, ne samo osvojio svih pet bonus bodova, nego dohvatio i sveukupno drugo mjesto u reliju.

/

Jari-Matti Latvala je završio na petom mjestu, osvojivši puno bodova važnih za poredak u konkurenciji momčadi, pa Toyota i dalje ima priliku osvojiti i tu titulu u završnoj utrci sezone u Australiji, zaostajući 18 bodova za vodećima. Nakon odustajanja u subotu ujutro zbog izlijetanja, Kris Meeke se vratio u utrku u nedjelju pod posebnim režimom.

TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge Program je nastupom svojeg vozača Takamota Katsute uspješno završio svoju drugu trku na vrhunskom nivou u Toyoti Yaris WRC koja je nastupala odvojeno, još jednom pokazujući dobar napredak iako su ga tehnički problemi usporili u subotu.

Tommi Mäkinen (Šef momčadi)

„Ovo je istorijsko postignuće: novi smo svjetski prvaci. To je velika nagrada za cijelu ekipu i naporan rad koji su uložili zajedno s Ottom i Martinom kroz cijelu sezonu da bismo postigli ovaj cilj. Na Ottu je kroz cijeli vikend bio veliki pritisak. Znam kako je to i mislim da drugi teško mogu shvatiti što to znači. Ono što je učinio na Power Stageu, učiniti što treba za osvojiti titulu, je bilo apsolutno zadivljujuće.

Drugo mjesto nam pomaže i u borbi za momčadsku titulu. Još uvijek imamo šanse u Australiji i dat ćemo tamo sve od sebe.“

/
Ott Tänak (Vozač automobila broj 8)

„Teško je znati šta reći u ovom trenutku. Pritisak je ovog vikenda bio na nekom sasvim drugom nivou. Ovo je bio moj životni cilj. Znao sam da ne smijem napraviti niti jednu grešku, ali sam svejedno morao napraviti dobar rezultat da bi se to ostvarilo. Zbog toga je postojao ogroman pritisak i bilo je teško naviknuti se na to u početku. Ali, na kraju sam se nekako uspio opustiti i normalno voziti.

Ovo jutro sam se dobro osjećao u automobilu i mogao sam voziti uz dobar ritam, ali je Dani [Sordo] uvijek bio malo brži, pa sam znao da će biti teško u Power Stageu uhvatiti bodove koji su nam trebali. Pritiskao sam jako i na kraju se isplatilo. Puno sam toga morao savladati u svojoj karijeri, zato je lijepo konačno ovo postići. Hvala cijeloj ekipi; odradili su odličan posao.“

/
/

Saznajte više

TOYOTA GAZOO Racing WRC slavi pobjedu na Rally Sweden TOYOTA GAZOO Racing WRC slavi pobjedu na Rally Sweden TOYOTA GAZOO Racing WRC tim slavi svoju prvu pobjedu na ovogodišnjem Svjetskom Rally šampionatu. Na krivudavim snježnim cestama Švedske najbolje se snašao Ott Tänak koji je već nakon druge etape dominirao, a na kraj rally-a došao skoro čitavu minutu prije nekadašnjeg timskog kolege Esapeke Lappija. Do krajnjih granica izdržljivosti. Toyota u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) Do krajnjih granica izdržljivosti. Toyota u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti nudi sve: Motore od 1.000 KS, najveće brzine od 330 km/h i strašne g-sile. Za TOYOTA GAZOO Racing, to je savršeno mjesto za razvoj naših hibrida sljedeće generacije. Toyota Gazoo Racing tim dobija pojačanje – pridružuje se Fernando Alonso Toyota Gazoo Racing tim dobija pojačanje – pridružuje se Fernando Alonso Toyota Gazoo Racing potvrdio je svoje vozače za sezonu 2018/2019. Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) i objavio da Fernando Alonso postaje dio tima. Milion prodatih vozila u 2017. godini Milion prodatih vozila u 2017. godini Toyota Motor Europe je u 2017. godini prijavila prodaju od 1.001.700 Toyota i Lexus vozila, što predstavlja porast od 8% u odnosu na 2016. godinu. Ukupan tržišni udio se povećao za 4,8%.