Toyota Yaris WRC na podiju u Njemačkoj

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team ostvario je istorijsko osvajanje podija na Rally Deutschland.

Ott Tänak ostvario je pobjedu povećavši svoje vodstvo u šampionatu vozača na 33 boda, a na podiju su mu se pridružile timske kolege Kris Meeke i Jari-Matti Latvala. Rezultat - prvi put u četiri godine da je jedan proizvođač zauzeo sve sva 3 prva mjesta u WRC kolu i doveo tim na osam bodova prednosti u šampionatu proizvođača.

Tänak je vodio na reliju gotovo od početka do kraja, budući da su on i suvozač Martin Järveoja postigli svoju treću pobjedu u isto toliko godina na zahtijevnom njemačkom asfaltnom događaju. Nakon intenzivne borbe, napravili su distancu na strašnoj pozornici Panzerplatte u subotu popodne, kada su se Meeke i Latvala pomjerili na pozicije koje donose podijum.

Posljednjeg dana su sve tri ekipe zadržale svoje pozicije, a Tänak je na kraju pobijedio za 20,8 sekundi i time ostvario svoj peti trijumf u godini. Za Meekea i suvozača Seba Marshalla, drugo mjesto predstavlja njihov prvi podij za Toyotu, dok je treće mesto Latvala i Miikka Anttila snažna repriza njihovog rezultata u prošlom kolu u Finskoj. Sveukupno, to je bio savršen rezultat na domaćem događaju Toyota Motorsport GmbH, sa sjedištem u blizini Kelna, zaduženog za razvoj motora Toyota Yaris WRC.

Vozač programa TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge Takamoto Katsuta stigao je do kraja svog prvog događaja na najvišem nivou WRC-a, na pristojnom 10. mestu, vozeći Toyota Yaris WRC koja je imala poseban ulaz.

/
Citati: Akio Toyoda (predsjednik tima)

"Svih šest vozača i suvozača TOYOTA GAZOO Racing WRT stajalo je na podiju na Reliju u Njemačkoj. Bio je to sjajan prizor! Volio bih da stojim pored njih natopljen šampanjcem. Ali danas se osjećam odlično! A Takamoto Katsuta završio je svoj prvi WRC događaj sa Yarisom. To je takođe bilo nešto što sam želio da vidim. Prizor koji istinski želim da vidim je kako i on stoji na pobjedničkom postoju. Veliko hvala vozačima, suvozačima, Tommij-u, članovima tima i svim navijačima koji su zadovoljni ovim rezultatom.

Ott i Martin, hvala vam puno na dvije uzastopne pobjede i na vašoj pobjedi u Njemačkoj, domu Yaris WRC motora. Kris i Jari-Matti neprestano su u intervjuima govorili: „Voziću se za tim! Voziću i osvojiću bodove za šampionat proizvođača!” Normalno je da vozač želi da vozi brže od bilo koga drugog. Zaista im se zahvaljujem što su kontrolisali taj osećaj i vozili za tim.

To je stvarno dobar tim. Hajde da nastavimo da se borimo na preostala četiri događaja ove sezone sa ovom ekipom! I hajde da damo sve od sebe da navijačima pružimo najbolje prizore! Za sve navijače - želim vašu stalnu podršku za TOYOTA GAZOO Racing WRT."

Citati: Tommi Mäkinen (direktor tima)

"Nevjerovatno je imati tri naša automobila na prve tri pozicije. Već smo nekoliko puta imali mogućnost da postignemo to i sada smo to konačno uspjeli. Danas je vrlo uzbudljiv dan. Naš automobil je ovde očigledno bio veoma jak, ali ovog vikenda imali smo i najjače vozače, koji su pokazali kako to ostvariti u najizazovnijim asfaltnim uslovima koje imamo. Naša testirana kilometraža je vrlo ograničena na asfaltu, a ipak smo uspjeli da ostvarimo ovakav rezultat. To govori puno o našem timskom radu i o tome kako dobro svi rade zajedno. Danas moram biti ponosan na sve."

/
Ott Tänak (Vozač automobila 8)

"Ovo je nevjerovatan rezultat za tim. Siguran sam da će večeras biti velikog slavlja, a isto tako i sutra idemo da posjetimo tim u TMG, ovdje u Njemačkoj. Još su nam preostala četiri kruga i potrebno je da ostanemo fokusirani i da damo svoj maksimum. Šampionat je i dalje neizvjestan, a vidjeli smo ovog vikenda da ništa ne ide lako. Nismo uvijek bili najbrži, ali bili smo konstantniji i na kraju smo uspjeli da dođemo do pobjede. Glavni posao je obavljen juče, a danas je samo trebalo da ostvarimo 1-2-3."

Jari-Matti Latvala (Vozač automobila 10)

"Ako završite 1-2-3, ne možete da tražite vise od toga. Ovo je najsavršeniji od svih savršenih rezultata. Imali smo zaista dobar vikend bez ikakvih problema, a automobil je funkcionisao savršeno. I iako je bilo nekih dijelova koji mi nisu išli dobro, uspio sam da se vratim. Jutros sam bio malo previše oprezan na prvom dijelu, ali shvatio sam da moram više da napadnem i nakon toga je sve bilo u redu. Nakon Finske, sjajan je osjećaj opet biti na podiju.

Kris Meeke (Vozač automobila 5)

"Oduševljen sam. Već sam ove godine mogao da imam četiri ili pet, možda i šest pobjeda, ali zbog različitih problema i sopstvenih grešaka, nismo uspeli. Biti na postolju i doneti veliki broj poena Toyoti savršenim rezultatom, 1-2-3, biti dio ovog vikenda je nešto posebno. Stvarno je važno uzeti maksimalne bodove za proizvođače. Osjećao sam se dobro u Yarisu tokom cijelog vikenda, to mi je pružilo veliko samopouzdanje.

/
KONAČNI PLASMAN, RALLYE DEUTSCHLAND

1 Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3h15m29.8s
2 Kris Meeke / Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) + 20.8s
3 Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) + 36.0s
4 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) + 58.5s 5 Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1m16.6s 6 Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1m46.2s

7 Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) + 1m56.3s
8 Esapekka Lappi / Janne Ferm (Citroën C3 WRC) + 2m02.2s
9 Gus Greensmith / Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) + 6m22.2s 10 Takamoto Katsuta / Daniel Barritt (Toyota Yaris WRC) + 8m19.2s

Šta slijedi?

Rally Turkey (12.-15. septembra) vratio se u WRC 2018. godine na novoj lokaciji oko Marmarisa na obali Sredozemlja. Stjenoviti, šljunkoviti putevi i visoke temperature čine ga napornim događajem.

Saznajte više

Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Toyota Motor Corporation je objavila imenovanje Tommija Mäkinena savjetnikom za Motosport Tommi Mäkinen imenovan je Savjetnikom za motosport u Toyota Motor Corporation počevši od januara 2021., s ciljem daljnjeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila. Toyota osvojila vrh kao najbolja marka prema Which? istraživanju pouzdanosti automobila Toyota osvojila vrh kao najbolja marka prema Which? istraživanju pouzdanosti automobila Toyota je izbila na vodeće mjesto najvećih marki u zadnjem istraživanju pouzdanosti automobila. Slijedeći svoju sestrinsku marku, Lexus, Toyota se našla na drugom mjestu prema zadovoljstvu „iskustvom vlasništva''. Briga za vaše vozilo Briga za vaše vozilo Ako namjeravate voziti automobil nakon dužeg razdoblja neupotrebe, dobra je ideja provjeriti svoje vjetrobransko staklo prije nego što krenete u vožnju. Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Sa predstavljanjem prve generacije Toyota Mirai, pogonjenog na gorive ćelije vodika, Toyota je još jednom postala predvodnik na polju tehnološki naprednih rješenja,ovaj put sa modelim bez negativnog utjecaja na okoliš.