Toyota počinje sa testiranjem

autonomne vožnje

Toyota Motor Europe (TME) objavila je da počinje automatiziranu vožnju (AD) na javnim cestama u Europi. Nakon uspješnih simulacija i ispitivanja na zatvorenim stazama, TME sada izlaže svoje interno razvijene AD sisteme stvarnim gradskim uslovima: u živom gradskom središtu Brisela. U srcu europskih institucija, jedan Lexus LS će neprestano voziti nepromjenljivom rutom narednih 13 mjeseci.

• Automatizirano vozilo sa sigurnosnim vozačem će voziti po gradskom središtu Brisela
• Svrha je izučavanje utjecaja različitosti ljudskog ponašanja na automatizirane sisteme vožnje
• Nakon uspješnih vožnji u Japanu i SAD, razumijevanju sistema se dodaju i europski uslovi

/

Gerald Killmann, Potpredsjednik za istraživanje i razvoj pri TME, izjavio je: „Unutar Toyote globalno, TME-jev Centar za istraživanje i razvoj u Briselu je Regionalni centar izvrsnosti za računalni vid: omogućavajući računarima da „vide“ i „razumiju“ svoju okolinu. Glavni cilj ovog pilot projekta je izučavanje složenog i nepredvidljivog ljudskog ponašanja i njegovog utjecaja na zahtjeve sistema automatizirane vožnje.

Toyotin krajnji cilj je potpuno izbjegavanje žrtava u saobraćajnim nesrećama. Zbog toga je ključno razumjeti ljudsko ponašanje kako bi sistem mogao odgovoriti na složenost i raznolikost stanovništva urbanog okruženja kao što je Brisel, europska prijestolnica u kojoj žive građani 184 različite nacije. Nakon uspješnih ispitivanja na javnim cestama u Japanu i SAD, razumijevanju sistema sada dodajemo i europske uslove.“

/

Christophe Vanoerbeek iz Brussels Mobility rekao je: „Regija Bruxelles-Capitale, a posebno Brussels Mobility, je posvećena vodećoj ulozi u pionirskoj tehnologiji u pogledu automatiziranih vozila. Svjesni smo potencijala ove tehnologije kao rješenja za urbanu mobilnost, pri čemu sigurnost ima prioritet. Ova potvrda se očitava u našem novom glavnom planu regionalne mobilnosti, nazvanom Good Move, te u jednoj od 50 akcija koje smo pokrenuli kako bismo našu viziju pretočili u stvarnost: predviđanje automatizacije vozila.

Naša ambiciozna strateška studija o prelasku na automatizirana vozila navodi neophodne korake za čvrsti okvir i pozitivan razvoj automatiziranih vozila. Mislim da možemo biti ponosni što su naš grad i regija laboratorij za ovu vrstu pionirskih rješenja mobilnosti. Svakako ohrabrujemo inovacije u mobilnosti i to je prepoznato i na međunarodnom nivou.”

Sigurnost prije svega

Ovaj Lexus LS je vozilo iz redovne, serijske proizvodnje i vozit će na običnim, otvorenim cestama. Jedina razlika je paket senzora postavljen na krov, koji uključuje LIDAR, radare, kamere i sistem određivanja položaja velike preciznosti. U automobilu će se nalaziti i sigurnosni vozač, koji može u bilo kom trenutku intervenisati i zaobići upravljački sistem AD vozila, te operater koji će nadgledati cijeli sistem. Toyota izlazi s ovim automobilom na otvorene ceste nakon mjeseci temeljitih priprema vozila: provjere AD sistema, obuke vozača, analize rute i pregovora s vlastima radi dobijanja neophodnih odobrenja.

/

Ovo istraživanje je povezano s Toyotinom globalnom vizijom stvaranja sigurne i sve bolje mobilnosti za sve. Toyota vidi vezu između vozača i automobila kao saigrača koji sarađuju, pristup mobilnosti nazvan „Mobility Teammate Concept“ (Koncept saigrača u mobilnosti) S ciljem realizacije sigurnije i pristupačnije mobilnosti Toyota paralelno radi na dva različita modela automatizirane vožnje: Guardian (čuvar) i Chauffeur1 (vozač). Dok razvija ove pionirske tehnologije, Toyota istovremeno popularizira sigurnosne funkcije na dostupan način, za cijelu paletu svojih vozila. Toyota oprema sve svoje novoprodane automobile naprednim sistemima za pomoć u vožnji (ADAS), nazvanima Toyota Safety Sense i Lexus Safety System+2 .

Europski L3Pilot

Ovo automatizirano vozilo će se koristiti i za prikupljanje podataka u sklopu Toyotinog sudjelovanja u europskom projektu „L3Pilot“,” zajedno s 34 druga partnera, uključujući najveće proizvođače automobila, dobavljače u automobilskoj industriji, istraživačke institute i javna tijela. L3Pilot je četverogodišnji europski projekt pokrenut 2017. godine, a djelomično ga financira Europska komisija3.

/

Ovaj projekat utire put za terenska ispitivanja AD sistema većih razmjera koja će obuhvatati oko 1.000 vozača u 100 automobila, u 10 zemalja u Europi. U okviru ovog projekta, TME će se koncentrisati na istraživanje ponašanja stranaka i sigurno djelovanje sistema u složenim i različitim urbanim okruženjima.

1 Način rada Guardian koristi tehnologiju radi neprestanog praćenja ljudske vožnje, uključujući se samo kada je neophodno. U načinu rada Chauffer, tehnologija preuzima svu odgovornost za vožnju.
2 Ovaj Lexus LS je opremljen sistemom Lexus Safety Sense+A
3 Ovaj projekt je financiran kroz program istraživanja i inovacija Horizon 2020 Europske unije; sporazum o finansiranju 723051, finansirano prema H2020-EU.3.4.

/

Saznajte više

Istorijska pobjeda u reli šampionatu Istorijska pobjeda u reli šampionatu TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team i vozač Ott Tänak sa suvozačem Martinom Järveojom upisali su se u istoriju osiguravanjem svojih prvih titula u FIA Svjetskom prvenstvu u reliju zahvaljujući rezultatu na Španskom reliju. Pobjeda na Finskom reliju Pobjeda na Finskom reliju Tänak i Toyota Yaris WRC osvojili su još jednu pobjedu u Finskoj Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom Nakon uspješne sezone 2018./19. u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti, Fernando Alonso i TOYOTA GAZOO Racing će ponovno udružiti snage u nadolazećim mjesecima u nizu testova s Toyotom Hilux, automobilom za kojeg se očekuje da će se natjecati u narednom Dakar reliju. Dramatična dvostruka pobjeda za Toyota Gazoo Racing Dramatična dvostruka pobjeda za Toyota Gazoo Racing TOYOTA GAZOO Racing pobijedila je na 87. utrci 24 sata Le Mansa postigavši dvostruku pobjedu na stazi Circuit de la Sarthe, nakon dramatičnog završnog sata sezone 2018./2019. FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC).
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.