Toyotin grad budućnosti

Toyota će u Japanu izgraditi prototip "grada budućnosti" koji će se koristiti za razvoj i testiranje budućih tehnologija

Toyota je na Sajmu elektronike u Los Angelesu, otkrila planove za izgradnju prototipa „grada budućnosti“ na lokaciji od 175 hektara u podnožju planine Fuji u Japanu. Nazvan „Istkani grad“ – „Woven City“, bit će u potpunosti povezani ekosistem koji će kao osnovni izvor energije koristiti gorive ćelije vodika.

Zamišljen kao "živa laboratorija", Woven City služiće kao dom istraživačima koji će moći testirati i razvijati tehnologije poput autonomije, robotike, lične mobilnosti, pametnih domova i umjetne inteligencije u stvarnom okruženju.

"Izgradnja kompletnog grada iz temelja, pa makar i u malom obimu, jedinstvena je prilika za razvoj budućih tehnologija, uključujući digitalni operativni sistem za gradsku infrastrukturu. Sa ljudima, zgradama i vozilima koji su povezani i međusobno komuniciraju putem podataka i senzora moći ćemo testirati povezanu AI tehnologiju kako u virtuelnom tako i u fizičkom području, maksimizirajući njen potencijal ", rekao je Akio Toyoda, predsjednik, Toyota Motor Corporation.

Toyota će uputiti otvoreni poziv za saradnju s drugim komercijalnim i akademskim partnerima i pozvat će zainteresirane naučnike i istraživače iz cijelog svijeta da dođu raditi na vlastitim projektima u ovom jedinstvenom inkubatoru budućnosti.

/

"Pozdravljamo sve one nadahnute da poboljšaju sadašnji način života, da iskoriste ovaj jedinstveni istraživački ekosistem i da nam se pridruže u našem nastojanju da stvorimo sve bolji način života i mobilnost za sve", rekao je Toyoda.

Toyota je za dizajn Woven City-a angažovala danskog arhitektu, Bjarke Ingelsa, osnivača i kreativnog direktora, Bjarke Ingels Group (BIG). Njegov tim iz BIG-a dizajnirao je mnoge čuvene projekte: od novog Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i Lego Housea u Danskoj, do Google-ovog Mountain Viewa i Google-ovog sjedišta u Londonu.

"Cijeli jedan skup različitih tehnologija počinje iz korijena da mijenja način na koji živimo i upravljamo našim gradovima. Povezana, autonomna, rješenja za mobilnost bez emisija emisija i dijeljenje imaju priliju da pokrenu novi svijet mogućnosti za nove oblike gradskog života. Sa širinom tehnologija i industrije kojima smo mogli pristupiti i sarađivati u sklopu Toyota kompanije, vjerujemo da imamo jedinstvenu priliku za istraživanje novih oblika urbanog života s Woven City-em koji bi mogao trasirati nove staze razvoja.“ – izjavio je Bjarke Ingels, osnivač i kreativni direktor, BIG.

/
Dizajn grada

Glavni plan grada uključuje odvojene trake za različite vrste kretanja: samo za brža vozila, za kombinaciju nižih brzina, osobnu mobilnost i pješake, te odvojen sistem, namjijenjen za šetnju nalik parku, isključivo za pješake. Ove tri vrste ulica spajaju se zajedno u oblik organske mreže kako bi se ubrzalo testiranje autonomne mobilnosti.

Planirano je da grad bude u potpunosti održiv, sa zgradama izrađenim od drveta kako bi se minimalizirao ugljični otisak, koristeći tradicionalnu japansku drvenu stolariju u kombinaciji s robotički proizvodnim metodama.

Krovovi će biti pokriveni solarnim pločama kako bi se generisala i sunčeva energija, osim energije koju generišu vodikove gorive ćelije. Kompletan grad bit će povezan i obogaćen lokalnom vegetacijom.

Rezidencije će biti opremljene najnovijim tehnologijama podrške, poput kućne robotike za pomoć u svakodnevnom životu. Kuće će pomoću AI zasnovanog na senzorima provjeravati zdravlje stanovnika, brinuti se o njihovim osnovnim potrebama i poboljšati svakodnevni život.

/

Za kretanje stanovnika kroz grad bit će dozvoljena samo potpuno autonomna vozila sa nultom emisijom gasova. U i oko grada Woven City, autonomna Toyota vozila e-Palette koristit će se za prevoz i isporuku, kao i za promjenjivu mobilnu maloprodaju.

2 parka u naseljima i veliki središnji park za rekreaciju, kao i središnji prostor za druženje osmišljeni su tako da okupljaju zajednicu. Toyota vjeruje da će podsticanje ljudske povezanosti biti podjednako važan aspekt ovog iskustva kao i tehnologija.

Toyota planira naseliti Woven City zaposlenicima Toyota Motor Corporation i njihovim porodicama, parovima u penziji, trgovcima, gostujućim znanstvenicima i partnerima u industriji. Inicijalni broj od 2000 stanovnika, rasti će kako se projekat bude razvijao. Početak gradnje planiran je za 2021. godinu.

/
/
/
/

Saznajte više

Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Sa predstavljanjem prve generacije Toyota Mirai, pogonjenog na gorive ćelije vodika, Toyota je još jednom postala predvodnik na polju tehnološki naprednih rješenja,ovaj put sa modelim bez negativnog utjecaja na okoliš. Toyota predstavlja novi kompaktni SUV za Europu Toyota predstavlja novi kompaktni SUV za Europu Toyota Motor Europe (TME) objavila je svoje planove za uvođenje potpuno novog modela u svoju paletu za Europu. Radit će se o potpuno novom, kompaktnom SUV vozilu, temeljenom na novoj izvedbi platforme GA-B. Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju Toyota Motor Europe (TME) je objavila da je ostvarila 100% potrošnje obnovljive električne energije u svom cjelokupnom poslovanju u Europi u 2019. godini. Toyota pokreće KINTO, kompaniju za pružanje usluga mobilnosti u Europi Toyota pokreće KINTO, kompaniju za pružanje usluga mobilnosti u Europi Toyota je objavila da pokreće svoju novu kompaniju i brend - KINTO, posvećenu pružanju usluga mobilnosti korisnicima širom Europe.