Izazov 2

Izazov nulte emisije CO2 u životnom vijeku

Kako bismo postigli ciljeve našeg Izazova nulte emisije CO2 u životnom vijeku radimo na konstrukciji ekološki povoljnijih vozila koji koriste sirovine s manjom količinom ugljika. Osim toga, konstruišemo i vozila s manje dijelova. U većoj mjeri koristimo biomaterijale iz obnovljivih izvora čineći pri tome naša vozila jednostavnijima za rastavljanje i reciklažu.

Globalni izazov 2050.

Naš cilj je eliminisati emisiju CO2 iz cijelog životnog vijeka vozila do 2050. godine.

/
/
Globalni međucilj za 2030.

Naš cilj je do 2030. smanjiti emisiju CO2 za 25 posto ili više kroz cijeli životni vijek vozila, u poređenju sa 2013.

Neka od dosadašnjih Toyotinih globalnih dostignuća
/
Emisija CO2 iz novog hibridnog električnog vozila Prius plug-in su bile 5% manje nego za prethodni model; emisiju CO2 je moguće dodatno smanjiti za 31% korištenjem obnovljive energije
/
Organizacija CDP (Carbon Disclosure Project - Projekt praćenja emisije ugljika) u svojem godišnjem postupku ocjenjivanja prepoznaje kompanije sa smanjenim uticajem na okoliš. Vrhunske kompanije dospijevaju na A listu CDP-a. Godine 2017. Toyota je ostvarila rezultat za A listu po klimatskim promjenama.
Neka od dosadašnjih postignuća Toyote Europe
/
Emisija CO2 iz novog Yarisa Hybrida je bila 38,4% manja u uporedbi s prethodnim Yarisom
Izazov 2 na djelu
Toyota podržava prvi brod na svijetu na pogon vodikom

Otisnut 2017. godine u francuskoj luci Saint-Malo, Energy Observer je prvi autonomni brod na pogon vodikom koji uopšte ne ispušta stakleničke plinove niti dimne čestice. Ovaj brod budućnosti s električnim pogonom koristi mješavinu obnovljive energije i sistema koji stvara vodik bez ugljika iz morske vode.

Kako je vodik u središtu projekta Energy Observer, Toyota Motor Europe je imala dobar razlog postati partner projekta. Ponosni smo što smo dio 6-godišnjeg putovanja oko svijeta radi provjere ovog broda u različitim klimatskim uslovima.

Toyota je predvodnik vodikove tehnologije zadnjih 20 godina. Provođena su obimna ispitivanja u zahtjevnim uslovima kako bi se potvrdilo da vodik može biti praktično alternativno gorivo. Vodik pruža pogodnosti brzog punjenja, značajnog dosega vožnje te sjajno iskustvo vožnje bez emisije što ga čini odličnim pogonskim gorivom za automobile, autobuse, kamione, viličare – a sada, naravno, i brodove!

/
FCEV kamioni prevoze robu bez emisije u Los Angelesu

Odličan primjer uspješne primjene tehnologije FCEV na teškim kamionima u inovativnom logističkom projektu koji je pokrenut u luci Los Angeles. Ovaj projekt prevoza tereta na pogon vodikom, s nultom emisijom, među ostalim partnerima, podržava i Toyota. Projekt će uključivati 10 teških električnih kamiona s gorivim ćelijama te četiri mašine s nultom emisijom, za rukovanje teretom.

Dodatno, dvije punionice će biti dodate trima postojećima smještenima na Toyotinim lokacijama oko Los Angelesa.

Ovaj obimni projekat će značajno doprinijeti prevozu robe „od obale do trgovine“ uz nultu emisiju, širom područja Los Angelesa, a u konačnici i do lokacija dublje u unutrašnjosti. On će pomoći smanjiti godišnju emisiju ispuha motora za 465 tona stakleničkih plinova te 0,72 tone čestica i dušičnih oksida.

To je dodatni dokaz da je vodik obećavajuće rješenje za nultu emisiju i u sektoru teških kamiona.

/
Proizvodnja vodikovog goriva iz zraka

Zvuči kao čarolija: stavite poseban uređaj u dodir sa zrakom, izložite ga sunčevom svjetlu i on počinje proizvoditi gorivo, besplatno! To je osnovna ideja na kojoj se temelje istraživanja koja provodi Holandski institut za fundamentalna energetska istraživanja (DIFFER) u saradnji s Toyotom u Europi. Ovo partnerstvo ima za cilj razvoj uređaja koji upija vodenu paru i cijepa je na vodik i kisik koristeći sunčevu energiju.

Do danas su DIFFER i Toyota u Europi pokazali u zajedničkog studiji izvedivosti da ovaj princip stvarno radi. Istraživači su razvili novu foto elektrokemijsku ćeliju u krutom stanju koja može uhvatiti vodu iz okolnog zraka, a zatim stvoriti vodik pod sunčevim svjetlom.

/

U sljedećem koraku projekta, partneri namjeravaju značajno unaprijediti djelovanje. Ta poboljšanja će uključivati primjenu vrhunskih materijala i optimizaciju arhitekture sistema radi povećanja unosa vode i količine upijenog sunčevog svjetla. Nakon što savladaju ovu prepreku, istraživanje će se usmjeriti na povećavanje kapaciteta ove tehnologije.

Ko zna, možda jednog dana takav sistem bude korišten za pogon automobila!

/

Saznajte više

Dom Toyotine bezbednosti Dom Toyotine bezbednosti Kako bi osigurali osećaj bezbednosti i bezbrižnosti za upravljačem, bez obzira na uslove, razvili smo Toyota Safety Sense, asortiman novih i naprednih sistema aktivne bezbednosti. Aktivna bezbednost Aktivna bezbednost Filozofija koja stoji iza tehnologije aktivne bezbednosti je da „pomogne u garantovanju bezbednosti naših automobila i pri tom podrži naše vozače u sprečavanju nesreća“. Pasivna bezbednost Pasivna bezbednost Naš rad na sprečavanju i smanjenju povreda u slučaju nesreće je poznat kao Pasivna bezbednost. Pomoć pri izbegavanju pešaka Pomoć pri izbegavanju pešaka U potrazi za svetom u kom nema sudara vozila smrtnih ishoda za pešake, Toyota Motor Corporation (TMC) je napravila značajan korak sa obelodanjivanjem sistema za izbegavanje pešaka.