Izazov 4

Izazov smanjenja na minimum i optimizacije potrošnje vode

Uvodimo niz akcija radi svođenja potrošnje vode na minimum i optimizacije njene potrošnje u našim proizvodnim pogonima. Prikupljamo kišnicu kako bismo smanjili količinu vode koje naše fabrike crpe iz zemlje ili uzimaju kroz vodovodnu mrežu. Isto tako, razvili smo postupke pročišćavanja kako bi se voda koju koristimo mogla ponovno koristiti ili sigurno vratiti u lokalnu vodovodnu mrežu.

Globalni izazov 2050.

Naš cilj je smanjiti potrošnju vode na minimum i uvesti upravljanje otpadnom vodom u skladu s lokalnim uslovima.

/
/
Globalni međucilj za 2030.

Naš cilj je do 2030. uvesti mjere u četiri odabrane fabrike u sjevernoj Americi, Aziji i Južnoj Africi radi smanjenja njihove potrošnje vode.

Po pitanju kvalitete vode, isto tako ćemo napraviti cjelokupnu procjenu uticaja za sve naše 22 fabrike u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi u kojima se korištena voda ispušta ravno u rijeke.

Neka od dosadašnjih Toyotinih globalnih dostignuća
/
Prikaz potrošnje vode u Toyotinim fabrikama po cijelom svijetu (Azija, sjeverna Amerika, Europa, Kina); uspjeli smo održati stalnu potrošnju vode po proizvedenoj jedinici, uprkos ukupnom povećanju uslijed mjera za povećanje kvalitete i izmjenama modela.
/
Organizacija CDP (Carbon Disclosure Project - Projekt praćenja emisije ugljika) u svojem godišnjem postupku ocjenjivanja prepoznaje firme sa smanjenim uticajem na okoliš. Vrhunske kompanije stižu na A listu CDP-a. Godine 2017. Toyota je dobila ocjenu koja ju je svrstala na A listu za upravljanje vodom.
Neka od dosadašnjih postignuća Toyote Europe
/
... smanjenje potrošnje vode u 2017. u odnosu na 2013.
Izazov 4 na djelu
Recikliranje otpadnih voda u TMMF štedi vrijedne resurse

Za sve proizvodne procese u proizvodnji vozila koristi se industrijska voda. Pored energije i otpada, to je jedan od najsnažnijih utjecaja automobilske industrije na okoliš. Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), kao jedna od naših globalnih održivih fabrika, neprestano ulaže napore u smanjenje potrošnje vode.

Za početak su smanjili količinu industrijske vode koju kupuju nakon pažljive analize potreba za vodom po pogonu. Nakon toga je TMMF proveo istraživanje kako bi utvrdio može li se otpadna voda reciklirati umjesto korištenja svježe industrijske vode. Ovo istraživanje je uključivalo analizu kvalitete ispusne vode i mogućnosti njene reciklaže.

/

Da bi se reciklirana voda mogla koristiti u proizvodnim procesima, potrebno ju je miješati s kišnicom. TMMF je već prikupljao kišnicu u bazen, ali su zatim postavili još jedan radi povećanja učinkovitosti postupka reciklaže i kvalitete reciklirane vode.

Ovim projektom je TMMF postao mjerilo za Toyotine proizvodne pogone širom svijeta u pogledu korištenja vode. Proces uspješnog uvođenja neke aktivnosti u jednom proizvodnom pogonu, a zatim prenošenje, ocjenjivanje i uvođenje u drugim pogonima se u Toyotinom žargonu zove Yokoten.

/
Poboljšanje upravljanja vodom u Toyotinom europskom sjedištu

U pogledu korištenja vode u Toyotinom europskom sjedištu, naš cilj je 5,5 m³ po FTE (ekvivalent punog vremena). U fiskalnoj godini 2015. trošili smo više od 9 m³ vode po FTE.

Kako bismo dosegli ovaj cilj poduzeli smo niz mjera tokom godina. Godine 2015. smo ugradili dodatne vodomjere radi boljeg nadzora procesa, brzog otkrivanja odstupanja od uobičajene potrošnje i pokretanja odgovarajućih mjera. Isto tako, povezali smo vodomjere sa središnjim Sistemom upravljanja zgradama radi bolje kontrole potrošnje vode. Iste te godine smo ugradili bezvodne pisoare, nakon čega smo, 2016. godine, nabavili mašine za pranje suđa s manjom potrošnjom vode.

Nedavno smo ugradili sistem koji razdvaja kišnicu od kućne vode. Sada umjesto da obje vrste vode završavaju u gradskoj kanalizaciji, kišnica se prikuplja za sanitarne potrebe. Time se štedi 2.400 m³ sanitarne vode godišnje.

/

Saznajte više

Dom Toyotine bezbednosti Dom Toyotine bezbednosti Kako bi osigurali osećaj bezbednosti i bezbrižnosti za upravljačem, bez obzira na uslove, razvili smo Toyota Safety Sense, asortiman novih i naprednih sistema aktivne bezbednosti. Aktivna bezbednost Aktivna bezbednost Filozofija koja stoji iza tehnologije aktivne bezbednosti je da „pomogne u garantovanju bezbednosti naših automobila i pri tom podrži naše vozače u sprečavanju nesreća“. Pasivna bezbednost Pasivna bezbednost Naš rad na sprečavanju i smanjenju povreda u slučaju nesreće je poznat kao Pasivna bezbednost. Pomoć pri izbegavanju pešaka Pomoć pri izbegavanju pešaka U potrazi za svetom u kom nema sudara vozila smrtnih ishoda za pešake, Toyota Motor Corporation (TMC) je napravila značajan korak sa obelodanjivanjem sistema za izbegavanje pešaka.