Izazov 6

Izazov uspostavljanja budućeg društva u skladu
s prirodom

Vodimo brojne male i velike projekte širom svijeta kao podršku našem cilju uspostavljanja budućeg društva u skladu s prirodom. Ti projekti uključuju pošumljavanje i sadnju stabala, ozelenjivanje gradova i druge ekološke inicijative u krugu naših fabrika i izvan njih.

Globalni izazov 2050.

Naš cilj je promocija očuvanja prirode širom svijeta radi ostvarivanja našeg sna o društvu u kojem ljudi žive u skladu s prirodom.

/
/
Globalni međucilj za 2030.

Naš cilj je do 2030. realizirati 19 „Fabrika u skladu s prirodom“ (12 u Japanu i još 7 širom svijeta), kao i uvesti aktivnosti usmjerene u usklađenost s prirodom na svim područjima u kojima Toyota posluje, u saradnji s lokalnim zajednicama i kompanijama.

Dodatno, neprekidno doprinosimo aktivnostima za očuvanje bioraznolikosti u saradnji s nevladinim organizacijama, te ćemo proširiti inicijative, unutar naše kompanije i izvan nje, radi pružanja podrške ekološki osviještenim ljudima koji preuzimaju odgovornost za budućnost naše planete.

Neka od dosadašnjih Toyotinih globalnih postignuća
/
... kao dio Toyotinih programa bespovratnog finansiranja radi pomoći djelovanju nevladinih organizacija...
/
Počeli smo 2016. sa podrškom organizaciji Međunarodni savez za očuvanje prirode radi obogaćivanja njihovog Crvenog popisa
Neka od dosadašnjih postignuća Toyote Europe
/
... uključenost u program Toyota školuje za održivi razvoj
Izazov 6 na djelu
Poticanje djece na otkrivanje svijeta koji nas okružuje

U Europi se povezujemo s budućim generacijama osiguravanjem materijala koji su razvili Kraljevski botanički vrtovi Kew u Londonu. Vrtovi Kew udomljuju najveću i najraznolikiju botaničku i mikološku zbirku na svijetu, od bujnih tropskih kišnih šuma do otporne pustinjske vegetacije. Foundation for Environmental Education (FEE) distribuira tamo razvijene materijale, školama širom Europe koje sudjeluju u programu.

Od 2015. djeca u dobi između 6 i 12 godina su naučila kako istraživati prirodu u blizini svojih škola, što dovodi do njihovog boljeg razumijevanja bioraznolikosti na zabavan način, uz njihovu punu uključenost, u skladu s njihovim uzrastom.

2015. godine je 30.000 učenika iz 655 škola bilo uključeno u ovaj program. 2017. godine je broj učenika narastao na 77.000.

/
Sliku ustupio Naoise Culhane Photography Ltd
Pomoć u sprečavanja izumiranja ključnih vrsta

Međunarodni savez za očuvanje prirode (International Union for Conservation of Nature - IUCN) je globalni autoritet specijaliziran za procjenu brojnosti pojedinih vrsta putem „Crvenog popisa“.

Toyota je pokrenula globalnu suradnju s IUCN radi udvostručavanja broja procijenjenih vrsta, kako bi se produbilo saznanje o tome kojim vrstama prijeti izumiranje. Od 80.000 vrsta na popisu 2015., plan je povećati taj broj na 160.000 do 2020.

U Europi ovo partnerstvo podržavaju i Kraljevski botanički vrtovi iz Kewa. Najnovija istraživanja iz Kewa pokrivaju vrste kafe te otkrivaju da je 60% svih divljih vrsta kafe ugroženo zbog sječe šuma i klimatskih promjena. To uključuje i Coffea arabica, najpopularniju vrstu kafe kojom se ujedno najviše i trguje.

Istraživanje u Kewu nije poduzeto s ciljem predstavljanja mračnih prognoza za usjeve, nego je riječ o razumijevanju opasnosti radi poduzimanja odgovarajućih koraka i planiranja mjera.

/
Sliku ustupio Alan Schaller, Union Hand-Roasted Coffee

Saznajte više

Dom Toyotine bezbednosti Dom Toyotine bezbednosti Kako bi osigurali osećaj bezbednosti i bezbrižnosti za upravljačem, bez obzira na uslove, razvili smo Toyota Safety Sense, asortiman novih i naprednih sistema aktivne bezbednosti. Aktivna bezbednost Aktivna bezbednost Filozofija koja stoji iza tehnologije aktivne bezbednosti je da „pomogne u garantovanju bezbednosti naših automobila i pri tom podrži naše vozače u sprečavanju nesreća“. Pasivna bezbednost Pasivna bezbednost Naš rad na sprečavanju i smanjenju povreda u slučaju nesreće je poznat kao Pasivna bezbednost. Pomoć pri izbegavanju pešaka Pomoć pri izbegavanju pešaka U potrazi za svetom u kom nema sudara vozila smrtnih ishoda za pešake, Toyota Motor Corporation (TMC) je napravila značajan korak sa obelodanjivanjem sistema za izbegavanje pešaka.