Iz jednog ekstrema u drugi

Toyotin put do Relija Dakar 2017.

Dakar se vratio devetu uzastopnu godinu u južnu Ameriku, ali uključivanjem Paragvaja ove godine ova je trka postala pravi terenski izazov.

Ove godine će 491 ekipa učestvovati u trci dugoj 9.000 kilometara po nekim od najzahtjevnijih terena na svijetu, u najvećoj trci izdržljivosti na Zemlji.

Na trci Dakar 2017. izmjenjuje se težina i vrsta terena putem kroz Argentinu, Boliviju i Paragvaj uz takmičare iz 60 zemalja na zahtjevnoj ruti koja uključuje podmukle dine i visoke planine.

/
/

Iziskujući mjesece tjelesne pripreme, mehanička podešavanja i logistička prilagođavanja, reli se zagrijeva u Asuncionu, u Paragvaju 2. januara. Nakon prvog testa vozači će preći granicu i ući u Argentinu na putu prema Resistenciji gdje kreće drugi ispit. Porast temperature i nadmorske visine pratiće takmičare uz drastičnu promjenu okruženja. Na bolivijskom Altiplano potrebni su odlična penjačka tehnika, okretnost i lucidnost. Navigacija tokom 6 dana na nadmorskoj visini od preko 3.500 m tjeraće vozače do krajnjih granica.

Velika raznolikost terena čini posebne etape na putu prema La Pazu, glavnom gradu na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu, vrlo zahtjevnima. Nakon dana odmora, reli se nastavlja maratonskom etapom prelazeći pješčane staze i područja s dinama prema Uyuni i Salti. Deveta etapa do Chilecita se sastoji u savladavanju gotovo 1.000 kilometara u jednom danu. To je težak ispit za navigatore. Nakon duge dionice, dine u San Juanu će biti finale za dolazak do završetka ovog jedinstvenog iskustva.

/
/
/

U 38. izdanju ove trke takmiče se i južnoafrički tim Toyota GAZOO Racing South Africa dorađenim Hiluxom s pogonom na sve točkove u kategoriji super production. TGRSA će uključiti dvije ekipe: katarski vozač Nasser Al-Attiyah s navigatorom iz Francuske Matthieu Baumelom u broju 301 i južnoafrički vozač Giniel de Villiers s njemačkim navigatorom Dirkom von Zitzewitzem sa brojem 302. U kategoriji serijskih vozila Team Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC) će voziti Toyotu Land Cruiser serije 200.

Učestvovaće dvije ekipe: francuski vozač veteran Christian Lavieille i navigator Jean-Pierre Garcin u broju 327 i japanski vozač Akira Miura s francuskim navigatorom Laurent Lichtleuchter u broju 332.

/

Više o Toyotinom motosportu

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.