Iz jednog ekstrema u drugi

Toyotin put do Relija Dakar 2017.

Dakar se vratio devetu uzastopnu godinu u južnu Ameriku, ali uključivanjem Paragvaja ove godine ova je trka postala pravi terenski izazov.

Ove godine će 491 ekipa učestvovati u trci dugoj 9.000 kilometara po nekim od najzahtjevnijih terena na svijetu, u najvećoj trci izdržljivosti na Zemlji.

Na trci Dakar 2017. izmjenjuje se težina i vrsta terena putem kroz Argentinu, Boliviju i Paragvaj uz takmičare iz 60 zemalja na zahtjevnoj ruti koja uključuje podmukle dine i visoke planine.

/
/

Iziskujući mjesece tjelesne pripreme, mehanička podešavanja i logistička prilagođavanja, reli se zagrijeva u Asuncionu, u Paragvaju 2. januara. Nakon prvog testa vozači će preći granicu i ući u Argentinu na putu prema Resistenciji gdje kreće drugi ispit. Porast temperature i nadmorske visine pratiće takmičare uz drastičnu promjenu okruženja. Na bolivijskom Altiplano potrebni su odlična penjačka tehnika, okretnost i lucidnost. Navigacija tokom 6 dana na nadmorskoj visini od preko 3.500 m tjeraće vozače do krajnjih granica.

Velika raznolikost terena čini posebne etape na putu prema La Pazu, glavnom gradu na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu, vrlo zahtjevnima. Nakon dana odmora, reli se nastavlja maratonskom etapom prelazeći pješčane staze i područja s dinama prema Uyuni i Salti. Deveta etapa do Chilecita se sastoji u savladavanju gotovo 1.000 kilometara u jednom danu. To je težak ispit za navigatore. Nakon duge dionice, dine u San Juanu će biti finale za dolazak do završetka ovog jedinstvenog iskustva.

/
/
/

U 38. izdanju ove trke takmiče se i južnoafrički tim Toyota GAZOO Racing South Africa dorađenim Hiluxom s pogonom na sve točkove u kategoriji super production. TGRSA će uključiti dvije ekipe: katarski vozač Nasser Al-Attiyah s navigatorom iz Francuske Matthieu Baumelom u broju 301 i južnoafrički vozač Giniel de Villiers s njemačkim navigatorom Dirkom von Zitzewitzem sa brojem 302. U kategoriji serijskih vozila Team Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC) će voziti Toyotu Land Cruiser serije 200.

Učestvovaće dvije ekipe: francuski vozač veteran Christian Lavieille i navigator Jean-Pierre Garcin u broju 327 i japanski vozač Akira Miura s francuskim navigatorom Laurent Lichtleuchter u broju 332.

/

Više o Toyotinom motosportu

Toyota predstavlja ultra-kompaktni BEV na Salonu automobila u Tokiju Toyota predstavlja ultra-kompaktni BEV na Salonu automobila u Tokiju Toyota je danas objavila da će predstaviti svoj novi ultra-kompaktni BEV (baterijsko električno vozilo), koji je spreman za proizvodnju, na posebnoj izložbi FUTURE EXPO Salona automobila u Tokiju 2019. Toyota napreduje u smjeru buduće mobilnosti  sa drugom generacijom koncepta Mirai na sajmu u Tokiju Toyota napreduje u smjeru buduće mobilnosti sa drugom generacijom koncepta Mirai na sajmu u Tokiju Predstavljanjem Toyote Mirai 2014. godine, sa pogonom na vodik, pri vožnji kojeg nastaju samo emisije vodene pare, Toyota je postavila nove standarde buduće mobilnosti. Toyota Yaris WRC na podiju u Njemačkoj Toyota Yaris WRC na podiju u Njemačkoj TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team ostvario je istorijsko osvajanje podija na Rally Deutschland. Ichiban 2019: Najbolji Toyotini trgovci nagrađeni za svoju neprestanu posvećenost zadovoljstvu stranaka Ichiban 2019: Najbolji Toyotini trgovci nagrađeni za svoju neprestanu posvećenost zadovoljstvu stranaka Evian, Francuska – Ichiban na japanskom znači „broj jedan“, a Toyotina nagrada Ichiban je isključivo namijenjena trgovcima iz cijele Europe koji postižu najbolje rezultate na području zadovoljstva stranaka.
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.