Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Podijum Za Naše Hibridne Heroje

Trka uspona i padova za TOYOTA Racing u Le Manu

U bilo kojoj drugoj trci kad vodite na manje od pola puta do cilja, možete sebi da dozvolite pomisao da je pobeda možda, samo možda, na dohvat ruke. Ali ovo nije bilo kakva trka. Ovo je 24 časa Le Mana…

Slomljeno srce TOYOTA Racing-a

Startujući sa pol pozicije, automobil #7 TS040 HYBRID koji su vozili Alex Wurz, Stéphane Sarrazin i Kazuki Nakajima, kontrolisao je trku kada se dogodila katastrofa – zbog kvara na elektrici auto je morao da se povuče iz trke. Duh tima je ipak podignut zahvaljujući hrabrom trećem mestu u finišu za #8 TS040 HYBRID u sastavu Anthony Davidson, Nicolas Lapierre i Sébastien Buemi, koji su se uz veliki trud povratili od ranije nesreće zbog koje su izgubili 50 minuta za popravke.

Pol pozicija i treće mesto u plasmanu značili su da je trkački vikend dobro počeo za TOYOTA Racing, nastavljajući pozitivan zamah postignut sa dosadašnje dve pobede u ovoj godini.

Vreme je odigralo svoju ulogu

Tim je bio pun samopouzdanja i vozači oba automobila su očekivali borbu za pobedu. Nažalost, svaka realna nada da #8 TS040 HYBRID može da pobedi je potonula kada se nakon 90 minuta trke nebo otvorilo i vozeći sa glatkim gumama po klizavoj stazi, Lapierre je učestvovao u lančanom sudaru na "Mulsanne" pravcu.

Srećom, uspeo je da teško oštećeni auto vrati u "pit-stop" gde je tim brzo radio na popravkama da bi ga vratio u žižu trke.

Ova nesreća je dovela do dodatnog zaostatka jer je automobil morao opet da se zaustavi zbog problema sa aerodinamikom u osmom satu trke kada je tim pokušao da izvrši nove popravke na karoseriji.

/
Predvodnik čopora

U međuvremenu je automobil #7 TS040 HYBRID završavao krug za krugom na čelu kolone jer su vozači pronašli svoj ritam po "Circuit de la Sarthe" i sve je radilo savršeno kao sat.

A onda u 53. minutu 13. sata neočekivani problem sa izolacionom cevi električne instalacije primorao je Nakajimu da zaustavi automobil na "Arnage" uglu i san se raspršio do naredne godine. Nakon svih napora tima ovo je bio bolan udarac.

Toyota Racing

24hrs Le Mans highlights

Uzvraćen udarac

I pored slomljenog srca zbog povlačenja, i dalje je postojala nada da tim postigne pozitivan rezultat jer su vozači #8 TS040 HYBRID grčevito nadoknadili izgubljeno. Postojanim tempom na kraju su dospeli među prva četiri takmičara sa pobedničkim podijumom na dohvat ruke, ali kao što svi znaju, svašta može da se desi dok se ne prođe linija finiša.

/

I desilo se. U rezultatu koji se činio van svakog pitanja nakon prva dva sata, tehnički problem konkurentskog auta je značio da su Davidson, Lapierre i Buemi mogli da uberu nagradu koju su njihova istrajnost i odlučnost zaslužile u vidu dobrog trećeg mesta. Time su produžili svoje vođstvo na Svetskom šampionatu i peti put je TOYOTA stala na tron u Le Manu.

Posle trke Alex Wurz je sumirao raspoloženje u timu: "Nemam šta drugo da kažem, osim da sam zaista razočaran. Rekao sam ranije ove nedelje da se na Le Manu ne pobeđuje, već vas staza pušta da pobedite, a danas to nije bio slučaj.”

Nakon razočarenja tokom vikenda TOYOTA Racing tim sad ima šansu da napuni baterije i okrene se ka sledećoj trci u Ostinu 20. septembra. Uz novu odlučnost, nadajmo se da će se tim vratiti među pobednike …

/

Ako posle akcije u Le Manu želite da saznate više, proverite zanimljivosti o našim pobedničkim trkačkim automobilima i timu na TOYOTA Racing infografici.

Više o ovoj temi

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.