Besplatno isprobajte Toyotu
Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Švedski reli: četvrti dan

Latvala pobijedio na švedskom reliju i vodi u prvenstvu

Po prvi put od Kineskog relija 1999. Toyota je osvojila trku FIA Svjetskog reli prvenstva; na tek drugom takmičenju za potpuno novi Yaris WRC.

Jari-Matti Latvala preuzeo je vođstvo nakon jučerašnjeg super brzinskog ispita, kada se njegovom prethodniku u vođstvu pokvario upravljač. Latvala je zatim pobijedio u sva tri brzinska ispita i tako povećao vođstvo i potvrdio prvu pobjedu u reliju za TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team.
Juho Hänninen je imao dan bez kvarova i nezgoda i tako donio još konstruktorskih bodova, pa je TOYOTA GAZOO Racing sada drugi u poretku konstruktora, dok Latvala predvodi poredak vozača, potvrdivši 17. pobjedu u karijeri, svoju četvrtu u Švedskoj i prvu od Meksika 2016. Jari-Matti je ukupno pobijedio u šest brzinskih ispita: SS1, SS4, SS13, SS16, SS17 i SS18.
Latvala je započeo dan sa prednošću od samo 3,8 sekundi ispred drugoplasiranog, ali je pobijedio u sva tri brzinska ispita (uključujući powerstage) da bi zapečatio vrlo emotivnu pobjedu, bez ikakvih tehničkih problema. Hänninen je završio odmah iza vodećih 20, nastavljajući testiranje postavki za buduće reli trke.
/
Izjave:
Akio Toyoda (Predsjednik tima)

“Sjajan je osjećaj pobijediti u trci za Svetsko reli prvenstvo nakon pauze od 17 godina. Oduvijek sam se radovao ovom trenutku, ali nisam mogao ni da zamislim da bi mogao doći tako brzo. Posebno zahvaljujem, ne samo svim članovima našeg tima, nego i svim navijačima koji su čekali naš povratak i dijele ovu radost sa nama. Zato bih sa svima htio podijeliti raspravu koju smo Tommi, Jari-Matti i ja imali prije starta Švedskog relija o komunikaciji sa automobilima. Jari-Matti je rekao da pokušava sa njima da komunicira s ljubavlju i da ih vozi pažljivo.
Tommi je rekao da dobro razumije kako ih može brže voziti jer voli automobile. Njihove riječi, pune ljubavi za automobile, veoma su me dirnule jer i ja isto osjećam. Zato svima želim da nastavimo da uživamo u ovom osjećaju i zajedno savladavamo izazove da bi Yaris bio sve bolji automobil.”
Tommi Makinen (Šef tima)
“Teško je naći prave riječi koje bi opisale ono što sada osjećam; što svi mi osjećamo. Monte-Carlo je bio neočekivani rezultat, ali ovo je nešto više od neočekivanog. Naravno da smo imali sreće u postizanju ove pobjede, ali to je ujedno i velika posveta talentu Jari-Mattija i sveukupnom timskom radu koji se odvijao u Finskoj, Njemačkoj i Japanu.
Nevjerovatan je to osjećaj i samo želim da zahvalim svima koji su to omogućili: posebno našem predsjedniku g. Toyodi na vjeri u nas, Jari-Mattiju, Miiki, Juhi i Kaju. Ovo je poseban dan koji ćemo svi jako dugo pamtiti, ali ćemo istovremeno ostati čvrsto na zemlji i nastaviti da radimo naporno kao i uvijek.”
Jari-Matti Latvala (vozač automobila 10)
”Veoma sam srećan. Da novi tim i novi automobil pobijedi u drugoj trci; stvarno nemam riječi. Mislim da sam danas vozio najbolji brzinski ispit ikada. Puno zahvaljujem cijelom timu. Sada smo dodatno motivisani da nastavimo na isti način; ne mogu dočekati trku u Meksiku. Fantastično je pobijediti, ali sam i vrlo tužan zbog Thierryja Neuvillea koji je juče izgubio vođstvo na super brzinskom ispitu. I ja sam se u prošlosti nalazio u sličnoj situaciji, pa razumijem kako se sada osjeća. Znamo da smo imali puno sreće i zato moramo nastaviti sa poboljšanjima i raditi na postizanju našeg cilja.”
Juho Hänninen (vozač automobila 11)
”Tako sam ponosan što sam dio ovog tima posvećenih i marljivih ljudi, i tako srećan. Ovo je zapanjujući rezultat za sve nas. Sa naše tačke gledišta trka je prošla u nadoknađivanju greške koju smo napravili u petak, ali smo izvršili mnoštvo korisnih testiranja, a ja sam proveo mnogo vremena u automobilu i povećao svoje povjerenje u njega.”
Privremeni konačni rezultati, švedski reli:
1 Jari-Matti Latvala/Miika Anttila (Toyota Yaris WRC) 2s36m03,6s
2 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Fiesta WRC) +29,2s
3 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +59,5s
4 Dani Sordo/Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC) +2m11,5s
5 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2m51,2s
6 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +5m26,6s
7 Hayden Paddon/John Kennard (Hyundai i20 Coupe WRC) +5m31,2s
8 Stephane Lefebvre/Gabin Moreau (Citroen DS3 WRC) +7m14,7s
9 Pontus Tidemand/Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +9m11,1s
10 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta R5) +10m02,9s
23 Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +23m05,6s
2017 FIA svjetsko prvenstvo u reliju za vozače nakon dvije trke:
1 Jari-Matti Latvala 48
2 Sebastien Ogier 44
3 Ott Tanak 33
4 Dani Sordo 25
5 Craig Breen 20
6 Elfyn Evans 18
7 Stephane Lefebvre 10
8 Thierry Neuville 8
9 Hayden Paddon 7
10 Andreas Mikkelsen 6
12 Juho Hänninen 3
2017 FIA svjetsko prvenstvo u reliju za konstruktore nakod dvije trke:
1 M-Sport World Rally Team 73
2 Toyota Gazoo Racing WRT 53
3 Hyundai Motorsport 40
4 Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 26
(Rezultati u 16:00 sati u nedelju, najsvežije rezultate potražite na www.wrc.com)
Šta slijedi?
Sljedeća trka Svetskog prvenstva u reliju, treća, je Meksički reli, od 9. do 12. marta. To će biti prva trka na makadamu ove sezone i prva na visokim temperaturama, uz neke etape na velikoj nadmorskoj visini što motorima oduzima kiseonik. Shodno tome, to predstavlja još jedan potpuno novi izazov za TOYOTA GAZOO Racing.
Slike će biti učitane ovdje tokom događaja
URL: toyotagazooracingwrc.com
NAPOMENA
- Sadržaj je zaštićen lozinkom samo za medije.
- Da biste dobili pristup, pošaljite e-mail na tgr_pr@rights-apartment.com (TOYOTA GAZOO Racing PR Office)

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.