Cjenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Postolje za Toyota Gazoo Racing

u Nürburgringu

Toyota GAZOO Racing je po prvi put u svojoj istoriji osvojio mjesto na postolju na trci 6 sati Nürburgringa u teškom danu za ekipu u četvrtoj trci FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2017.

Nürburgring, koji se nalazi svega 90 km od sjedišta ekipe u Kelnu, je tradicionalno teška staza za Toyotu, što se i ovom prilikom potvrdilo. 

Uprkos tome, automobil broj 7 TS050 HIBRID sa vozačima u sastavu Mike Conway, Kamui Kobajashi i José María López ostvario je, po prvi put u istoriji tima, mjesto na postolju osvajanjem trećeg mjesta nakon vođstva u početnim fazama trke i postavljanja najbržeg kruga trke.
Automobil broj 8 koji su vozili Sébastien Buemi, Anthony Davidson i Kazuki Nakajima imao je tehničke probleme u ranoj fazi trke, a pobjednik trke je bio Porsche s takmičarskim brojem 2.
/
Trka je započela na najgori način za automobil broj 8 jer je problem sa pumpom za gorivo spriječio Sébastiena da normalno startuje. Nakon vrlo sporog kruga za formaciju bio je primoran da ode u boks da zamijeni pumpu za gorivo zbog čega je izgubio osam minuta i pet krugova.

Dok je Kamui vodio u početnim fazama trke u automobilu broj 7, krenuvši sa prvog startnog mjesta, Sébastien je započeo povratak automobila broj 8. Borba za vođstvo je bila vrlo uzbudljiva, Kamui je uspijevao da zadrži dva Porschea iza sebe tokom prvog sata trke prije predaje mjesta za upravljačem José Mariji kod prvog zaustavljanja u boksovima.
Nakon 80 minuta uzbudljive trke, automobil broj 7 je pao na treće mjesto, ali se José i dalje borio i održavao pritisak na vodeće. Na početku drugog dijela, nakon dva sata trke, bio je u okviru dvije sekunde iza vodećeg u trci.
Međutim, kako se trka odvijala, izmjena aerodinamičkih performansi negativno se odrazila na oba automobila. Uzrok ovakvog razvoja događaja biće predmet analize aerodinamičkih postavki nakon trke.
Shvatajući da su šanse za promjene u redosljedu male, osim u slučaju nesreće za Porsche, oba automobila TS050 Hibrid su se usredsredila na to da završe trku i osiguraju vrijedne bodove u takmičenju za Svjetsko prvenstvo.

Kamui je u automobilu broj 7 završio trku na trećem mjestu, osvojivši tako za ekipu po četvrti put mjesto na postolju ove sezone, sa zaostatkom za pobjednikom od 1 minuta i 4,768 sekundi. Nakon probijanja kroz startne pozicije nazad do četvrtog mjesta, Kazuki je završio trku za automobil broj 8 pet krugova iza pobjednika.
gazoo racing
Ovaj rezultat znači da Toyota ostaje u borbi za pobjedu na Svjetskom prvenstvu u konkurenciji proizvođača, sa 39,5 poena iza Porschea. Posada automobila broj 8 predvodi vozače pa su sada 30 poena iza vodećih.

Današnja trka je označila kraj evropske serije sezone u WEC jer se ekipe sele u Sjevernu Ameriku radi trka u Ciudad Mexicu (3. septembar) i Austinu (16.septembar), prije završne tri trke sezone 2017. koje se održavaju u Aziji.
/
Toshio Sato, Predsjednik tima:
"Nürburgring je ponovo bila teška trka za nas. Pokazali smo dobru brzinu u krugu i uživali smo u tijesnoj borbi sa Porscheom, ali se balans automobila promijenio tokom trke i zbog toga su naše performanse oslabile. Današnja trka je u stvari bila primjer ograničavanja štete u smislu borbe za Svjetsko prvenstvo. Vjerujemo da ćemo biti jači tokom ostatka sezone jer preostale staze više odgovaraju našem TS050 HIBRID-u.
Uspjeli smo da svedemo gubitak u odnosu na Porsche na minimum i sada se okrećemo narednim trkama u kojima će naš cilj biti nadoknada zaostataka i borba za Svjetsko prvenstvo."
TS050 Hibrid broj 7 (Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López)
Trka: 3, 204 kruga, 6 zaustavljanja. Startna pozicija: 1. Najbrži krug: 1 min 40,633 s
Mike Conway (TS050 Hibrid broj 7):
"Uvijek je dobro naći se na postolju, ali zapravo nijesmo zadovoljni današnjim danom. Neke stvari su dobro funkcionisale ovog vikenda; kvalifikacije su bile dobre za nas i pokazali smo dobru brzinu u ranim fazama trke. Ali smo počeli padati kako se aerodinamička ravnoteža izmijenila. Porsche je danas bio jako dobar i čestitam im. Radujem se narednim trkama, siguran sam da ćemo u njima biti bolji."
Kamui Kobayashi (TS050 Hibrid broj 7):
"Na početku trke stvari su izgledale dobro. Imali smo brzinu tokom moje prve smjene; bili smo u vođstvu i ostvarivali dobra vremena po krugu. Kasnije tokom trke balans nije bio dobar i nijesmo mogli da se borimo. Iskreno, očekivali smo tešku trku nakon treninga u petak i to se ostvarilo. Međutim osvojili smo dobar broj poena i pokušaćemo da popravimo stvari za Meksiko. "
gazoo racing
José María López (TS050 Hibrid broj 7):
"Iako je ovo bila teška trka, završili smo na postolju, što je za mene prvi put na WEC. Bili smo iznenađeni u subotu osvajanjem prvog startnog mjesta nakon što je ekipa odradila odličan posao, ali smo danas očekivali tešku borbu. U mojoj drugoj smjeni gume su mi zadavale velike probleme. Sigurno je da smo htjeli više i zato ćemo i dalje naporno raditi i vratiti se jači za sljedeće trke. "
TS050 Hibrid broj 8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakajima)
Trka: 4, 199 krugova, 6 zaustavljanja. Startna pozicija: 4. Najbrži krug: 1 min 41,771 s
/
Sébastien Buemi (TS050 Hibrid broj 8):
"Očigledno je ova trka bila za nas veliko razočaranje. Nijesmo mogli da se borimo za vrh zbog problema na samom startu; mogli smo samo da nastavimo da vozimo i osvojimo što više bodova u borbi za prvenstvo. Sada moramo da krenemo dalje i fokusiramo se na sljedeće trke gdje očekujemo da ćemo biti konkurentniji."
Anthony Davidson (TS050 Hibrid broj 8):
"Ovo nije bila trka kakvu smo danas željeli. Problem na startu je bio veliko razočaranje jer smo imali automobil koji je identičan broju 7. Šteta je da ni u jednom trenutku nijesmo imali prilike da se borimo za mjesto na postolju, ali barem smo uspjeli da se vratimo do četvrtog mjesta. Za ostatak sezone treba da se uključimo u borbu za pobjede i da se koncentrišemo na Svjetsko prvenstvo."
Kazuki Nakajima (TS050 Hibrid broj 8):
"Bila je ovo teška trka za nas. Startovati onako kako smo danas startovali, s tehničkim problemom u krugu za poziciju ostavilo nas je bez šanse. U pogledu brzine pokazali smo potencijal, ali je bilo nekih problema. Četvrti smo i nijesmo izgubili previše bodova u borbi za titulu imajući na umu problem koji nas je mučio; ostaćemo pozitivni. "
toyota gazoo
Rezultati trke 6 sati Nürburgringa:

1. broj 2 Porsche (Bernhard / Bamber / Hartley) 204 kruga
2. broj 1 Porsche (Jani / Lotterer / Tandy) +1,606 s
3. broj 7 Toyota GAZOO Racing +1 min 4,786 s
4. broj 8 Toyota GAZOO Racing +5 krugova
5. broj 38 Jackie Chan (Tung / Jarvis / Laurent) +13 krugova
6. broj 31 Rebellion (Canal / Senna / Albuquerque) +14 krugova

Pročitajte više o Toyoti

Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Predstavljena druga generacije Toyote Mirai Sa predstavljanjem prve generacije Toyota Mirai, pogonjenog na gorive ćelije vodika, Toyota je još jednom postala predvodnik na polju tehnološki naprednih rješenja,ovaj put sa modelim bez negativnog utjecaja na okoliš. Toyota predstavlja novi kompaktni SUV za Europu Toyota predstavlja novi kompaktni SUV za Europu Toyota Motor Europe (TME) objavila je svoje planove za uvođenje potpuno novog modela u svoju paletu za Europu. Radit će se o potpuno novom, kompaktnom SUV vozilu, temeljenom na novoj izvedbi platforme GA-B. Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju Toyota u 2019. godini u Europi koristila 100% obnovljivu električnu energiju Toyota Motor Europe (TME) je objavila da je ostvarila 100% potrošnje obnovljive električne energije u svom cjelokupnom poslovanju u Europi u 2019. godini. Toyota pokreće KINTO, kompaniju za pružanje usluga mobilnosti u Europi Toyota pokreće KINTO, kompaniju za pružanje usluga mobilnosti u Europi Toyota je objavila da pokreće svoju novu kompaniju i brend - KINTO, posvećenu pružanju usluga mobilnosti korisnicima širom Europe.