Toyota Gazoo Racing tim dobija pojačanje –

pridružuje se Fernando Alonso

Toyota Gazoo Racing potvrdio je svoje vozače za sezonu 2018/2019. Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) i objavio da Fernando Alonso postaje dio tima.

Tim je zvanično podnio prijavu za učestvovanje Automobile Club de l’Ouest. U sezoni 2018/2019. tim će se sa dva trkačka automobila na hibridni pogon takmičiti u svih 8 krugova ciljajući pobjede na „24 sata Le Mansa“ i WEC takmičenju.

Toyota Gazoo Racing tim koristiće ponovo svoj automobil TS050 HYBRID sa 1000 KS, koji je osvojio pet od devet trka u 2017. godini. Razvoj hibridne tehnologije ostaje sastavni element Toyotinog učešća u trkama izdržljivosti, kao dio posvećenosti kompanije stvaranju što boljih putničkih vozila.

Potvrđen je sastav tima za oba automobila TS050 HYBRID pri čemu će automobil broj 7 imati neizmjenjenu posadu koju čine Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López.
Tim automobila broj 8 sačinjavaće Sébastien Buemi i Kazuki Nakajima, a pridužiće im se i dvostruki svjetski prvak u Formuli 1, Fernando Alonso.

Fernando (36) će u maju imati svoj LMP1 trkački debi na Spa-Francorchamps. Takmičiće se u svim krugovima sezone 2018/2019., koji se ne preklapaju sa njegovim postojećim obavezama u Formuli 1.

/

Anthoni Davidson, koji je osvojio pet trka 2017. godine, uz Sebastiena i Kazukija, ostaće važan član tima pridonoseći svojim iskustvom u novoj ulozi kao rezervni i razvojni vozač.
Dvostruki pobjednik u Le Mansu, Alex Wurz, i dalje će biti savjetnik i ambasador tima koji je napravio značajan dobrinos nakon što je preuzeo tu poziciju u 2016. godini.

Akio Toyoda, predsjednik, TOYOTA Motor Corporation: „Sa radošću ću pratiti razvoj Toyota Gazoo Racinga, gdje će naši vozači i članovi tima primijeniti sve ono što su do sada naučili u trkama izdržljivosti sa dodatkom Fernandovog iskustva. Cio tim je uzbuđen zbog prilike za napredak. Kroz takmičenje u trkama izdržljivosti WEC, uključujući i okrutne staze 24 sata Le Mansa, Toyota Gazoo Racing zajedno sa Fernandom daće sve od sebe da nadmaše svoje suparnike.”

Hisatake Murata, predsjednik tima: “Ova sezona WEC je jedinstvena jer sadrži dva izdanja 24 sata Le Mansa i tome se svi radujemo. Vjerujem da imamo izuzetno jak tim. Učešće na WEC trkama je za Fernanda novitet, ali on će doprinijeti timu dugogodišnjim iskustvom stečenim u ovom sportu. Uzbuđeni smo zbog saradnje sa njim, ali trke izdržljivosti zahtijevaju timski napor i znamo da svi naši vozači nastupaju na vrlo visokom nivou. Želim zahvaliti Anthoniju na profesionalnom pristupu u teškim okolnostima; on ostaje snažan dio naše postave i imaće puno posla ove sezone.”

Fernando Alonso: “Veoma sam uzbuđen što ću po prvi put učestvovati na 24 sata Le Mansa. Trku pažljivo pratim već dugo vremena i oduvijek imam želju da u njoj učestvujem. Trke izdržljivosti su drugačija disciplina u poređenju sa trkama na kojima učestvujete pojedinačno i to će biti zanimljiv izazov. Radujem se saradnji sa Sébastienom i Kazukijem i prilici da učim od njih; oni su vrlo iskusni vozači u trkama izdržljivosti. Preda mnom je mnogo učenja, ali spreman sam za novi izazov i radujem se početku.”

Cio tekst izjave Akio Toyode:

„Želim voziti LMP1 automobil…”

„Želim se takmičiti u Le Mansu…”

„Želim pobjediti…”

Puno zahvaljujem Fernandu Alonsu što je odabrao Toyotu kao partnera u ostvarivanju svog sna o Le Mansu.

Izuzetno sam oduševljen što će Fernando, koji se borio u brojnim trkama i vidio stvari koje niko u našem timu nije iskusio, voziti za Toyota Gazoo Racing.
Vjerujem da će, sa Fernandom za upravljačem u našem timu, naši automobili biti samo još bolji.

Sa radošću ću pratiti razvoj Toyota Gazoo Racinga, gdje će naši vozači i članovi tima primijeniti sve ono što su do sada naučili u trkama izdržljivosti sa dodatkom Fernandovog iskustva. Cio tim je uzbuđen zbog prilike za napredak.
Kroz takmičenje u trkama izdržljivosti WEC, uključujući i okrutne staze 24 sata Le Mansa, Toyota Gazoo Racing zajedno sa Fernandom daće sve od sebe da nadmaše svoje suparnike.

A, što se tiče našeg krajnjeg cilja proizvodnje sve boljih automobila za naše kupce, nadam se da ćemo moći da se takmičimo sa zajedničkim željama u srcu.
Želimo dobrodošlicu Fernandu i, zajedno sa Sebastienom, Kazukijem, Mikom, Kamuijem i Joséom, ukupno šest vozača, Toyota Gazoo Racing će nastupiti sa namjerom da ostvari sve naše ciljeve.

Radujem se i podršci cijelog Toyota Gazoo Racing tima ove sezone.

Hvala.

/
Profili vozača:

Mike Conway

Rođen: 19. avgusta 1983., Sevenoaks, Velika Britanija
Prvi nastup u Le Mansu: 2013.
Broj nastupa u Le Mansu: 4
Najbolji rezultat u Le Mansu: 2. (2016.)
Broj nastupa: u WEC 37
Broj pobjeda: u WEC 2
Najbolja sezona u WEC: 3. (2016.)

Kamui Kobayashi

Rođen: 13. septembra 1986., Hyogo, Japan
Prvi nastup u Le Mansu: 2013.
Broj nastupa u Le Mansu: 3
Najbolji rezultat u Le Mansu: 2. (2016.)
Broj nastupa u WEC: 26
Broj pobjeda u WEC: 1
Najbolja sezona u WEC: 3. (2016.)

José María López

Rođen: 26. aprila 1983., Río Tercero, Argentina
Prvi nastup u Le Mansu: 2017.
Broj nastupa u Le Mansu: 1
Najbolji rezultat u Le Mansu: -
Broj nastupa u WEC: 8
Broj pobjeda u WEC: 0
Najbolja sezona u WEC: 6. (2017.)

Sébastien Buemi

Rođen: 31. oktobra 1988., Aigle, Švajcarska
Prvi nastup u Le Mansu: 2012.
Broj nastupa u Le Mansu: 6
Najbolji rezultat u Le Mansu: 2. (2013.)
Broj nastupa u WEC: 43
Broj pobjeda u WEC: 10
Najbolja sezona u WEC: 1. (2014.)

Kazuki Nakajima

Rođen: 11. januara 1985., Okazaki, Japan
Prvi nastup u Le Mansu: 2012.
Broj nastupa u Le Mansu: 6
Najbolji rezultat u Le Mansu: 4. (2013.)
Broj nastupa u WEC: 37
Broj pobjeda u WEC: 7
Najbolja sezona u WEC: 2. (2017.)

Fernando Alonso

Rođen: 29. jula 1981., Oviedo, Španija
Prvi nastup u Le Mansu: 2018.
Broj nastupa u Le Mansu: 0
Najbolji rezultat u Le Mansu: -
Broj nastupa u WEC: 0
Broj pobjeda u WEC: 0
Najbolja sezona u WEC: -

O Toyota Gazoo Racingu na Svjetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti:

Toyota je počela da se takmiči na Svjetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti (WEC) 1983. godine, obilježavajući početak dugog perioda učestvovanja u trkama izdržljivosti. Od 1985. godine, Toyotini automobili su se 19 puta takmičili u trkama 24 sata Le Mansa, postigavši najbolji rezultat osvajanjem drugog mjesta u pet navrata.

Toyota se priključila obnovljenom takmičenju WEC 2012. godine kombinujući stručnost Tehničkog centra Toyota Higashi-Fuji, gdje se odvija razvoj hibridnog pogona, sa podrškom i opremom Toyota Motosport GmbH. Multinacionalni tim uključuje inženjere iz Toyotinog motosporta i hibridnog odjeljenja, koji primjenjuju tehnologiju i znanje u razvoj putničkih automobila. Od 2012., Toyota, svjetski šampion u konkurenciji konstruktora i vozača iz 2014., je učestvovala u 48 trka u WEC, osvojivši 14 najboljih startnih pozicija, pobjedivši 16 puta, a završivši na postolju ukupno 41 put.

/

Saznajte više

Do krajnjih granica izdržljivosti. Toyota u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) Do krajnjih granica izdržljivosti. Toyota u Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti (WEC) Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti nudi sve: Motore od 1.000 KS, najveće brzine od 330 km/h i strašne g-sile. Za TOYOTA GAZOO Racing, to je savršeno mjesto za razvoj naših hibrida sljedeće generacije. Milion prodatih vozila u 2017. godini Milion prodatih vozila u 2017. godini Toyota Motor Europe je u 2017. godini prijavila prodaju od 1.001.700 Toyota i Lexus vozila, što predstavlja porast od 8% u odnosu na 2016. godinu. Ukupan tržišni udio se povećao za 4,8%. TOYOTA GAZOO Racing se posvetio trkama izdržljivosti    TOYOTA GAZOO Racing se posvetio trkama izdržljivosti TOYOTA GAZOO Racing će se takmičiti u FIA Svjetskim trkama izdržljivosti (WEC) tokom sezone 2018/2019., nakon potvrđivanja svoje posvećenosti razvoju hibridne pogonske tehnologije kroz motosport. Toyota odnijela SAFETYBEST nagradu Toyota odnijela SAFETYBEST nagradu AUTOBEST je Toyoti dodijelio nagradu SAFETYBEST 2020 za razvoj i ugradnju središnjih zračnih jastuka u novom Yarisu, prvom u B segment u Europi.