TOYOTA GAZOO Racing

privremeno zauzima prvo startno mjesto na Le Mansu

TOYOTA GAZOO Racing započeo je svoj izazov na 24h Le Mansa na pozitivan način, osvojivši privremeno najbolje startno mjesto nakon prve kvalifikacione sesije, u drugoj trci FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2018/2019.

TOYOTA GAZOO Racing započeo je svoj izazov na 24h Le Mansa na pozitivan način, osvojivši privremeno najbolje startno mjesto nakon prvog kvalifikacionog takmičenja, u drugoj trci FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2018/2019.

Svjetski šampioni Sebastian Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso, pobjednici prve WEC trke ove sezone iz prve startne pozicije u automobilu #8 TS050 HYBRID, i ovdje drže najbolje startno mjesto prije završenih kvalifikacionih treninga u četvrtak, zahvaljujući Kazukiju koji je krug završio za 3min 17.270sek.

Kamui Kobayashi, koji je prošle godine postavio najbrži krug u istoriji Le Mansa i tako osvojio najbolje startno mjesto, bio je za samo 0.107sek u zaostatku u automobilu #8 TS050 HYBRID, koji je dijelio sa Mike Conwayem i Jose Maria Lopezom, pa tako Toyota drži oba mjesta u prvom redu na startnom rasporedu.

Određivanje startnih mjesta za 86. trku 24h Le Mansa vrši se na osnovu najbržeg kruga iz tri dvosatna kvalifikaciona treninga, koja se održavaju u srijedu i četvrtak. TOYOTA se bori za svoje četvrto najbolje startno mjesto na Le Mansu, sa ciljem da napravi temelj za borbu za prvo mjesto na stazi Le Sarthe u svom 20 pokušaju, nakon osvajanja drugog mjesta u pet navrata od 1985. godine.

/

Srijeda je započeta četvorosatnim treningom koji je tim TOYOTA GAZOO Racing odlično iskoristio za podešavanje mehaničkih, aerodinamičkih i hibridno-električnih podešavanja, vozeći ukupno 109 krugova, više nego bilo koji drugi tim.

Bez obzira što je automobil #8 TS050 HYBRID postavio najbrži krug na zvaničnom testiranju u nedelju 3. juna, tim je neumorno radio narednih dana, kako bi unaprijedio sva područja automobila i spremno krenula u izazov. Njihov trud se isplatio.

Trud su dodatno uložili u analizu pojedinih mješavina Michelinovih guma, upoređujući brzinu i trajnost pred trku koja ih očekuje ovaj vikend, tokom koje su svi automobili kategorije LMP1 ograničeni na 12 kompleta guma na suvo, uz 4 rezervne gume.

Prvi kvalifikacioni trening održan je nakon zalaska sunca, pa je tako TS050 HYBRID imao prilike da vozi svoje prve krugove u noćnim uslovima na La Sarthu od trke 2017. godine. Izuzev postignutog dobrog vremena po krugovima i dodatnog poboljšanja svih podešavanja na automobilima, trening je omogućio svoj šestorici vozača da odvozaju minimalni broj krugova neophonih za učestvovanje u trci.

Oba TS050 HYBRID su izašla na stazu odmah na samom početku treninga, kada promet nije bio gust, pa su oba automobila odvozala po jedan brz krug, koji je bio kvalifikacioni, odmah zatim se dogodila nesreća koja je usporila promet i onemogućila dalje poboljšanje vremena.

/

Mike Conway (TS050 HYBRID #7): „Išlo je prilično dobro. Prošli smo obiman program i pokušali smo pronaći dobar balans; ovo je dobar početak. Večeras smo se koncentrisali na gume i odabir prave kombinacije. Naš automobil se dobro ponaša, ali ćemo pokušati još malo da izvučemo iz njega i učinimo ga boljim za sjutra i za samu trku“.

Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID #7): „Za nas je danas sve prošlo prilično dobro. Moj krug nije bio loš, ali kao i obično, promet otežava vožnju. Najbitnije je bilo da odvozimo puno krugova i da prođemo kroz naš program za podešavanje i gume. Čini mi se da smo dobro započeli, ali ima još dosta posla,pa ćemo proći kroz sve podatke i pokušati poboljšati automobil za trku.

José María López (TS050 HYBRID #7): „Sve je išlo glatko i oba automobila su odvozila vrlo dobre kvalifikacione treninge, pa sam vrlo srećan zbog našeg tima. Imali smo dobar osjećaj u automobilu i sve izgleda dobro, iako je, kao i uvijek, promet veliki problem. Zadovoljan sam ovim danom. Naravno, to je tek početak, a najvažnija stvar je ciljna zastavica u nedjelju u 15 sati.”

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID broj 8): „Bio je ovo dobar dan za tim. Konačno, cilj je bio osvojiti prva dva startna mjesta i to smo postigli, a povrh toga vozili smo i puno krugova. Srećan sam zbog postignutog; automobil na slobodnom treningu nije bio odličan, ali je sada puno bolji. Ovo je početak vrlo dugog putovanja, pa moramo da budemo smireni.”

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID #8): „Bio je ovo običan trening za nas. Dobro je imati privremeno prvo startno mjesto, ali to je tek prvi kvalifikacioni trening, pa pričekajmo da vidimo što će se događati ove nedelje. Bilo je teško sve uskladiti u mom brzom krugu jer je promet bio gust. Ostvario sam dobro vrijeme, što je pozitivan početak kvalifikacija, ali moramo još raditi na postavkama za trku i pripremama, jer je ovo jako duga utrka.”

Fernando Alonso (TS050 HYBRID #8): „Bio je ovo dobar dan za nas; na slobodnom treningu smo naučili puno o postavkama automobila. Na kvalifikacionom treningu smo se više koncentrirali na navikavanje na noćne uslove. Za mene je dobro prošlo, bilo je važno odvoziti nekoliko krugova noću; jedva čekam odvoziti sjutra još krugova jer još uvijek tražim neke orijentire i mjesta početka kočenja. Ova trka je tako dugačka i teška, svašta se može dogoditi, ali smo spremni koliko možemo biti i dosadašnji posao smo dobro obavili.”

Pročitajte više o Toyoti

Novi Hilux 2019 Special Edition bit će predstavljen na Salonu teretnih vozila u Birminghamu Novi Hilux 2019 Special Edition bit će predstavljen na Salonu teretnih vozila u Birminghamu Na predstojećem Salonu teretnih vozila u Birminghamu, Toyota će predstaviti novi Hilux 2019 Special Edition. Fernando Alonso testirao pobjednički Dakar Hilux Fernando Alonso testirao pobjednički Dakar Hilux Toyota Gazoo Racing vozač Fernando Alonso završio je dvodnevni test za volanom Dakar Rally pobjedničkog TOYOTA Hiluxa 27. i 28. marta. TOYOTA GAZOO Racing WRC slavi pobjedu na Rally Sweden TOYOTA GAZOO Racing WRC slavi pobjedu na Rally Sweden TOYOTA GAZOO Racing WRC tim slavi svoju prvu pobjedu na ovogodišnjem Svjetskom Rally šampionatu. Na krivudavim snježnim cestama Švedske najbolje se snašao Ott Tänak koji je već nakon druge etape dominirao, a na kraj rally-a došao skoro čitavu minutu prije nekadašnjeg timskog kolege Esapeke Lappija. POBEDA! POBEDA! Poslednja faza Dakara 2019 završena je u Peruu, gde su Nasser Al Attiyah i Mathieu Baumel iz Toyote Gazoo Racing SA, sa svojom južnoafričkom Toyotom Hilux odneli pobedu.
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.