1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. 4 r's for a better earth
  4. Reduce
  5. How are we reducing the environmental impact of our business operations?
Odaberite

Kako smanjujemo utjecaj našeg poslovanja na okoliš?

Važan smo sudionik proizvodnje širom Europe, s pogonima za proizvodnju vozila, motora i mjenjača u UK, Francuskoj, Češkoj, Poljskoj, Rusiji, Turskoj i Portugalu. Razumijemo ogromnu važnost ponašanja kao „dobar susjed“ svuda gdje poslujemo. Ova vrijednost obuhvaća sve, od dobrog poslodavca do zaštite i poboljšavanja okoliša i zajednica oko nas.

Neprekidno tražimo nove načine smanjivanja naše potrošnje prirodnih resursa i smanjivanja naše emisije stakleničkih plinova. Koristimo različite načine za hvatanje i korištenje topline i električne energije dobijene od sunca, te koristimo obnovljivu biomasu kao alternativu plinu za grijanje. Radimo i na postizanju učinkovitijih načina prevoza dijelova i gotovih vozila, bolje koristeći logistiku i prijevoz, s manje utjecaja na okoliš. Ovdje su neke od inicijativa koje poduzimamo:

Solarni zid

Tvornica Toyota Motor Manufacturing Francea u Valenciennesu, koja je dom Yarisa, koristi toplinu sunca kao način da, bez ispuštanja ugljika, potpomogne svoj sistem centralnog grijanja. Ispred južnog zida zgrade postavljen je veliki solarni zid, sloj perforiranog metala površine 410 m2. Time je nastao zračni džep koji grije sunce. Koristeći ventilaciju i prirodnu konvekciju, topli zrak ulazi u sistem koji zagrijava prešaonicu gdje se štancaju karoserijski limovi.

Solarni nizovi

Toyota Motor Manufacturing UK je smanjila svoj ugljični otisak korištenjem solarne energije kao dopune u napajanju svojih fabrika. Ona upravlja jednim od najvećih solarnih nizova u britanskoj industriji u svojoj tvornici u Burnastonu te jednim manjim sistemom u fabrici motora u Sjevernom Walesu. Sveukupno, 17.000 fotonaponskih ploča može proizvesti gotovo 7.250 mW/h električne energije, dovoljno za proizvodnju 7.000 automobila i 22.500 motora godišnje.

 

Hvatanje kišnice

Voda je dragocjen resurs, a mi smo ostvarili značajne uštede količine koja nam je potrebna za proizvodnju svakog vozila. U Valenciennesu smanjujemo količinu vode koju crpimo iz vodovodne mreže hvatanjem kišnice u dva velika jezera unutar fabričkog kruga. Jezera, površine 6.200 m2 i 10.380 m2, nam pomažu da smanjimo na nulu korištenje javne vodovodne mreže u našem proizvodnom postupku. Uspjeh ovog načina je donio Toyota Motor Manufacturing Franceu platinastu nagradu našeg internog programa Globalna ekološka nagrada.

Kotao na biomasu

Tvornica u Valenciennesu je smanjila svoju emisiju stakleničkih plinova zamjenom jednog od svojih plinskih kotlova, onim koji se zagrijava izgaranjem peleta od biomase. Razvijen u partnerstvu sa specijalistima za energiju, EDF Optimal Solutions, ovaj kotao je pušten u rad u martu 2015. Može proizvesti 1000 kW, a koristi se za održavanje stalne temperature u postupcima obrade površine vozila.

PAMETNA RJEŠENJA U PAKOVANJU

Prevoz dijelova i vozila do i iz naših fabrika je područje na kojem možemo smanjiti emisiju ugljika promišljanjem načina na koji možemo prevoziti robu učinkovito, s najmanje moguće gubitaka. Timovi sarađuju i pažljivo razmatraju različite vrste i oblike dijelova koje koristimo kako bi smislili način pakovanja koji omogućava prevoz odjednom što većeg broja dijelova, cestom ili željeznicom.

Ishod je bolja prostorna učinkovitost, manja emisija CO2 i pakovanje koje je lakše napuniti, utovariti i istovariti. Potičemo nove ideje kao što je ova putem naše Globalne ekološke nagrade, a naše Europsko skladište dijelova u Belgiji je među dobitnicima zbog inovativnih rješenja na ovom području.

 

UČINKOVITI SISTEMI DOSTAVE

Prevoz dijelova i proizvoda nam pruža mnoštvo prilika za smanjenje naše ukupne emisije, u saradnji sa našim partnerima u prevozu i lancu dobave.

Tražimo načine prevoza s manjom emisijom, koristeći pomorski i željeznički prijevoz kao alternativu cestovnom transportu na duge pruge. Isto je tako važno koristiti energetski učinkovita vozila, uključujući ona koja koriste alternativna goriva. Vozače potičemo u savladavanju tehnika ekološke vožnje te potičemo planiranje ruta koje omogućavaju vozilima učinkovitiju vožnju. Isto je tako važno najbolje iskoristiti teretni prostor vozila, izbjegavajući vožnju praznih vozila nakon isporuke i, gdje je to moguće, dostavljati ravno strankama radi izbjegavanja vožnje do i od skladišta.