1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. Worldwide harmonized light
Odaberite

NOVI METOD TESTIRANJA EKONOMIČNOSTI GORIVA I EMISIJE

PREDSTAVLJANJE SVJETSKE HARMONIZOVANE PROCEDURE TESTIRANJA VOZILA (WLTP- WORLDWIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TEST PROCEDURE)

Od 1980-tih, evropski test emisije i ekonomičnosti goriva sprovedeni su korišćenjem Novog evropskog ciklusa vožnje (NEDC-New European Driving Cycle). Od 1. septembra 2017. predstavljen je novi test, WLTP, kako bi kupci i korisnici automobila bolje razumjeli performanse vozila.

 

NEDC U WLTP: KOJE SU PROMJENE?


Sa napretkom u tehnologijama vozila i promjenama uslova vožnje 40-godišnji NEDC test je zamijenjen. Da biste preciznije izračunali i uporedili potrošnju goriva i emisiju automobila, novi WLTP test predstavlja realnije uslove testiranja, kako bi laboratorijska mjerenja boje odražavala performanse vozila na putu.

 • Ciklus testa

  Dinamički testovi koji su reprezentativni za stvarno ponašanje vozača

 • Vrijeme ciklusa

  Test traje 30 minuta, povećanje od 10 minuta

 • Rastojanje ciklusa

  Dugačka je 23.25 kilometara, skoro dva puta duža od stare distance

 • Faze vožnje

  Dinamičnije faze: 52% urbanih, 48% neurbanih

 • Prosječna i maksimalna brzina

  Prosječna brzina je 46.5km/h (povećanje od 12 km/h), do je maksimalna brzina 131km/h

 • Opciona oprema

  Dodatne opcije za vozila (utiče na CO2 i potrošnju) su uzete u obzir

 • Tačke prenosa

  Svako vozilo ima različite, a ne fiksne tačke prenosa

 • Temperature testova

  Mjerenja se izvode na 23 ⁰C (i vrijednosti CO2 korigovane do 14 ⁰C), naspram 20-30 ⁰C

JASNIJA VOŽNJA


Između septembra 2017. i septembra 2018., svi novi automobili moraće da se pridržavaju WLTP test procedure (privatna i laka komercijalna vozila godinu dana kasnije). Za Toyotu, prvi model koji će biti sertifikovan WLTP-om je Prius u četvrtom kvartalu 2017. godine.

U Toyoti, pozdravljamo promjene koje WLTP donosi, jer će našim kupcima pružiti tačniju osnovu za izračunavanje ekonomičnosti goriva i emisije. Kao lider u čistoj mobilnosti, decenijama smo istraživali kako da napravimo vozila koja su bolja po životnu sredinu, proizvodeći tehnologije kao što je hibridna, koje su dokazale svoju vrijednost u smanjenju gasova sa efektom staklene bašte i pomogle da se smanji emisija ugljenika.

»Hibrid je okosnica našeg programa i pomoćiće nam da smanjimo emisiju ugljenika naših vozila za 90% do 2050. godine u poređenju sa 2010.«

Dr. Johan van Zyl, Predsjednik i CEOToyota Motor Europe

Svakodnevni test, realniji rezultati

Novi WLTP test obezbjediće da laboratorijska mjerenja bolje odražavaju situacije koje ćete doživjeti u svakodnevnom životu. To znači da su potrošnja goriva i vrijednosti emisije gasova, prikazane za nove automobile daleko bolja prezentacija onoga što zaista možete da postignete.

IMATE JOŠ PITANJA?

Ne, stvarna potrošnja goriva vašeg automobila će ostati ista, ali vjerovatno je da će vaše vozilo dobiti višu zvaničnu vrijednost C02 i vrijednost potrošnje goriva zbog strožijeg WLTP test ciklusa-bliže onome što posmatrate.

Kao i NEDC, WLTP je laboratorijski test. Obzirom da stil i uslovi vožnje variraju, moguća su odstupanja između zvaničnih vrijednosti i vrijednosti koje klijent ostvari.

Za prelazni period (do kraja 2020. godine), NEDC vrijednosti biće generisane paralelno sa WLTP vrijednostima. Obzirom da stare NEDC procedure ne mogu više da se koriste, propisi nalažu da se WLTP CO2 vrijednosti prevedu nazad u NEDC vrijednosti ekvivalenta uz pomoć "korelacionih vježbi". Ovo će biti realizovano korišćenjem ili simulacionog alata razvijenog od strane Evropske komisije ili putem ponovnog fizičkog testiranja, koje može da rezultira većim NEDC CO2 vrijednostima vašeg automobila, obzirom da će ovo biti ažurirana verzija NEDC (bazirana na WLTP-u).

Da, WLTP se koristi i za mjerenje prisustva supstanci kao što su ugljen monoksid (CO), ugljovodonici (HC), oksidi azota (Nox) i čestice čađi (PM/PN).

Od 1. septembra 2019., WLTP sertifikat biće obavezan za sva privatna i laka komercijalna vozila (Kategorije N1 (ii) i N2), godinu dana nakon putničkih automobila.