1. Discover Toyota
 2. Safety
 3. T-Mate
Odaberite

TOYOTA T-MATE

UVIJEK UZ VAS, ZA SIGURNIJU VOŽNJU
T-Mate je niz sistema konstruisanih kako bi vam pomagali i činili vožnju sigurnijom, bilo da parkirate, vozite autocestom ili po gradu. Ovi sistemi ne samo da doprinose zaštiti vas i vaših putnika, nego i drugih učesnika u saobraćaju. Sve to je dio Toyotine posvećenosti sigurnosti cestovnog prometa i naše misije da se prometne nesreće više ne događaju.

TOYOTA SAFETY SENSE

 • Sistem predsudarne zaštite

  Naš sistem predsudarne zaštite može otkriti i pomoći vam izbjeći sudare s drugim vozilima, kao i nalete na pješake i bicikliste. Djeluje upozoravanjem vozača svjetlosnim i zvučnim signalima, a uključuje i pomoć pri kočenju. Ako vozač ne uspije kočiti na vrijeme, kočnice se automatski uključuju radi sprečavanja ili umanjivanja sudara. 

 • Čitanje saobraćajnih znakova (Road Sign Assist - RSA)

  Sistem čitanja saobraćajnih znakova prati znakove na cesti ispred vas, prikazujući na vašem ekranu korisne informacije kao što su trenutno ograničenje brzine ili ograničenja preticanja. Ovaj sistem isto tako upozorava vozača vizuelnim i zvučnim signalima ako se ne pridržava prometnih znakova. 

 • Prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control - ACC)

  Ovaj sistem vas održava na minimalnom postavljenom razmaku od vozila ispred. Ako se razmak smanji, sistem smanjuje vašu brzinu, a na kraju i koči te se štop svjetla uključuju. Ako je vaš automobil opremljen sistemom čitanja saobraćajnih znakova (RSA), sistem će prepoznati ograničenja brzine na vašoj ruti i predložiti vam potrebnu promjenu brzine. 

 • Pomoć u zadržavanju u saobraćajnoj traci (Lane Trace Assist - LTA)

  Naš sistem pomoći u zadržavanju u saobraćajnoj traci je konstruisan sa svrhom povećanja sigurnosti vožnje autocestom. On održava vaše vozilo u sredini vaše saobraćajne trake, a ako ono počne krivudati, sistem će nježno zakrenuti upravljač kako bi vas vratio na ispravnu putanju. 

 • Automatska duga svjetla (Automatic High Beam - AHB)

  Sistem automatskih dugih svjetala prati cestu ispred vas i uočava svjetla vozila iz suprotnog smjera. Ako prepozna svjetla nekog vozila, automatski isključuje duga svjetla i uključuje kratka. Kada vozilo prođe, sistem automatski ponovno uključuje duga svjetla. Rezultat? Sigurnija vožnja noću za vas i druge sudionike u saobraćaju

Sistem za zaustavljanje u slučaju nužde, eng. Emergency Driving Stop System (EDSS)

Ako sistem neko vrijeme ne detektira nikakve pokrete vozača, uključuje se zvučni upozoritelj kako bi upozorio vozača. Ako vozač ne reagira ni nakon toga, EDSS započinje postepeno zaustavljati vozilo zadržavajući ga pritom u njegovom prometnom traku. Uključuju se svjetla upozorenja (sva četiri pokazivača smjera) kako bi upozorila ostale sudionike u prometu, a vrata se otključavaju kako bi hitne službe prema potrebi imale jednostavan pristup.
Saznajte više (Opens in new window)

Proaktivni sistem za pomoć pri vožnji – sistem za pomoć pri usporavanju (DA)

Ovaj sistem omogućuje lagano usporavanje nakon otpuštanja papučice gasa kad se približite automobilu koji vozi ispred vas.
Saznajte više (Opens in new window)

Blokiranje ubrzavanja pri malim brzinama

Ako kad vozite malenom brzinom snažno pritisnete gas dok se ispred vas nalazi neka prepreka, primjerice drugi automobil, biciklist ili pješak, sistem će blokirati snažno ubrzavanje kako bi se smanjila mogućnost sudara.

TSS bežično ažuriranje (OTA)

Ažuriranja softvera OTA omogućuju ažuriranje sistema Toyota Safety Sense (TSS) sa svim najnovijim značajkama i poboljšanjima.

Proaktivni sistem za pomoć pri vožnji – sistem za pomoć pri upravljanju

Ova funkcija pomaže vozaču da nehotično ne skrene iz svog prometnog traka. Sistem i detektira zavoje ispred vas i prilagođava snagu servo upravljanja za lakše i preciznije upravljanje. Također doprinosi većoj stabilnosti pri vožnji ravno.
Saznajte više (Opens in new window)

POMOĆ PRI PARKIRANJU

 • TOYOTA TEAMMATE ADVANCED PARK (ADC)

  Ovaj sistem nadzire snagu pogona, upravljač, kočenje i ručicu mjenjača* kako bi doprinio sigurnosti vašeg parkiranja. On čak može i upamtiti vaša omiljena parking mjesta koja nisu određena kolničkim crtama ili predmetima u okolini.

  *Nije dostupno na automobilima s ručnim mjenjačem.

 • PANORAMSKI PRIKAZ VOZILA (PVM)

  Parkiranje je lakše i sigurnije uz ovaj sistem koji kombinuje slike s četiri kamere radi stvaranja prikaza vaše okoline od gotovo 360°.

 • UPOZORENJE ZA PROMET IZA VOZILA I KOČENJE (RCTAB)

  Kada izlazite iz nekog parking mjesta, ovaj sistem će prepoznati vozila koja vam se približavaju s boka, upozoriti vas na njih i kočiti radi izbjegavanja sudara. 

 • PAMETNI SONAR PREPREKA (ICS)

  Pametan i po imenu i po prirodi – ovaj sistem upozorava vozača na prepreke ispred ili iza automobila i automatski koči radi izbjegavanja sudara. 

Sistem s elektroničkim zaporom Safe Exit Assist (SEA)

Ovaj sistem upotrebljava radar za sustav za nadzor mrtvog kuta kako bi spriječio udar u slučaju da putnik otvori vrata kad mu se drugo vozilo ili biciklist približavaju straga. Ako postoji opasnost od sudara, uključuju se indikatori u vanjskim retrovizorima i na višefunkcijskom zaslonu te se uključuje zvučni upozoritelj kako bi upozorio putnike.
Saznajte više (Opens in new window)

Sistem za upozorenje na stražnjem sjedalu, eng. Rear Seat Reminder System (RSRS)

Ovaj sistem upozorava vozača (prikazom upozorenja na brojčaniku na kokpitu) ako neka osoba/kućni ljubimac ili predmet ostanu u vozilu nakon što vozač iz njega izađe. 

Ovisno o modelu vozila, nakon što se vozilo zaključa uključuju se kontrolna svjetla upozorenja i aktivira se zvučni upozoritelj.

Sistem za pomoć pri parkiranju Toyota Teammate Advanced Park (s daljinskim upravljanjem)

Ovaj sistem omogućuje vozaču da putem svog pametnog telefona, dok se ne nalazi u vozilu, upravlja parkiranjem automobil. Sistemse jednostavno i lako upotrebljava, a omogućuje izvođenje svih vrsta manevara za parkiranje. Za još veću sigurnost, ako vozač makne prst s pametnog telefona, vozilo se odmah zaustavlja.
Saznajte više (Opens in new window)

POMOĆ U VOŽNJI

 • MONITOR MRTVOG UGLA (BSM)

  Naš monitor mrtvog ugla upozorava vozača na vozila koja možda ne vidi u vanjskim retrovizorima. Ovo je posebno korisno prilikom preticanja

 • PRILAGODLJIVA DUGA SVJETLA

  Ovaj sistem je osmišljen radi osiguravanja najbolje moguće vidljivosti za sve učesnike u saobraćaju u vožnji noću. On automatski optimizira oblik snopa glavnih svjetala, zasjenjujući područje na kojem se nalaze vozila iz suprotnog smjera, tako da vaša duga svjetla ne zaslijepe druge vozače, ali vam istovremeno osigurava dobru osvijetljenost.

Toyota Smart Connect – stanje na cesti

Ovaj sistem upozorava vozača kad postoje neke lokalne opasnosti, primjerice sudar na cesti ispred vas ili neka skliska dionica na cesti, a čini to tako što prikuplja podatke od drugih vozača i prikazuje upozorenja na zaslonu za prikaz multimedijskih sadržaja. Ovisno o tome kojom je vrstom multimedijskog sistema vozilo opremljeno, moguće je prijaviti potencijalne opasnosti i time pridonijeti povećanju sigurnosti u prometu općenito.

 

 

 

Hitni poziv (E-CALL)

Ovaj sistem omogućuje putnicima upućivanje poziva hitnim službama pritiskanjem prekidača u vozilu. Ako se dogodi nesreća ili kad se otvore zračni jastuci u vozilu, sistem se aktivira automatski.

 

 

 

Prednji sistem za otkrivanje vozila pod pravim kutom (FCTA)

FCTA štiti vaše vozilo od vozila koja vam se približavaju pod pravim kutom u vrlo prometnim raskršćima. Detektiraju vozila koja prolaze ispred automobila i upozoravaju vozača putem „head-up” zaslona (HUD), ako je vozilo opremljeno, prije nego što aktivira zvučni upozoritelj ako detektira da je sudar neizbježan. 

Saznajte više (Opens in new window)

Sistem za aktivno zadržavanje u prometnom traku (LCA)

Ovaj se sistem može upotrebljavati na autocesti kad su uključeni prilagodljiv regulator brzine (ACC) i sistem za sprečavanje nehotičnog napuštanja prometnog traka (LTA). Ako vozač uključi pokazivač smjera i želi se prestrojiti, sistem će se pobrinuti da se to odvije na siguran način, a servo upravljanje će se aktivirati i usmjeriti automobil u željeni prometni trak.

 

Saznajte više (Opens in new window)

Sistem za pomoć pri upravljanju u slučaju nužde s aktivnom podrškom (ESA s aktivnom podrškom)

Ovaj sistem pomaže pri izbjegavanju sudara tako što automatski zakreće upravljač kako bi se izbjegla prepreka, a time i sudar. Isto tako služi kao aktivna podrška i sprečava prelazak automobilom u drugi prometni trak prilikom izbjegavanja prepreka.

 

Automatsko uključivanje stražnjih svjetala upozorenja (ARFHL)

Ovaj sistem uključuje pokazivače smjera na niskoj frekvenciji kako bi upozorio vozila koja vam prilaze straga kad postoji velika vjerojatnost udarca straga. Pomaže smanjiti mogućnost udarca straga tako što upozorava vozača u vozilu iza da treba zakočiti.

Napominjemo da popis značajki koji je naveden nije potpun.

Dostupnost nekih značajki može se razlikovati ovisno o zemlji, modelu vozila i razini opreme.

Sistemi rade u okviru dopuštenih uvjeta rada i u skladu sa svojim ograničenjima. 

Vozači su uvijek sami odgovorni za sigurnu vožnju. 

Dodatne informacije uvijek možete pronaći u korisničkom priručniku. 

Vozači su uvijek odgovorni za sigurnost vožnje.
Ovi sistemi djeluju unutar uslova rada i svojih ograničenja.
Uvijek potražite dodatne informacije u Uputama za rukovanje. Dostupnost pojedinih funkcija može zavisiti o zemlji, modelu vozila i nivou opreme.