1. Discover Toyota
 2. Safety
 3. T-Mate
Odaberite

TOYOTA T-MATE

UVIJEK UZ VAS, ZA SIGURNIJU VOŽNJU
T-Mate je niz sistema konstruisanih kako bi vam pomagali i činili vožnju sigurnijom, bilo da parkirate, vozite autocestom ili po gradu. Ovi sistemi ne samo da doprinose zaštiti vas i vaših putnika, nego i drugih učesnika u saobraćaju. Sve to je dio Toyotine posvećenosti sigurnosti cestovnog prometa i naše misije da se prometne nesreće više ne događaju.

TOYOTA SAFETY SENSE

 • SISTEM PREDSUDARNE ZAŠTITE

  Naš sistem predsudarne zaštite može otkriti i pomoći vam izbjeći sudare s drugim vozilima, kao i nalete na pješake i bicikliste. Djeluje upozoravanjem vozača svjetlosnim i zvučnim signalima, a uključuje i pomoć pri kočenju. Ako vozač ne uspije kočiti na vrijeme, kočnice se automatski uključuju radi sprečavanja ili umanjivanja sudara. 

 • ČITANJE SAOBRAĆAJNIH ZNAKOVA (ROAD SIGN ASSIST - RSA)

  Sistem čitanja saobraćajnih znakova prati znakove na cesti ispred vas, prikazujući na vašem ekranu korisne informacije kao što su trenutno ograničenje brzine ili ograničenja preticanja. Ovaj sistem isto tako upozorava vozača vizuelnim i zvučnim signalima ako se ne pridržava prometnih znakova. 

 • PRILAGODLJIVI TEMPOMAT (ADAPTIVE CRUISE CONTROL - ACC)

  Ovaj sistem vas održava na minimalnom postavljenom razmaku od vozila ispred. Ako se razmak smanji, sistem smanjuje vašu brzinu, a na kraju i koči te se štop svjetla uključuju. Ako je vaš automobil opremljen sistemom čitanja saobraćajnih znakova (RSA), sistem će prepoznati ograničenja brzine na vašoj ruti i predložiti vam potrebnu promjenu brzine. 

 • POMOĆ U ZADRŽAVANJU U SAOBRAĆAJNOJ TRACI (LANE TRACE ASSIST - LTA)

  Naš sistem pomoći u zadržavanju u saobraćajnoj traci je konstruisan sa svrhom povećanja sigurnosti vožnje autocestom. On održava vaše vozilo u sredini vaše saobraćajne trake, a ako ono počne krivudati, sistem će nježno zakrenuti upravljač kako bi vas vratio na ispravnu putanju. 

 • AUTOMATSKA DUGA SVJETLA (AUTOMATIC HIGH BEAM - AHB)

  Sistem automatskih dugih svjetala prati cestu ispred vas i uočava svjetla vozila iz suprotnog smjera. Ako prepozna svjetla nekog vozila, automatski isključuje duga svjetla i uključuje kratka. Kada vozilo prođe, sistem automatski ponovno uključuje duga svjetla. Rezultat? Sigurnija vožnja noću za vas i druge sudionike u saobraćaju

POMOĆ PRI PARKIRANJU

 • TOYOTA TEAMMATE ADVANCED PARK (ADC)

  Ovaj sistem nadzire snagu pogona, upravljač, kočenje i ručicu mjenjača* kako bi doprinio sigurnosti vašeg parkiranja. On čak može i upamtiti vaša omiljena parking mjesta koja nisu određena kolničkim crtama ili predmetima u okolini.

  *Nije dostupno na automobilima s ručnim mjenjačem.

 • PANORAMSKI PRIKAZ VOZILA (PVM)

  Parkiranje je lakše i sigurnije uz ovaj sistem koji kombinuje slike s četiri kamere radi stvaranja prikaza vaše okoline od gotovo 360°.

 • UPOZORENJE ZA PROMET IZA VOZILA I KOČENJE (RCTAB)

  Kada izlazite iz nekog parking mjesta, ovaj sistem će prepoznati vozila koja vam se približavaju s boka, upozoriti vas na njih i kočiti radi izbjegavanja sudara. 

 • PAMETNI SONAR PREPREKA (ICS)

  Pametan i po imenu i po prirodi – ovaj sistem upozorava vozača na prepreke ispred ili iza automobila i automatski koči radi izbjegavanja sudara. 

POMOĆ U VOŽNJI

 • MONITOR MRTVOG UGLA (BSM)

  Naš monitor mrtvog ugla upozorava vozača na vozila koja možda ne vidi u vanjskim retrovizorima. Ovo je posebno korisno prilikom preticanja

 • PRILAGODLJIVA DUGA SVJETLA

  Ovaj sistem je osmišljen radi osiguravanja najbolje moguće vidljivosti za sve učesnike u saobraćaju u vožnji noću. On automatski optimizira oblik snopa glavnih svjetala, zasjenjujući područje na kojem se nalaze vozila iz suprotnog smjera, tako da vaša duga svjetla ne zaslijepe druge vozače, ali vam istovremeno osigurava dobru osvijetljenost.

Vozači su uvijek odgovorni za sigurnost vožnje.
Ovi sistemi djeluju unutar uslova rada i svojih ograničenja.
Uvijek potražite dodatne informacije u Uputama za rukovanje. Dostupnost pojedinih funkcija može zavisiti o zemlji, modelu vozila i nivou opreme.