1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. 4 r's for a better earth
  4. Reuse
Odaberite

Ponovo upotrijebiti

Otkrijte načine koje pronalazimo za ponovnu upotrebu dijelova i resursa

Smanjujemo našu upotrebu sirovina, štedeći energiju i pomažući u zaštiti okoliša.

Znamo da si ne možemo priuštiti biti društvo koje baca, te da trebamo pronaći bolji i lakši način ponovne upotrebe stvari koje proizvodimo i resursa koje koristimo u njihovoj proizvodnji. 
Uspostavili smo mnoštvo sistema koji su osmišljeni za produživanje životnog vijeka dijelova i sklopova, dajući im, u nekim slučajevima, novu i drugačiju primjenu. Na primjer, imamo vrlo veliki pogon za obnovu dijelova, a, na globalnom nivou, hibridne baterije prikupljamo iz naših vozila i koristimo za pohranu čiste energije dobijene od sunca.

Koncept ponovne upotrebe se, isto tako, odnosi na našu misiju očuvanja vode korištenjem što je manje moguće količine vode i recikliranjem svog otpada koji nastane u našim proizvodnim postupcima. Naša posvećenost detaljima znači, na primjer, da vodimo računa da kutije u kojima se naši dijelovi isporučuju, budu oblikovane za tu namjenu i da se mogu višekratno koristiti.

OVDJE SU NEKI NAČINI NA KOJE DUGOTRAJNO KORISTIMO DIJELOVE I RESURSE

Obnovljeni dijelovi

Održavamo sveobuhvatni program obnove dijelova kroz koji vraćamo korištene dijelove od naše europske maloprodajne mreže. Vraćeni sklopovi se provjeravaju i obnavljaju u centru za obnovu, pri čemu se zamjenjuju svi istrošeni dijelovi. Sklop se ponovo sklapa, pakuje i stavlja na raspolaganje strankama po povoljnoj cijeni, pa tako i oni mogu podržavati održivost. Glavni sklopovi koje obnavljamo uključuju kompresore klima uređaja, automatske mjenjače, zupčaste letve upravljača, glave motora, motore i komplete spojke. 

Ponovna upotreba hibridnih baterija

Baterije koje koristimo u našim hibridima su konstruisane da budu pouzdane te da traju cijeli životni vijek vozila koje napajaju. Čak i kada hibridno električno vozilo stigne na kraj svog korisnog života, za njegovu hibridnu bateriju je moguće pronaći novu ulogu, jer i dalje ima određen kapacitet. Različite vrste baterija – na bazi nikla i litija – koje koristimo u našim hibridima su konstruisane da budu dugovječne i nikada se ne bi trebale mijenjati tokom života vozila.

Vrlo često, one traju duže nego vozilo koje napajaju. Tražimo načine na koji te baterije možemo obnoviti za novu upotrebu u našim vozilima kako bi nastavile imati korisnu ulogu, prije svega kao stacionarni ili izvor napajanja za nuždu.

Stacionarna pohrana

Kada hibridno vozilo dođe do kraja svog života, protokom vremena ili zbog neke nesreće, najčešće je njegova hibridna baterija još uvijek ispravna i spremna za neku novu namjenu, za pohranu energije proizvedene na održiv način. U takvim slučajevima, bateriju je moguće izvaditi i koristiti kao samostalnu, stacionarnu jedinicu za pohranu energije. Kada se koriste u skupinama, ove baterije mogu pohraniti veliku količinu električne energije koja se može koristiti kao dio usklađenog sistema za pohranu energije ili kao pričuvni izvor napajanja u nuždi.

Širom svijeta već postoje dobri primjeri korištenja hibridnih baterija na ovaj način. U SAD se koriste za pohranu električne energije proizvedene od sunca u programu zaštite okoliša u Nacionalnom parku Yellowstone, a u Japanu, Toyotina maloprodajna mreža koristi sličan pristup za napajanje energijom svojih prodajnih salona. Istražujemo mogućnosti ove vrste aktivnosti u Europi, gdje je trenutno broj dostupnih baterija ograničen.

Pohrana zelene energije u Nacionalnom parku

Više od 200 hibridnih baterija recikliranih iz vozila Toyota Camry se koristi kao dio projekta obnovljive energije u Yellowstoneu, najstarijem nacionalnom parku u SAD. Oni zajedno čine stacionarnu jedinicu za pohranu u koju se sprema električna energija proizvedena u solarnim panelima parka. Ukupnog kapaciteta 85 kWh, bez problema mogu napajati strujom zgrade kampusa Lamar Buffalo Ranch.

Vjerujemo da korištenje baterija na ovaj način može udvostručiti njihov korisni životni vijek, stvarajući sistem koji ne stvara emisiju ugljika prilikom proizvodnje, pohrane i distribucije energije.
Trajanje baterije nakon automobila: Toyota efekt

Učinkovito planiranje energije u Japanu

Nekoliko Toyota trgovaca u Japanu su počeli koristiti Pametne zelene baterije – hibridne baterije koje se koriste za stacionarnu pohranu električne energije dobijene od sunca. Deset baterija iz automobila Prius su spojene radi pohrane električne energije koja je lokalno proizvedena iz fotonaponskih panela. Ova energija se zatim koristi radi smanjenja troška energije.

Još veću učinkovitost je moguće postići korištenjem baterija kao dijela sistema upravljanja energijom zgrade, zajedno s funkcijama kao što je energetski učinkovit klima uređaj i LED rasvjeta. Hibridne baterije se uspješno koriste i za pohranu energije za slučaj nužde u trenucima prirodnih katastrofa u Japanu.