1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. Environmental challenge 2050
 4. Challege 4
Odaberite

Izazov 4

Minimalna i optimalna potrošnja vode

Poduzimamo nekoliko mjera radi svođenja potrošnje vode na minimum i optimiziranja njene potrošnje u našim proizvodnim pogonima. Prikupljamo kišnicu kako bismo smanjili količinu vode koje naše fabrike crpe iz zemlje ili uzimaju kroz vodovodnu mrežu. Isto tako, razvili smo postupke pročišćavanja kako bi se voda koju koristimo mogla ponovno koristiti ili sigurno vratiti u lokalnu vodovodnu mrežu.

 • Naši ciljevi za godine pred nama

  Naš cilj je do 2050. smanjiti potrošnju vode na minimum i uvesti upravljanje otpadnom vodom u skladu s lokalnim uslovima. Naš cilj je do 2030. uvesti mjere u naše četiri odabrane fabrike u Sjevernoj Americi, Aziji i Južnoj Africi radi smanjenja njihove potrošnje vode.

  Isto tako ćemo napraviti cjelokupnu ocjenu utjecaja na kvalitetu vode u sve 22 fabrike u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi gdje se otpadna voda ispušta ravno u rijeke.

 • Neka od naših dosadašnjih postignuća

  • Na globalnoj razini smo uspjeli održati potrošnju goriva po proizvedenoj jedinici nepromijenjenom od 2013.
  •  Organizacija CDP (Carbon Disclosure Project - Projekt praćenja emisije ugljika) u svojem godišnjem postupku ocjenjivanja prepoznaje tvrtke sa smanjenim utjecajem na okoliš. Vrhunske tvrtke dospijevaju na A listu CDP-a. Godine 2019. Toyota je još uvijek dobila ocjenu koja ju je svrstala na A listu za upravljanje vodom.
  • U Europi smo ostvarili smanjenje korištene vode po jedinici od 15% u 2019. u usporedbi s 2013.

Recikliranje otpadnih voda

Za sve proizvodne procese u proizvodnji vozila koristi se industrijska voda. Pored energije i otpada, to je jedan od najsnažnijih utjecaja proizvodnje automobila na okoliš. Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), kao jedna od naših globalnih održivih tvornica, neprestano ulaže napore u smanjenje potrošnje vode.

Za početak su smanjili količinu industrijske vode koju kupuju nakon pažljive analize potreba za vodom po pogonu. Nakon toga je TMMF proveo istraživanje kako bi utvrdio može li se otpadna voda reciklirati umjesto korištenja svježe industrijske vode. Ovo istraživanje je uključivalo analizu kvalitete ispusne vode i mogućnosti njenog recikliranja. Da bi se reciklirana voda mogla koristiti u proizvodnim procesima, potrebno ju je miješati s kišnicom koju tvornica prikuplja. Ovim projektom je TMMF postao mjerilo za potrošnju vode Toyotinih tvornica.