1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. Environmental challenge 2050
 4. Challege 6
Odaberite

Izazov 6

Uspostavljanje budućeg društva u skladu s prirodom

Vodimo brojne male i velike projekte širom svijeta kao podršku našem cilju uspostavljanja budućeg društva u skladu s prirodom. Ti projekti uključuju pošumljavanje i sadnju stabala, ozelenjivanje gradova i druge ekološke inicijative u našim i eksternim fabrikama. 

 • Naši ciljevi za godine pred nama

  Naš cilj za 2050. je poticati očuvanje prirode širom svijeta radi ostvarivanja našeg sna o društvu u kojem ljudi žive u skladu s prirodom. Naš cilj je do 2030. izgraditi 19 „Fabrika u skladu s prirodom“ (12 u Japanu i još 7 širom svijeta), kao i uvesti aktivnosti usmjerene u suglasju s prirodom na svim područjima u kojima Toyota posluje, u saradnji s lokalnim zajednicama i kompanijama.

  Isto tako ćemo nastaviti doprinositi aktivnostima za očuvanje bioraznolikosti u saradnji s nevladinim organizacijama, te ćemo proširiti inicijative, unutar kuće i izvan nje, radi pružanja podrške ekološki osviještenim ljudima koji preuzimaju odgovornost za budućnost naše planete.

 • Neka od naših dosadašnjih postignuća

  •  322 bespovratna zajma kao dio Toyotinih programa bespovratnog finansiranja radi pomoći djelovanju nevladinih organizacija
  • 1,2 miliona dolara bespovratnih zajmova godišnje. Počeli smo 2016. podrškom organizaciji Međunarodnom savezu za očuvanje prirode radi obogaćivanja njihovog Crvenog popisa
  •  77.000 učenika u 14 zemalja uključeno u program Toyota školuje za održivi razvoj
 • Poticanje djece na otkrivanje svijeta koji nas okružuje

  U Europi se povezujemo s budućim generacijama osiguravanjem materijala koji su razvili Kraljevski botanički vrtovi Kew u Londonu. Vrtovi Kew udomljuje najveću i najraznolikiju botaničku i mikološku zbirku na svijetu, od bujnih tropskih kišnih šuma do otporne pustinjske vegetacije. Foundation for Environmental Education (FEE) distribuira tamo razvijene materijale školama širom Europe koje sudjeluju u programu.

  Od 2015. djeca u dobi između 6 i 12 godina su naučila kako istraživati prirodu u blizini svojih škola, što dovodi do njihovog boljeg razumijevanja bioraznolikosti na zabavan način, uz njihovu punu uključenost, u skladu s njihovom dobi. 2015. godine je 30.000 učenika iz 655 škola bilo uključeno u ovaj program. 2017. godine je broj učenika narastao na 77.000.