1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
Odaberite

Čišća mobilnost

Saznajte više o mnoštvu načina na koje činimo vožnju ekološki održivijom.

Kao jedan od vodećih proizvođača automobila na svijetu, ozbiljno shvatamo našu odgovornost za pomoć u zaštiti okoliša. To znači proizvodnju vozila koja imaju što manji utjecaj na prirodni svijet oko nas. Nije tu riječ samo o njihovim performansama na cesti; vjerujemo da trebamo pronaći održive načine proizvodnje vozila i njihovog zbrinjavanja kada dosegnu kraj svojeg korisnog života.

Postizanje ekološke održivosti vožnje

Proveli smo desetljeća istražujući kako možemo stvarati vozila koja su nježnija prema okolišu, stvarajući tehnologije kao što je hibrid koji su već dokazali svoju vrijednost u smanjivanju emisije stakleničkih plinova i pomažući naš napredak prema niskougljičnom društvu. Još smo uvijek na tom putu i želimo smanjiti emisiju CO2 naših vozila za 90% do 2050., u uporedbi s razinom na kojoj smo bili 2010.

Međutim, nije riječ samo o smanjivanju CO2, dijelimo zabrinutost vlada i potrošača širom svijeta o važnosti kvalitete zraka i nastavljamo ulagati u pronalaženje načina za smanjenje emisije vozila koja direktno utiče na ljudsko zdravlje, kao što su dušikovi oksidi (NOx) i čestice (PM) unutar našeg pogleda od 360° inovacija u konstrukciji i tehnologiji.

Pravi automobil, na pravom mjestu, u pravom trenutku

 

Širom svijeta ljudi koriste razne vrste vozila, u skladu sa svojim načinom života. Neki trebaju samo mali automobil za kratke gradske vožnje, dok drugima trebaju veća i snažnija vozila radi redovnih dugih vožnji. Zabrinutost za okoliš i smanjenje emisije ugljika zajednička je za sve ove slučajeve i zato vjerujemo da nema jedinstvenog rješenja kada je riječ o stvaranju krajnjeg eko-automobila. Našim hibridnim sistemom smo stvorili niskougljičnu tehnologiju koju je moguće koristiti na više načina za borbu s ovako različitim zahtjevima.

Otkad se u vozilima koristi motor s unutarnjim izgaranjem krajem 19. stoljeća, koriste se i fosilna goriva koja stvaraju CO2 i pridonose globalnom zatopljenju. Iako konvencionalni motori i dalje, kratkoročno i srednjoročno, imaju važnu ulogu, istražujemo i razvijamo alternative kao što su biogoriva iz organskih izvora, električnu energiju i, odnedavno, vodik. Ovim višestrukim pristupom želimo osigurati povoljnije djelovanje  na okoliš pružajući pravi automobil, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.