1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. Eco driving
Odaberite

Eko vožnja

Saznajte više o tome kako učiniti svoju vožnju zelenijom i učinkovitijom

Svi možemo učiniti nešto za smanjenje emisije jednostavnom promjenom našeg načina vožnje. Imamo mnoštvo savjeta za podijeliti, bez obzira vozite li hibrid ili automobil s konvencionalnim motorom.

Učinite razliku načinom na koji vozite.

Stvaranje sve boljih automobila nije jedini način na koji možemo zaštititi okoliš i sačuvati prirodne resurse. Možete pridonijeti vozeći na način kojim vaše vozilo troši manje goriva i ispušta manju emisiju. To se zove Eko-vožnja. Lako je i pomaže vam uživati u mirnom i udobnom iskustvu vožnje, a često vam može uštedjeti čak i vrijeme. Osim što je povoljnije po okoliš, tako čuvate i živote svih učesnika u prometu, a možete smanjiti i svoje troškove za gorivo i održavanje.

Mnogi od današnjih automobila – uključujući hibride – olakšavaju vozačima stvari, na primjer automatskim zaustavljanjem motora kada zaustavite vozilo. Hibridi, isto tako, prikupljaju energiju pri svakom kočenju ili usporavanju, čime se puni hibridna baterija. U ne-hibridu djelovanje možete poboljšati prateći indikator za promjenu stepena prijenosa u pravom trenutku koji se nalazi na ploči s instrumentima, i tako poboljšati učinkovitost. Naravno, vodeći računa o pravilnom održavanju vozila kod nekog od naših vrhunski obučenih servisera, uvijek ćete postići najbolje rezultate

8 savjeta za eko-vožnju za svakoga

 

Izbjegavajte prevoz nepotrebnog tereta: Izbjegavajte prijevoz bilo kakvog nepotrebnog tereta, a krovnu kutiju koristite samo kada je trebate. Krovni nosači povećavaju otpor zraka, a time i potrošnju goriva za 5 do 40%.

Pažljivo planirajte svoju vožnju: Navigacijski sistem vam može pomoći u izbjegavanju nepotrebnih obilazaka i drugih mogućih gradskih čepova. S obzirom na to da hladan motor troši puno goriva, razmislite o korištenje alternative za kratke vožnje.

Redovno održavajte svoj automobil: Nemojte zaboraviti redovno provjeravati pritisak u gumama. Provjerom i podešavanjem jednom mjesečno možete uštediti do 3% goriva i produžiti vijek guma.

Ranije prebacujte u višu brzinu: Vožnja u višem stepenu prenosa znači niže okretaje motora, a time i manju potrošnju goriva. Ako vaš automobil ima indikator za promjenu stepena prenosa, pratite njegove preporuke za mijenjanje put gore i put dolje.

Električne pomoćne sisteme koristite samo kada morate: Svi električni sistemi (grijani prozori, svjetla za maglu i drugo) troše energiju. Na primjer, ako koristite klima uređaj kada nije potrebno, trošite i do 25% više goriva.

Predviđajte i prilagođavajte se toku prometa: Gledanje i razmišljanje unaprijed će vam pomoći da izbjegavate nepotrebno kočenje. Predviđanje i prilagođavanje toku prometa će vam pomoći u štednji goriva.

Zatvorite prozore: Držeći prozore vašeg automobila zatvorenima i korištenjem ventilacije u kabini, vaše vozilo će trošiti do 5% manje goriva.

Zaustavite motor: Zaustavite motor ako će vozilo mirovati više od minute. Motor u radu dok vozilo miruje znači bacanje goriva.