Najčešće postavljana pitanja

Toyota hibrid

Pročitajte često postavljana pitanja o Toyota hibridima

Koliko često treba mijenjati bateriju hibrida?

Hibridne baterije su konstruisane da traju cijeli radni vijek vozila. Takođe, sve hibridne komponente podliježu našoj garanciji od 5 godina ili 100,000 pređenih kilometara. Kada vaš hibrid prođe provjeru "zdravlja" hibrida, steći će pravo na dodatnih godinu dana ili 15.000 km produžene njege hibridne baterije (Šta prije nastupi).

Šta je tačno hibridni pogon?

Hibridni pogon je kombinacija dva pogona, elektromotora i benzinskih motora koji rade sinhronizovano, a vozač ne mora da brine o izboru bilo kog motora. Vozaču se i dalje daje izbor načina vožnje: ECO (ekološki i ekonomičan), POWER, NORMAL (normalno, ekonomično), SNOW (za uslove snijega) ... zavisno o modelu vozila.

Trebaju li se trenutno dostupni hibridi spajati na električku utičnicu?

Hibridna baterija se automatski puni tokom vožnje. Samo Prius Plug-in ima mogućnost punjenja baterije na mrežnu 220V utičnicu (što mu pruža dodatni raspon za vožnju samo na električni pogon). Toyota hibridna vozila (uključujući i Prius Plug-in) ne trebaju 220V mrežno napajanje. Kod klasičnog pogona kinetička energija vozila prilikom kočenja, zbog trenja između pločica i diskova, prelazi u toplotnu. Kod Toyota hibridnog vozila hibridna baterija se regenerativno puni i za vrijeme kočenja vozila jer se kinetička energija (»inercija vozila«) mijenja u električnu, te se pohranjuje u hibridnu bateriju. Ovako prikupljenu i pohranjenu električnu energiju kasnije upotrebljavamo kao izvor pogona.

Koliko kilometara može Toyota hibrid preći s punom baterijom, bez korištenja benzinskog motora?

U idealnim uslovima, baterija može napajati vozilo isključivo električnom energijom (bez pokretanja benzinskog motora) do 2 kilometra, pri brzini ne većoj od 45 km/h, zavisno o modelu.

Kolika je prosječna potrošnja?

Zavisno o hibridnom modelu i načinu vožnje.

Gradska (na 100 km) Kombinovana (na 100 km)
2,1 l Prius Plug-in 2,1 l Prius Plug-in
3,1 l Yaris hibrid 3,3 l Yaris hibrid
3,7 l Auris hibrid 3,8 l Auris hibrid
3,8 l Prius+ 4,1 l Prius+
3,9 l Prius 3,9 l Prius
3,4 l CHR hibrid 4,1 l CHR hibrid

Kako radi klima uređaj kad se ugasi benzinski motor?

Kompresor klima uređaja nije spojen na remenicu benzinskog motora kao kod klasičnih vozila, nego koristi električni kompresor koji ne opterećuje benzinski motor, ne povećava potrošnju goriva, tiši je u radu i radi kada vozilo ima isključen benzinski motor prilikom stajanja (na semaforu, parking…).

Koliko brzina ima automatski mjenjač?

Hibridni električni automatski mjenjač je bezstupanjski mjenjač koji automatski prilagođava omjer brzine, načinu vožnje koji je u tom trenutku pogodniji za vozača i uslove na cesti, zavisno o odabranom načinu rada vozila.

Što se dogodi kada se baterija isprazni, a daleko sam od kuće?

Baterija se ne može isprazniti, samo pazite da ne ostanete bez benzina. Toyotini hibridni automobili se sami automatski pune tokom vožnje. Automobil sam odabire najučinkovitiji način rada benzinskog i električkog motora te baterije, te se po potrebi bez prekida prebacuje i istovremeno koristi ova dva pogona.

Kolika je cijena velikog servisa?

Prvi „veliki“ servis za Yaris Hybrid na 30.000 km iznosi 137 Eura (PDV uključen), redovni međuservisi iznose 98 Eura (PDV uključen). Trošak redovnog servisiranja je sličan modelu sa benzinskim motorom.

Kolika je cijena održavanja hibrida?

Održavanje hibridnih vozila ne košta ništa više od održavanja klasičnog benzinskog motora, štoviše, održavanje je i povoljnije jer se kod hibridnog vozila manje troše kočnice zbog regenerativnog kočenja : spojka kvačila, alternator, starter (ne postoje)… Manje mehaničkih sklopova znači manje održavanja i manje potrebe za eventualnim popravcima.

Moram li ga radi servisa odvesti specijalnom stručnjaku?

Kako je s kasko osiguranjem na hibridne automobile - hoće li ga pokriti osiguravajuće kuće ili se trebam obratiti posebnim firmama?

Firme za pomoć na putu u potpunosti su obučene za servisiranje hibridnih automobila.

Hoće li se baterija u hibridima moći zamijeniti ili će automobil izgubiti na vrijednosti? / Je li skupa zamjena baterije? / Kao kod iPhonea, je li zamjena baterije komplikovana?

U slučaju da bateriju treba zamijeniti (što je malo vjerovatno) i da je garancija istekla, trošak zamjene za Yaris hibrid je 1891.30 Eura (PDV i trošak zamjene uključeni). Toyota nudi i produženu garanciju na hibridne baterije do 10 godina starosti vozila.

Stranka može nakon isteka standardnih 5 godina garancije za npr Yaris hibrid uz doplatu od 48,40 Eura (sa PDV-om), produžiti garanciju na hibridnu bateriju na dodatnih godinu dana ili 15.000 km (šta prije nastupi), i tako do 10 godina starosti vozila.

Je li istina da je trošak materijala i vazdusnog prijevoza baterija za hibridne automobile veći od manjeg utjecaja na okolinu zbog manje potrošnje goriva tokom radnog vijeka automobila?

Ukratko, ne. Mi koristimo međunarodno prepoznati proces, koji se naziva ocjena životnog ciklusa. Tokom radnog vijeka bilo kojeg automobila, na emisije koje se generisu u toku vožnje otpada otprilike 90% troška. Na proizvodnju, transport, zbrinjavanje na otpad i recikliranje otpada preostalih 10%. Stoga, tehnologija koja štedi gorivo doprinijeti će ukupnim uštedama zbog emisija. Dakle, Toyotin hibrid je više ekološki prihvatljiv od svojih benzinskih/dizelskih ekvivalenata, tokom cijelog radnog vijeka vozila.

Koliko će tipični vlasnik automobila svake godine uštedjeti na troškovima goriva tako što će umjesto standardnog automobila voziti ekvivalentni hibrid?

Nemoguće je dati tačno poredjenje jer svako ima različiti stil vožnje, koristi različite puteve, nailazi na gušći ili rjeđi promet, itd. Međutim, pošteno je procijeniti da će hibrid osigurati 30-40% niže troškove upotrebe.

Da li su hibridi spori i tromi?

Elektromotor ima trenutan maksimalan okretni moment. To znači da hibrid izvrsno ubrzava. Uz pomoć benzinskog motora rezultat je dinamično ubrzanje! Toyotina hibridna vozila isključivo kreću pomoću elektromotora, a ubrzavaju međusobnim dopunjavanjem elektromotora i benzinskog motora. Krajnja brzina hibrida nije ništa drugačija od konvencionalnih vozila.

Da li se hibridni motor često kvari?

Hibrid funkcionise jednostavno i nije sklon kvarovima. Čak 96% Toyota hibridnih vozila, koja su proizvedena tokom posljednjih 20 godina još uvek su prometu. Među zadovoljnim vlasnicima hibrida su i taksi službe. Toyota na hibridna vozila pruža 5 godina garancije bez ograničenja kilometara, te do 10 godina produžene garancije na hibridne baterije. Ovime osiguravamo godine bezbrižnog užitka u prefinjenoj i ekonomičnoj vožnji.

Koliko su zapravo hibridi pouzdani?

Toyota je do danas isporučila oko 10 miliona hibridnih vozila. Tokom posljednjih 20 godina 'sa terena' su prikupljane povratne informacije, te nakon 120 milijardi prijeđenih kilometara u svim dijelovima svijeta, sa sigurnošću tvrdimo - hibridi su pouzdani.

Zašto kupiti hibrida?

Puno je razloga za kupovinu hibrida ali među najvažnijima se ističu jednostavnost i ugodna vožnja.

Pravno obavjestenje

Sva pitanja i odgovori isključivo su informativne prirode. Zadržavamo pravo promjene svih podataka bez prethodne najave.

Nazad na početnu stranu o hibridima

Pročitajte više o Toyoti

Toyota predstavlja potpuno novi  kompaktni SUV - YARIS CROSS Toyota predstavlja potpuno novi kompaktni SUV - YARIS CROSS Gradski život nosi svoje izazove. Kada je riječ o vožnji, to je okruženje u kome vozači sve više cijene robusnost i visoki položaj za vožnju koje pruža SUV, ali u mjeri prilagođenoj gradskim ulicama, uz istinski naglasak na zaštitu okoliša. Toyota RAV4: od prvog na svijetu do najboljeg na svijetu Toyota RAV4: od prvog na svijetu do najboljeg na svijetu RAV4 je trasirao put za potpuno novi segment SUV-ova koji od tada neprestano raste: preko 25 godina od predstavljanja, RAV4 je najprodavaniji SUV na svijetu 2018. i 2019. godine, dok je 2019. bio i četvrti najprodavaniji putnički automobil uopšte. Globalna prodaja Toyote RAV4  dosegla 10 miliona  Globalna prodaja Toyote RAV4 dosegla 10 miliona RAV4 je proširio listu Toyotinih modela koji su prodajom premašili 10 miliona. Ukupna prodaja širom svijeta, krajem februara, premašila je ovu brojku, protežući se kroz pet generacija ovog modela koji se proizvodi od 1994. godine. #ostanikući – Napravite svoju trkaću Toyotu kod kuće #ostanikući – Napravite svoju trkaću Toyotu kod kuće Hashtag #ostanikući puni društvene mreže porukama ohrabrenja i savjetima o tome kako trenutnu izolaciju učiniti ugodnijom. I Toyota vam donosi način da provedete vrijeme bez dosađivanja.
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.