Potpuno nova Toyota RAV4

Potpuno SUV. Potpuno Hybrid. Bez polovičnih rješenja.

Izgrađen za vožnju i oblikovan za isticanje, novi RAV4 se odlikuje robusnim izgledom i majstorskom unutrašnjošću. U gradu se osjeća kao kod kuće, visokom postavom osigurava odličnu preglednost pri čemu vam položaj za vožnju omogućuje potpunu kontrolu. Kabina je jedinstveno prostrana, udobna i brižljivo oblikovana. A, zahvaljujući novom pogonskom sklopu Hybrid Dynamic Force s motorom od 2,5 litara, RAV4 pruža impresivne performanse u svim uslovima.

Biramo Hybrid

Naša hibridna priča je počela 1997. godine, pionirskim Priusom. Slavan zbog svog smanjenog utjecaja na okoliš, nadahnuo je prve kupce koji su prepoznali potencijal ove tehnologije. Danas, kao ponosni predvodnici hibridne tehnologije s preko 20 godina iskustva, ne samo da je naša paleta hibrida jedna od najčišćih i najučinkovitijih na tržištu, nego je i privlačna, vrhunskog dizajna i performansi.

Toyota Hybridi su sinonim za mirnu vožnju - i to s dobrim razlogom. Tihi rad ovog motora je nešto što zaista morate doživjeti da biste razumjeli. Steći ćete osjećaj mirne i ugodne vožnje pet premca, jer u novi RAV4 donosi gomilu snage uparene s pouzdanom preciznošću, što zajedno pruža vožnju koja je zaista impresivna. Nije čudo da smo ponovo definirali šta to znači hibrid.

/
Hibridni SUV, bez kompromisa

Uz probleme očuvanja okoliša koji dovode do sve strožih propisa o emisiji ispušnih plinova koji se uvode u većim europskim gradovima, Toyotina paleta samopunjivih hibrida postaje privlačna ponuda za gradski prevoz povoljan po okoliš. Naši jedinstveni hibridni pogonski sklopovi spajaju najmanju moguću emisiju štetnih plinova s mogućnošću vožnje do 50% dnevne gradske vožnje isključivo na električni pogon, i nikada ih nije potrebno uključivati u struju.

Novi pogonski sklop Hybrid Dynamic Force, koji se po prvi put ugrađuje u novi RAV4, je četverocilindrični hibridni benzinski motor od 2,5 litra, usmjeren na čisto zadovoljstvo vožnje. Koristeći direktno i indirektno ubrizgavanje goriva, daje veliki okretni moment pri svim brzinama. Najveći okretni moment na zadnjim točkovima je povećan s 953 na 1.300 Nm, pružajući čvrste performanse, što je posebno uočljivo prilikom kretanja na mekanim i skliskim podlogama.

Dodatno, nivo okretnog momenta koji se usmjerava na zadnje točkove je isto tako značajno povećan, što znači da je raspodjelu naprijed/nazad moguće podešavati do 20:80, zavisno o podlozi. To omogućava izvanredne performanse bez kompromisa i daje vam pouzdanost u svim uslovima vožnje - istovremeno pružajući zabavu u vožnji.

I, kao da to nije dovoljno, uvođenje programa Trail Mode daje izvedbi RAV4 Hybrid AWD-i još veću sposobnost izvlačenja - radi najboljeg mogućeg prianjanja na podlogu i kontrole. To je pokazatelj sinergije pogonskog sklopa Hybrid Dynamic Force i inovativnog sistema Hybrid AWD-i koju su razvili naši inženjeri. Dobijate prednosti hibrida uz vozne sposobnosti SUV-a.

Pored ovih poboljšanja, najveća snaga je povećana na 222 KS/163 kW za Hybrid AWD-i, dok je za sistem FWD (pogon na prednje točkove) povećana na 218 KS/160 kW. Kao dokaz snage RAV4 u stvarnom svijetu, neka posluži podatak da ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 8,1 sekundu. Za vozača to znači mirnije, linearno pokretanje vozila iz mjesta i poboljšanu učinkovitost pri većim brzinama - drugim riječima, raspolažete snagom koja vam je potrebna, kada vam je potrebna.

Novi RAV4 može voziti bilo kuda i svukuda. Od gradskih prostora s ograničenjem emisije do autocesti s više prometnih traka i lokalnih cesti u teškim uslovima. Zahvaljujući filozofiji „snaga bez kompromisa“, RAV4 pruža impresivne performanse, voznost, učinkovitost i ogromna poboljšanja u tehnologiji vožnje.

/
Toyota New Global Architecture (TNGA): novi temelj za sve bolje automobile

Toyotina nova globalna arhitektura (Toyota New Global Architecture - TNGA) predstavlja temelj za sav budući razvoj Toyotinih pogonskih sklopova i vozila. Ona označava revoluciju u načinu na koji proizvođač oblikuje, konstruiše i proizvodi vozila te je integralni dio Toyotine misije proizvodnje sve boljih automobila koji su sve ljepši, pružaju sve veći užitak i sve su sigurniji.

Nova platforma TNGA je usavršila srž, osnovne dijelove koji čine RAV4, podižući nivo ukupnog iskustva vozača. Platforma TNGA podupire „pouzdanost i prirodnost“ u vožnji što je odlika koju je Toyota željela postići s novim modelom: „pouzdanost” u povoljnim reakcijama na poremećaje u vožnji uz zadržavanje osjećaja stabilnosti, te „prirodnost“ u intuitivnom odzivu na vozačeve zahtjeve.

Primjer brojnih poboljšanja je smještaj i oblik spremnika goriva, koji je potpuno izmijenjen, poboljšavajući upravljanje i raspodjelu težine. Postignuto je i sveukupno smanjenje težine automobila, spuštanje težišta i povećanje krutosti šasije - zahvaljujući čemu je RAV4 još jednostavniji za upravljanje i pruža još više užitka u vožnji.

Platforma TNGA je omogućila Toyotinim dizajnerima više slobode u postizanju cilja: stvaranje novog RAV4 snažnog SUV karaktera i oblikovanje koje ga izdvaja od drugih modela u tom segmentu. Oblikovan u punoj formi koja se proteže od prednjeg kraja, preko bokova do zadnjeg kraja, RAV4 daje snažan dojam mase s autentičnim SUV mogućnostima - postižući snažan i individualan vanjski izgled.

Boravak u preoblikovanoj unutrašnjosti pruža brojne radosti jer sva čula uživaju, od luksuznih, mekanih površina do niskog nivoa buke u kabini i udobnog sjedenja. Gdje god sjedili, imat ćete dovoljno prostora - nazad su sjedišta proširena, a prostora za noge je dovoljno da se možete protegnuti. Iz perspektive vozača, nova šasija TNGA pruža položaj za vožnju koji je dodatno poboljšan, uz bolju preglednost i, kroz to, bolje i lakše upravljanje vozilom - ključna odlika čistog SUV-a.

Teretni prostor iza zadnjih sjedišta je veći nego prije, uz najveću zapreminu u segmentu i potpuno ravan pod. Ukupna dužina prtljažnika je povećana za 60 mm, zahvaljujući čemu ima 79 litara više. U automobil je ugrađena i fleksibilnost: uz preklopljena zadnja sjedišta, u novi RAV4 je moguće unijeti brdski bicikl od 29“ bez skidanja točkova. U prtljažniku se nalazi podnica u dva nivoa, podesiva po visini, koju je moguće izvrnuti u slučaju da trebate prevoziti prljave predmete.

Zadnja sjedišta je moguće podijeliti-preklopiti u omjeru 60:40 radi prevoza tereta nezgodnog oblika, dok je sitnije predmete moguće odložiti u mrežice na bokovima prtljažnika i tako spriječiti njihovo pomicanje u prtljažniku. Pametni detalji uključuju rukohvat na poklopcu prtljažnika koji može poslužiti kao vješalica te električno pomicanje poklopca prtljažnika s bezručnom funkcijom.

Dodatno, poboljšani paket Toyota Safety Sense osigurava izuzetnu sigurnost za vas, vaše putnike i druge učesnike u saobraćaju. Tako dobijate užitak uz najviši nivo sigurnosti u klasi, od proizvoda koji je pun osobnosti, upečatljivog dizajna i profinjene udobnosti u unutrašnjosti - postavljajući presedan za suvremena SUV vozila.

Prvi sve bolji automobil je ovdje; zahvaljujući novoj platformi TNGA.

/
Snažan dizajnerski pečat, iznutra i izvana

Izgrađen za vožnju i oblikovan za one koji se žele isticati.

Vanjski dizajn
/
Unutrašnji dizajn
/

Oštrog, dinamičnog oblika koji kombinuje robusni karakter s profinjenim detaljima vanjskog izgleda, RAV4 izgleda kao niti jedan drugi SUV.

Profinjena osjetilna kvaliteta i najbolja standardna tehnologija u segmentu upakovani su u promišljeno oblikovan prostor u kojem se jednostavnost isprepliće s visokom tehnologijom u dojmljivom stilu.

Toyota Safety Sense

Više o Toyota RAV4

Novi RAV4 Plug-in Hybrid Novi RAV4 Plug-in Hybrid Toyota predstavlja najbolje iz RAV4 serije, novi RAV4 Plug-in Hybrid Novi Toyota Corolla i RAV4 osvojili 5 zvjezdica na ispitivanju sigurnosti Euro NCAP Novi Toyota Corolla i RAV4 osvojili 5 zvjezdica na ispitivanju sigurnosti Euro NCAP Predstavljeni ranije ove godine, Toyota Corolla i RAV4 2019., ostvarili su najbolji mogući rezultat osvojivši maksimalnih 5 zvjezdica kao ocjenu sigurnosti vozila po najnovijem i strožijem ispitivanju Euro NCAP za 2019. godinu. Novi Rav4 i Corolla svečano predstavljeni u Efel Motors Novi Rav4 i Corolla svečano predstavljeni u Efel Motors U Efel Motors Toyota salonu u Podgorici je u četvrtak, 7. marta je poslovnim partnerima, osobama iz javnog života, dosadasnjim i budućim kupcima, u prijatnoj atmosferi i uz muziku Sergeja Ćetkovića, zvanično predstavljena nova generacija Toyota automobila - novi Rav4 i Corolla. Toyota na Salonu automobila u Parizu 2018. Toyota na Salonu automobila u Parizu 2018. Kako automobilska industrija ulazi u razdoblje promjena kakve se događaju jednom u stoljeću, Toyota prelazi od čistog proizvođača automobila prema pružatelju mobilnosti - nudeći sve bolju mobilnost za sve.