9 savjeta za sigurnu vožnju

Koje provjere na automobilu trebam obaviti prije ljeta?

1. Kako provjeriti jesu li gume na automobilu sigurne?

Pregledajte sve gume (uključujući rezervnu) i provjerite ima li na njima oštećenja, je li pritisak u gumama na propisanoj vrijednosti, te je li dubina šara barem iznad zakonskog minimuma.

2. Kako provjeriti hoće li se motor pregrijati?

Provjerite rashladni sistem motora kako biste izbjegli pregrijavanje. Uvjerite se da je u rashladnom sistemu dovoljno rashladne tekućine i provjerite crijeva rashladnog sistema prije kretanja na duži put. Za detaljniji pregled pozivamo vas da se obratite najbližem ovlaštenom partneru Toyote.

3. Kako provjeriti je li potrebno zamijeniti motorno ulje?

Redovno provjeravatje količinu motornog ulja. Ako je vrijeme ili je gotovo vrijeme za zamjenu ulja, učinite to prije polaska na put. Ako razmišljate „koje je pravo ulje za moj automobil?“ onda se obratite ovlaštenom Toyotinom partneru.

4. Kako provjeriti ispravnost klima uređaja?

Provjerite klima uređaj svog automobila prije polaska na put. Držite ruku u blizini otvora za prozračivanje i provjerite zrak koji se upuhuje u kabinu. Ako osjetite stalnu struju hladnog zraka iste temperature, vjerojatno vaš klima uređaj ispravno radi.

5. Kako rasporediti prtljag u automobilu za dužu vožnju?

Postavite teže predmete na dno prtljažnika, iza zadnjih sjedišta. Ako vam treba više prostora, postavite krovne nosače i krovnu kutiju i tako osigurajte dodatni prtljažni prostor. Ako vučete prikolicu ili čamac, obratite se profesionalcima za ugradnju originalne Toyotine kuke za vuču. Konačno, ako vodite sa sobom kućne ljubimce, vodite računa da je Toyotina pregrada za pse ispravno postavljena.

Istražite paletu Toyotine ljetne dodatne opreme za vaš automobil.


Pronađi ovlaštenog partnera

Drugi korisni savjeti da vam putovanje bude bolje.

6. Kako poboljšati vidljivost u vožnji ljeti?

Vodite računa da je spremnik tekućine za pranje vjetrobrana pun do vrha i koristite visokokvalitetno sredstvo za čišćenje kako bi vaš vjetrobran bio čist i bez tragova povlačenja brisača. Ako se tragovi brisača i dalje pojavljuju, provjerite da na brisačima nema oštećenja, odnosno zamijenite ih ako je potrebno. Nosite sunčane naočale sa zatamnjenjem ili polariziranim staklima, radi smanjenja odbljeska i bolje oštrine.

7. Kako ostati budan u dugoj vožnji?

Uvijek pravite odmore od po 15 minuta nakon svaka dva sata vožnje na dugim putovanjima. Kako biste zadržali maksimalnu budnost, zaustavite se da biste nešto pojeli, protegnuli noge i uvijek pijte puno vode kako ne biste dehidrirali. Održavajte zabavu u automobilu slušajući pripremljene pjesme ili poslušajte omiljene emisije putem Bluetooth® radija.

8. Kako spriječiti da se automobil zagrije na ljetnom suncu?

Pokušajte pronaći hlad u kojem možete parkirati, ispod drveta ili uz neku zgradu, kako biste izbjegli neugodan povratak. Otvaranjem prozora ili uključivanjem klima uređaja na nekoliko minuta prije kretanja možete, isto tako, ohladiti vozilo. Kao najbolju zaštitu, postavite toplinski štitnik vjetrobrana kako biste smanjili utjecaj snažnog sunčevog svjetla.

9. Kako spriječiti da se djeca dosađuju u dugoj vožnji?

Pričajte im o putovanju, pokažite im svoju rutu na GPS navigacijskom sistemu te ponesite multimedijski sistem za gledanje filmova, slušanje muzike i igranje igrica u vožnji (nemojte zaboraviti baterije i slušalice).

Pronađi ovlaštenog partnera

Više o ...

Toyota Hybrid Service Toyota Hybrid Service Širom sveta je kupljeno više od 12 miliona Toyotinih hibridnih vozila od kada smo predstavili ovaj koncept pre 20 godina. Toyota Garancija Garancija Vjerujemo da je vaša Toyota neizostavan dio vašeg života, nešto na što se oslanjate svaki dan. Zato smo predani izradi vozila u skladu s najzahtjevnijim standardima koji će godinu za godinom zadovoljavati vaše potrebe. Toyota 5+ Toyota 5+ Da bi Toyota rezervni dijelovi ostali pristupačni i nakon isteka fabričke garancije, za vlasnike vozila starijih od pet godina osigurali smo poseban program TOYOTA 5+. Live chat info Live chat info Kako da bez mnogo truda zakažete servis ili saznate sve informacije o vašoj Toyoti? Kliknite na crveni prozor u donjem desnom uglu ekrana i naši operateri su u trenutku tu za Vas.