1. Owners
  2. Parts & Accessories
  3. Winter Wheels
Odaberite

ZAŠTO KORISTITI ZIMSKE GUME?

Zimske gume su konstruisane i ispitane kako bi pružale vrhunsko prianjanje na mokrim, snježnim i zaleđenim cestama. Zahvaljujući kombinaciji posebnih uzoraka šara i mješavini koja ostaje mekana kada temperature padnu ispod 7ºC, one dramatično smanjuju put kočenja u nepovoljnim uslovima i tako pomažu da vožnja bude sigurnija. Zimske gume mogu, u stvari, prepoloviti put kočenja na snježnim površinama.

WINTER TYRES
winter tyres car
16.5 M STOPPING DISTANCE
SUMMER TYRES
summer tyre cars
34.2 M STOPPING DISTANCE
*Showing snow braking distance from speed of 40km/h.
Replay

KOJE SU PREDNOSTI ZIMSKIH GUMA?

Zimske gume imaju veći udio prirodne gume nego ljetne gume, pa ostaju mekane na niskim temperaturama, poboljšavajući svakodnevnu vožnju i pružajući osjećaj mirnoće. Njihovi jedinstveni uzorci šara su oblikovani tako da izbacuju vodu i bljuzgavicu koja se nađe ispod gume, smanjujući put kočenja. Osim toga, imaju male utore, zvane lamele, na blokovima šara koji se hvataju za snježnu i ledenu površinu radi boljeg prianjanja.

KADA JE POTREBNO ZAMIJENITI ZIMSKE GUME?

Ispod 7°

Zahvaljujući posebnim uzorcima šara i mekšim mješavinama, zimske gume osiguravaju bolje prianjanje i smanjuju zaustavni put kada temperature padnu ispod 7°C

Snijeg

Zimske gume imaju mnoštvo malih utora, zvanih lamele, u blokovima šara koji se hvataju za snijeg i bljuzgavicu, pružajući bolje prianjanje i smanjujući put kočenja.

Led

Kombinacija mekših mješavina i posebnog uzoraka šara omogućava da zimske gume pružaju bolje prianjanje i smanjuju put kočenja na zaleđenoj cesti.

KAKO UPOREDITI RAZLIČITE ZIMSKE GUME?

Od 2012. zimske gume moraju obavezno imati standardiziranu oznaku za prodaju u EU. Na taj način je lakše upoređivati prianjanje, utjecaj na potrošnju goriva i buku guma različitih proizvođača.

Razumijevanje EU označavanja guma

Potrošnja goriva

Trenje koje nastaje kada se guma kotrlja po cesti se zove „otpor kotrljanja“. Što je otpor kotrljanja veći, to je veća potrošnja goriva, kao i emisija ispušnih plinova. Gume s oznakom A nude najmanji otpor, a time su najbolje za štednju goriva.

Prianjanje na mokrom

Ova oznaka govori o apsolutnom zaustavnom putu gume prilikom kočenja od 80 km/h u standardiziranim uslovima mokre ceste. Razlika između svake oznake, pri čemu je A najbolja, a G najlošija, je otprilike 3 do 6 m.

Buka

Prikazana vrijednost je buka koju guma stvara kotrljanjem po cesti u uslovima ispitivanja. Riječ je o buci koja se širi, mjerenoj u decibelima, pri čemu jedan crni val označava najmanje bučnu gumu, a tri crna vala predstavljaju najveću dozvoljenu buku.

UČESTALA PITANJA

 

Ne preporučuje se. Radi boljeg ponašanja u uslovima velike hladnoće, zimske gume su izrađene od gume koja je mekša i fleksibilnija od mješavine za ljetne gume. Zbog toga, na višim temperaturama zimska guma se lakše troši, povećava potrošnju goriva vašeg vozila i produžava put kočenja.

Zimske gume trebate uvijek držati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Ako skladištite gume bez naplataka, vodite računa da stoje uspravno, dok je kompletne točkove, s postavljenim naplatcima uvijek potrebno polegnuti - izbjegavajte dodir s mastima, benzinom i uljem. Neki ovlašteni partneri Toyote nude uslugu skladištenja guma, obratite se obližnjem partneru Toyote da biste saznali više.

Zavisno o godišnjoj kilometraži, zimske gume su konstruisane da traju između jedne i pet godina, ako su pravilno skladištene kada nisu u upotrebi. Fizičke i hemijske reakcije uzrokuju starenje guma, što se može dogoditi i gumama koje su malo ili nimalo korištene. Pravilno skladištena zimska guma će i dalje zadovoljavati specifikacije nove gume i imati jednake performanse.

Vrijednost buke koju stvara zimska guma je moguće očitati na EU naljepnici gume koja mora biti nalijepljena na svaku novu zimsku gumu od 2012. Ocjena bučnosti se prikazuje iskazom vrijednosti u decibelima te prikazom crnih zvučnih valova.

Zimske gume

Savremene zimske gume su izrađene od mješavine koja ostaje mekana na niskim temperaturama. Prilagođavaju se cijelom nizu okolnosti po hladnom vremenu, uključujući snijeg, led, kao i mokru i suhu cestu. To ih čini dobrim odabirom za cijelo razdoblje od jeseni do proljeća.

Gume s ekserima

Većina guma s ekserima ima metalne ekserčiće od volframa usađene u šare na gaznoj površini. Ti se ekserčići zabijaju u zaleđenu površinu i tako osiguravaju prianjanje u okolnostima kada je cesta potpuno zaleđena. Uobičajeno, takve se gume koriste na područjima na kojima se temperatura zadržava oko nule ili ispod te vrijednosti kroz duga zimska razdoblja.

Koju god vrstu zimskih guma ugradite, imajte na umu za vožnja zimi zahtijeva vještinu vožnje koja nadilazi onu potrebnu za vožnju ljeti. Ostavite veći razmak za usporavanje i zaustavljanje, nježno izvodite skretanja i uvijek smanjite brzinu vožnje.