Ulažemo u ljude, obuku i načine rada da bismo obezbjedili da je svako vozilo koje proizvedemo najvećeg kvaliteta, da zadovoljava visoke standarde koje postavljamo i da ih premašuje.

Posvećeni smo proizvodnji vozila najvećeg kvaliteta korišćenjem preciznih proizvodnih procesa i uz stručnu i posvećenu radnu snagu. Svako vozilo koje proizvedemo je podvrgnuto hiljadama provjera radi obezbjeđivanja izvanredne bezbjednosti, performansi i kvaliteta izrade, u skladu sa našim zahtjevnim standardima.

Da bi naši zaposleni naučili i shvatili kvalitet, obezbjeđujemo sveobuhvatnu obuku. Ona uključuje pripravnički program za mlade ljude na početku karijere kao i redovne prilike za razvoj vještina za naše zaposlene. Iskustvo i znanje se prenose sa jedne na drugu generaciju, jačajući posvećenost kvalitetu. Uspjeh naše obuke se ogleda u brojnim nagradama osvojenim na nacionalnom i međunarodnom nivou.

/
* Andon znači ‘Znak’ ili ‘Signal’. Riječ je o vizuelnom alatu koji upozorava i ističe gdje je potrebno da se preduzme radnja te označava da je proizvodna linija prekinuta zbog neke nepravilnosti.
/
Radi osiguravanja bezbjednosti, performansi i kvaliteta proizvodnje sprovodi se niz od 2.000 provjera.
/
Intenzivnom obukom pomažemo našim zaposlenima da nauče i shvate kvalitet.
Toyotin superiorni kvalitet

Toyota je stekla reputaciju zahvaljujući proizvodnji vozila vrlo visokog kvaliteta u svim zemljama u svijetu. To je postignuto pristupom kontrole kvaliteta i obezbjeđivanja kvaliteta koji je jedinstven za Toyotu i razvijan je dugi niz godina. Od prvih faza postupka konstruisanja pa sve do silaska vozila sa proizvodne linije, u Toyoti je kvalitet ključan.

To možete da vidite u materijalima, spojevima i završnoj obradi, kao i inovativnim novim tehnologijama koje ugrađujemo u sva naša vozila. Kvalitet je temeljni preduslov za postizanje osmjeha klijenata i zato je ugrađen u sve naše aktivnosti. Način na koji proizvodimo naša vozila utjelotvoren je u Toyota proizvodnom sistemu (TPS).

Obezbjeđen kvalitet u svakom vozilu

Ljudi koji proizvode naša vozila osjećaju veliki lični ponos zbog kvaliteta svog rada. Svako vozilo je podvrgnuto hiljadama provjera kvaliteta tokom proizvodnog procesa.

Postupak proizvodnje vozila uključuje mnogo radnika koji rade jedan za drugim na mnoštvu različitih zadataka. Svako na proizvodnoj liniji odgovoran je za obezbjeđivanje kvaliteta na svakom koraku, a lični angažman na radnom mjestu doseže vrhunac na provjeri za obezbjeđivanje kvaliteta koja se provodi prije nego što bilo koje vozilo izađe iz fabrike.

Zaposleni koji sprovode hiljade provjera koje zahtjevamo, su ponosni na svoj posao kojim obezbjeđujemo da svaki klijent može da ima puno povjerenje u bezbjednost i kvalitet svog vozila.

Obezbjeđivanje kvaliteta
Zadatak

Zadatak naših timova za obezbjeđivanje kvaliteta je da se obezbjedi da svako vozilo koje izađe iz naših fabrika, bilo gdje u svijetu, zadovoljava naše visoke standarde bezbjednosti i kvaliteta.

Prije nego što dobije formalno odobrenje za isporuku krajnjem kupcu, na svakom vozilu se sprovodi niz od 2.000 provjera.

Kvalitet nikada nije slučajan. On je uvijek rezultat usmjerenog napora.

John Ruskin, filozof

/
Vođa tima za osiguranje kvaliteta

Amanda Rowland je vođa tima za osiguranje kvaliteta u Toyota Motor Manufacturing (UK) Limited, gdje se proizvode modeli Auris i Avensis.

Ponosna je na ulogu koju ona i njene kolege imaju u provjeri svakog vozila koje siđe sa proizvodne trake, obezbjeđujući da je kvalitet ispravan kao da svaka pojedinačna funkcija na vozilu ispravno radi.

U ovom video zapisu ona objašnjava temeljnost postupka osiguranja kvaliteta i ličnu odgovornost koju timovi preuzimaju za isporuku klijentima vozila koja su bezbjedna i najvećeg kvaliteta.

Glavne tačke provjere kvaliteta u fabrici
/
Akumulator/paljenje
/
Kočioni sistem
/
Motor
/
Svjetla
/
Sistem sjedišta
/
Upravljač
/
Mjenjač
/
Dinamička procjena na putu
Izgradnja vještina za kvalitet kroz učenje

Kroz obuku, iskustvo, usvajanje vještina i takmičenje, obezbjeđujemo da sljedeće generacije naših zaposlenih stiču i razvijaju znanja potrebna za postizanje najvećeg kvaliteta.

Koncept kvaliteta proizvodnje se stalno mijenja kako razvijamo nove modele, pronalazimo bolje načine rada, a naši klijenti stiču prefinjeniji ukus i oblikuju svoje želje.

Zbog toga je za nas važno da uvijek učimo o kvalitetu, omogućavajući mladim ljudima da kao pripravnici razvijaju svoje vještine, ali i našim stalnim zaposlenima obuku i prilike za sticanje novih vještina. Visok kvalitet rada naših zaposlenih je prepoznat kroz mnoštvo nagrada na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Evropski globalni proizvodni centar
Zadatak

Naš Evropski globalni proizvodni centar (European Global Production Centre) je ključni resurs za pružanje obuke radi poboljšanja kvaliteta rada u našim proizvodnim pogonima širom Evrope.

Njegov zadatak je da se obezbjedi obuku i razvoj rješenja koja su jednako primjenljiva na rad u našim proizvodnim pogonima, prenoseći znanja na radna mjesta putem obuke.

Na taj način on ima za cilj poboljšanje organizacione sposobnosti i izgradnju samodovoljnosti u našim evropskim proizvodnim pogonima.

/

Evropski globalni proizvodni centar je dodatno osnažio filozofiju "Made by TOYOTA" proizvodnje vozila širom svijeta uz dosljedno osiguranje kvaliteta.

Tim

Evropski globalni proizvodni centar je smješten u Toyota Motor Manufacturing (UK) Limited, ali pruža usluge obuke za sve naše proizvodne pogone u Evropi.

Tim se sastoji od vođe i pet trenera koji putuju u naše fabrike kako bi obučavali lokalne trenere u velikom broju disciplina, uključujući načine kontrole kvaliteta i neprestanog poboljšanja (kaizen), te kako bi obučavali rukovodioce proizvodnje neposredno u proizvodnim pogonima. Tokom godine oni će obezbjediti preko 350 dana obuke.

/
Učenje o kvalitetu za buduće generacije
Aktivnosti u pripravničkom programu – Toyota Motor Manufacturing (UK) Limited

Obuka za pripravnike obezbjeđuje da nova generacija posjeduje vještine koje su potrebne našem poslovanju i automobilskoj industriji uopšteno, radi obezbjeđivanja budućeg rada i uspjeha. Toyota Motor Manufacturing (UK) Limited je pokrenula ovu obuku, radeći sa lokalnim školama na osnivanju Centra za razvoj pripravnika (Apprenticeship Development Centre).

Ovaj centar obezbjeđuje pripravnički program ne samo za mlade ljude među svojim zaposlenima nego i za dobavljače kao i za mala i srednja preduzeća iz svog regiona. Odličan kvalitet njihovog rada je prepoznao i nacionalni savjet za vještine u UK - SEMTA.

/
Članovi Centra za razvoj pripravnika Toyota Motor Manufacturing (UK) Limited 2015. godine.
Kvalitet predvođen iskustvom – umjeće Takumi

Iako nam savremeni, kompjuterski vođeni proizvodni procesi pomažu u dosezanju kvaliteta preciznosti u djeliću milimetra, svaki put, postoje područja našeg rada u kojima ljudska ruka i oko ostaju najbolji alati koje možemo da koristimo.

Na primjer, naši takumi zanatski majstori su odgovorni za ručno dovršavanje i preciznu provjeru kvaliteta naših modela Lexus. Potrebne su godine iskustva za usavršavanje njihovih posebnih vještina - znanja koja prenose na nove generacije putem podučavanja i obuke.

/
Zanatski majstori Lexus Takumi u Lexusovoj fabrici u Japanu.
Međunarodno priznanje i takmičenje World Skills

Savladane vještine Toyotini zaposleni redovno provjeravaju na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Uspjesi koje postižu naši zaposleni jasno pokazuju djelotvornost naših programa obuke i ličnu posvećenost učenju, poboljšanju i primjeni ličnih vještina.

Takmičenje World Skills International, koje se održava svake druge godine, okuplja najbolje pripravnike iz cijelog svijeta iz svih oblasti industrije u prijateljskom nadmetanju. Ponosni smo na rezultate koje smo postigli osvojivši 50 medalja, uključujući 23 zlatne medalje, sve do posljednjeg održanog takmičenja 2015. godine u Brazilu. Ovaj uspjeh pomaže da se nadahne sljedeća grupa pripravnika da razviju i pokažu sopstvene vještine najbolje što mogu.

/
Toyota Motor Corporation osvaja zlatnu medalju na 43. World Skills Competition 2015. godine (popravljanje karoserije).
/
Toyota Motor Corporation osvaja zlatnu medalju na 43. World Skills Competition 2015. godine (elektronika).
/
Uspjeh pripravnika iz Toyota Motor Manufacturing (UK) Limited na takmičenju WorldSkills UK Skills 2015. godine.

Saznajte više

Dom Toyotine bezbednosti Dom Toyotine bezbednosti Kako bi osigurali osećaj bezbednosti i bezbrižnosti za upravljačem, bez obzira na uslove, razvili smo Toyota Safety Sense, asortiman novih i naprednih sistema aktivne bezbednosti. Aktivna bezbednost Aktivna bezbednost Filozofija koja stoji iza tehnologije aktivne bezbednosti je da „pomogne u garantovanju bezbednosti naših automobila i pri tom podrži naše vozače u sprečavanju nesreća“. Pasivna bezbednost Pasivna bezbednost Naš rad na sprečavanju i smanjenju povreda u slučaju nesreće je poznat kao Pasivna bezbednost. Sistem za pomoć na autoputu Sistem za pomoć na autoputu U potrazi za svetom u kom nema sudara vozila, Toyota Motor Corporation (TMC) je napravila značajan korak sa objavljivanjem bezbednosne tehnologije koju je nedavno razvila.