Početak proizvodnje nove Toyote Yaris u Francuskoj

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je pokrenula proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svojem proizvodnom pogonu u Valenciennesu u sjevernoj Francuskoj. Četvrta generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u Europi izgrađena je na platformi Toyotine nova globalna arhitektura (Toyota New Global Architecture -TNGA) GA-B, koja predstavlja temelj za unaprijeđene dinamičke performanse, poboljšanu voznost, upravljivost i sigurnost, kao i privlačan izgled.

TMMF je postala četvrta fabrika u Europi koja je uvela proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA nakon Toyota Motor Manufacturing Turkey (Toyota C-HR i Corolla Sedan), Toyota Motor Manufacturing UK u Burnaston (Corolla Hatchback i Touring Sports) te Toyota Motor Russia (Camry i RAV4). Ovo ulaganje dodatno jača strategiju TME-ja za lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korištenje proizvodnih kapaciteta. Toyotina strategija lokalizacije podjednako obuhvaća proizvodnju glavnih sklopova vozila: novi Yaris je opremljen zadnjom generacijom 1,5-litarskog motora TNGA koji se isto tako proizvodi u Europi – u Toyota Motor Manufacturing Poland.

Dodatna ulaganja i drugi model na putu

Dodatno ulaganje od 300 miliona eura, što iznosi pola početnog ulaganja TMMF-a, je omogućilo proizvodnju vozila koja koriste platformu TNGA. Svi proizvodni pogoni su osuvremenjeni novom opremom i tehnologijom radi bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada. Od tih postupaka osuvremenjivanja, najveće izmjene su uvedene u radionice za plastiku koje su proširene za dodatnih 3.500 m2 radi smještanja novih pogona za brizganje i bojenje, čime je omogućena vlastita proizvodnja novih plastičnih dijelova. TMMF očekuje da ukupni broj stalnih zaposlenika dostigne 3.600 do kraja 2020. godine.

/

Luciano Biondo, Predsjednik i Izvršni direktor TMMF je rekao: „Početak proizvodnje četvrte generacije Yarisa označava prvi korak prema našem cilju godišnje proizvodnje od 300.000 vozila. Uz potpuno novi kompaktni SUV, Yaris Cross koji će biti drugi model na našim proizvodnim linijama, sredinom 2021., na putu smo ostvarenja naših planova. Za proizvodnju Yarisa Cross uložit će se dodatnih 100 miliona eura.”

Toyota Yaris je u srcu priče o Toyotinom uspjehu u Europi ubirući plodove stalne popularnosti i odlične reputacije zahvaljujući dosljednom uvođenju inovacija. Yaris je 2019. predstavljao više od 20% Toyotine prodaje u Europi (224.368 vozila).

Konstruiran za Europu, proizvodi se u Europi

Kao i njegova prva generacija, potpuno novi Yaris se odlikuje zbijenim proporcijama koje zrače njegov karakter „spreman za pokret“ i „veliki-mali“, s prostranom unutrašnjošću uprkos kompaktnim vanjskim dimenzijama i naprednim voznim karakteristikama, zahvaljujući platformi TNGA GA-B. Zadnja, četvrta generacija hibridnog sistema omogućava veći doseg na električni pogon, dodatno smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva za preko 20% u usporedbi s trenutnom generacijom uz iznenađujuće poboljšanje odziva i voznih svojstava.

/

Ovaj automobil je isto tako konstruiran da bude najsigurniji kompaktni automobil na svijetu, opremljen najnaprednijim sistemima aktivne i pasivne sigurnosti u segmentu. Ovi sistemi uključuju Toyota Safety Sense (TSS), niz tehnologija aktivne sigurnosti osmišljenih kao pomoć u sprečavanju ili ublažavanju sudara u jako širokom spektru prometnih situacija, te prvi središnji zračni jastuk na svijetu u segmentu kompaktnih automobila.

Saznajte više

Toyota Corolla Sedan dobija snažniji izgled i privlačnost sa novom izvedbom GR Sport Toyota Corolla Sedan dobija snažniji izgled i privlačnost sa novom izvedbom GR Sport Toyota Corolla Sedan dobit će novu, još atraktivniju verziju sa novim modelom GR SPORT koji će se pridružiti postojećoj paleti, nastavljajući uspjeh Hatchback i Touring Sports Corolle GR SPORT. Prodaja Toyotinih hibrida premašila 15 miliona Prodaja Toyotinih hibrida premašila 15 miliona Toyota je širom svijeta prodala preko 15 miliona hibridnih električnih vozila od predstavljanja Priusa 1997. godine do januara 2020. U Europi je prodaja HEV - hibridnih električnih vozila, premašila brojku od 2,8 miliona, zahvaljujući širokoj paleti od čak 19 različitih HEV modela marki Toyota i Lexus, što je u 2019. godini predstavljalo 52% ukupne Toyotine prodaje. Toyota predstavlja potpuno novi  kompaktni SUV - YARIS CROSS Toyota predstavlja potpuno novi kompaktni SUV - YARIS CROSS Gradski život nosi svoje izazove. Kada je riječ o vožnji, to je okruženje u kome vozači sve više cijene robusnost i visoki položaj za vožnju koje pruža SUV, ali u mjeri prilagođenoj gradskim ulicama, uz istinski naglasak na zaštitu okoliša. Predstavljena Toyota Yaris WRC za novu sezonu Predstavljena Toyota Yaris WRC za novu sezonu Toyota Gazoo Racing je na Sajmu automobila u Tokiju predstavio Yaris WRC sa specifikacijama za 2020. godinu.